Zürcher Geschnetzeltes is een heerlijk Zwitsers gerecht met als hoofdingrediënten kalfsvlees, witte wijn, vleesbouillon en room, vaak verrijkt met plakjes champignon. Zoals de naam aangeeft komt het recept oorspronkelijk uit Zürich, maar inmiddels kun je er in heel Zwitserland van genieten. En ook in Nederland, met dit recept. En… welke wijn is lekker bij Zürcher Geschnetzeltes?
Wijn bij Zürcher Geschnetzeltes
Zürcher Geschnetzeltes is een Zwitsers gerecht. Heel blij was ik dan ook dat ik een Zwitserse wijn in huis had die er uitstekend bij paste: een Riesling-Sylvaner van Clos des Cantons, AOC Jura. Een wijn met een medium body, lekker fris en sappig met veel fruitaroma’s van groene appel, lime en perzik. Ik had deze wijn ontdekt tijdens een persreis in Zwitserland na het jureren voor het Concours Mondial de Bruxelles. Deze is helaas niet in Nederland te verkrijgen, maar goede alternatieven zijn een Zwitserse Fendant of Chasselas. Of een Duitse droge Riesling of Silvaner of een Oostenrijkse Grüner Veltliner. Ook dat zijn verfrissende, niet al te zware wijnen die het ietwat vette karakter van de room wat compenseren, goed passen bij de witte wijn die je in het gerecht proeft, maar het niet overheersen.
Zürcher Geschnetzeltes, het recept
2 personen, 30 minuten bereidingstijd
Wat je nodig hebt voor Zürcher Geschnetzeltes:
- 300 gr kalfslapjes
- 1 grote ui
- 1 el peterselie
- 100 gr kastanjechampignons
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl room
- 1 dl runderbouillon ( ½ bouillonblokje in 1 dl water verkruimelen)
- 4 el boter
- 1 el bloem
- maizena of maismeel
- zout & peper
Zürcher Geschnetzeltes, wat je gaat doen:
- Snijd de kalfslapjes in dunne reepjes
- Snipper de ui, snijd de champignons in dunne plakjes en hak de peterselie fijn
- Verhit 2 el boter in een braadpan, braad de reepjes kalfsvlees op hoog vuur even aan, zet het vuur dan lager, voeg 1 el bloem toe en gaar ze al omscheppend in 2-3 minuten
- Schep de kalfsreepjes uit de pan en houd even apart
- Doe 2 el boter in de pan en bak daarin de ui en champignons op middelhoog vuur aan
- Voeg na 2-3 minuten de wijn en bouillon toe en laat 5 minuten langzaam sudderen
- Voeg de kalfsvleesreepjes toe en laat even mee warmen
- Voeg dan de room toe; als de saus te dun is naar je zin bind je hem met wat maïzena of maismeel
- Maak het gerecht op smaak met zout en/of peper
- Garneer met de fijngehakte peterselie
Bij Zürcher Geschnetzeltes:
In Zwitserland wordt bij Zürcher Geschnetzeltes vaak spätzle of rösti gegeten. Wij kozen voor het laatste. En een portie groente erbij.
- Rösti: 400 gr aardappel schillen raspen en in de koekenpan bakken waarbij je de geraspte aardappel iets aandrukt zodat er een soort dikke ‘pannenkoek’ ontstaat met een krokant jasje. Af en toe even omkeren om te checken of hij lekker bruin wordt.
- We aten er ook nog vers gedopte doperwtjes bij, dat gaf een frisse touch aan de maaltijd. Met diepvrieserwtjes bereik je een resultaat dat daarbij in de buurt komt.
🇳🇱Eet smakelijk!
🇨🇭En Guete!
🍇🥂Geen enkel recept, wijn-spijs advies of culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
Geef een reactie