Flessenpost! Nou uh… flessen… het zijn ’tubes’. En in de tubes geen wijn, maar oude graanjenever en korenwijn. Nu ben ik niet zo ‘van de sterke drank’ maar altijd wel heel nieuwsgierig. En het doosje ziet er wel heel aantrekkelijk uit! Proef je met me mee? 

Maar eerst: wie en wat is ZWART NAZARETH? De broers Peter en Jeroen Kramers zijn de ontwikkelaars van het merk. Zij richtten, na acht generaties, ‘Gebroeders Kramers’ weer op en timmeren aan de weg met hun ZWART NAZARETH zuivere oude graanjenever en korenwijn. ZWART NAZARETH® wordt gemaakt volgens het originele geheime familierecept van Gebroeders Kramers, distillateurs sinds 1776, dat generatie op generatie is overgedragen.

Zwart Nazareth tubes

Korenwijn en oude graanjenever

Vorig jaar brachten de broers hun ZWART NAZARETH oude graanjenever op de markt en daar is nu een korenwijn aan toegevoegd. ZWART NAZARETH wordt gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen. De basis voor beide producten is ambachtelijk gestookte moutwijn, een distillaat van rogge, mais en gerst. Het verschil zit hem in het feit dat in de korenwijn het percentage moutwijn hoger is dan in de oude graanjenever. En aan de oude graanjenever zijn, naast jeneverbessen, volgens het geheime familierecept botanicals toegevoegd.

Tonen van eikenhout, druiven en verse jeneverbessen zorgen in ZWART NAZARETH voor een complexe, rijke smaak. De oude graanjenever is zacht, vol en een tikje zoet. De korenwijn is iets kruidiger en minder zoet.

Waarom de naam ZWART NAZARETH?

Schiedam werd in de 19e eeuw Zwart Nazareth genoemd, omdat het roet van de branderijen en glasfabrieken de stad zwart kleurde. Veelzeggende straatnamen als ‘Achter De Teerstoof’ en ‘Verbrande Erven’ zijn daarvan de stille getuigen. In Zwart Nazareth werden rond 1880 jaarlijks meer dan een miljoen flessen jenever geproduceerd die over de hele wereld werden geëxporteerd. Bloed, zweet en tranen werden vergoten om die prachtige oude jenever te maken. ZWART NAZARETH® is een eerbetoon aan de gloriedagen van de Schiedamse jenever.

Meer over ZWART NAZARETH en cocktail recepten ermee vind je op zwartnazareth.com
Foto’s: ZWART NAZARETH

🍇🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!