Vier de zomer bij ROOTS! Je bent van harte uitgenodigd om de start van de zomer te vieren met het team van Roots! Onder leiding van Chef Paul Dingjan en onze (nieuwe) Food & Beverage Manager Jeroen Schagen zal je deze middag heerlijke Hollandse en zomerse producten proeven. Zo luidt de uitnodiging van Hilton Rotterdam. Titia Boxma* is er voor Anne-Wies.NL bij.

Roots: koken met de seizoenen

Okay het was maar 15 graden buiten en doordat ik met de trein in Rotterdam arriveerde was mijn haardos in een coupe Windhoos veranderd, maar de ontvangst door Cluster Marketingmanager Nikki Schouwenburg met een glaasje fris en fruitige Rotterdamse Lightship appelcider was warm. De cider is vernoemd naar de lichtschepen en zeelieden die op volle zee woeste stormen doorstaan. Een toepasselijker begin op deze stormachtig dag kun je niet verzinnen. Roots is het tweede restaurant van de Hotelketen Hilton. In dit zakenhotel is ook het met één Michelinster bekroonde restaurant Joelia van Mario Ridder gevestigd. De keuken van Roots wisselt het menu met de seizoenen en tracht zoveel mogelijk te koken met hoogwaardige producten van lokale en regionale leveranciers.

Fruits de Mer en bier van Noordt

We startten het zomermenu met een enorm plateau fruits de mer met krabbenpoten, Hollandse garnalen, vongole, Zeeuwse mosselen en oesters en scheermesjes. Deze keer geen wijn maar een in Rotterdam gebrouwen bier van Brouwerij Noordt. Het bier, geserveerd in een mooi bijpassend glas, is er eentje van het type Blondt. Een soepel en fris bier van 6 % alcohol met mooie fruittonen en lekker dorstlessend. Een goede combi met de zeevruchten!

Oosterschelde kreeft

Het volgende gerecht was een half kreeftje op een bedje van wilde spinazie. Erg lekker. Helaas geen wijncombinatie. Ik probeerde nog een restantje van het bier maar dit bleek geen goede combi te zijn.
Het thema van de zomerproeverij was oranje en de Oosterschelde Kreeft had zich hier goed aan aangepast!

Roots zomer inluiden Titia eet kreeft

Griet: bijvangst op je bord

De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton met griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Het is een nevenvangst van schol en tong, er wordt dus niet gericht op gevist. Des te leuker om zo’n bijvangst een keer op je bord te hebben. Chef-kok Paul Dingjan had gekozen voor en redelijk neutrale bereiding met de vis in de hoofdrol: gebakken griet met geroosterde bospeen, mosselschuim en citrus. Griet is familie van de tarbot en het vlees deed mij daar ook aan denken. Erbij een Picpoul de Pinet uit de Languedoc. Een wat vollere, rondere witte wijn was wat mij betreft een beter keuze geweest. Anderzijds maakten de zuren van de Picpoul je mond wel schoon bij het eten van de gebakken Griet. In dit geval had de sommelier dus gekozen voor contrast in plaats van harmonie.

Roots Zomer inluiden Griet

Hollandse aardbeien en frambozen met meringue en citroencrème

Als ik de naam Lambada aardbeien hoor begint bij mij het speeksel al te lopen: Lambada is een aardbei met een fantastische smaak. De vrucht heeft een heerlijk vol aardbei-aroma en een lekkere stevige bite. Des te blijer werd ik toen ik die heerlijke vruchtjes in het laatste gerecht aantrof. Ook een erg mooie combi met de Lemon Curd. Traditioneel en goed! Erbij werd een biodynamische Gewurztraminer uit 2013 van wijnhuis Fleith uit de Elzas geschonken. Een prachtige wijn die echter niet tot zijn recht kwam in een soort flûte. Toen ik de wijn overschonk in mijn gewone wijnglas opende de wijn zich en gaf de aroma’s van rozen, marsepein, lychee vrij en was het genieten! Bij het nagerecht was de wijn nog net niet zoet genoeg maar apart ervan genieten was ook prima.

 

Rotterdamse koffie en Gin & Tonic’s

We sloten af met een kopje koffie van de koffiebrander/koffieshop Man met Bril Koffie, ook uit Rotterdam en keerden huiswaarts met een leuke goodiebag. Het zomermenu is vanaf 22 juni in het restaurant te bestellen. Elke vrijdag kun je tussen 16.00 en 19.00 uur voor slechts €10 pp in de mooie bar van Roots je weekend beginnen met verschillende Gin & Tonic’s.

 

*Dit artikel is geschreven door Titia BoxmaTitia is vinoloog, wijndocent en dol op wijn/spijs én bier! Met haar bedrijf Key to Wine verzorgt ze wijncursussen, proeverijen en workshops in Leiden of op locatie. Meer weten?  Kijk op haar website www.keytowine.nl

LINKS:

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#titia