Flessenpost! Van ‘Groupe Castel’ proefde ik eerder een paar mooie rosé’s. Vandaag staan er wijnen uit Bordeaux op de proeftafel. De Châteaux van Castel hebben elk een eigen rijke geschiedenis. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar de passie voor wijn maken is hetzelfde gebleven. We nemen de proef op de som.

“The Treasures of Castel”

Château Cru de la Maqueline
Bordeaux rouge 2016

Cru la Maqueline uit de Bordeaux is in 2006 aangetrokken door Castel familie. Het Château beschikt over 64 hectare grond, waarvan 30 hectare gebruikt voor wijngaarden. De overige hectaren worden ingezet om paarden te houden en fokken. Filippe Castel zag de ultieme mogelijkheid om in dit Château zijn voorliefde voor paarden en passie voor wijn te combineren. Dat paarden een belangrijk kenmerk zijn van het Château is terug te zien op het etiket van de fles.
Cru-de-la-Maqueline-Bordeaux

Donker fruit en kruidig in de neus. Dat komt terug in de mond. Sappig, ronde tannines, fluweelzacht. Wit pepertje. Fijn om zo van te genieten, maar ook bij rood- of kalfsvlees, gourmetschotels. Heel goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Jumbo € 7,99 (tijdens de kerstperiode extra onder de aandacht)

Château de Goëlane Choeur de l’Aube
Bordeaux Supérieur 2015 

In 1957 maakte de familie Castel voor het eerst kennis met het kasteel gelegen op de heuvel van Saint-Léon in Bordeaux. Het was liefde op het eerste gezicht. En daarbij meteen het eerste Château wat de familie Castel ooit bemachtigde. De prachtige, authentieke setting van het gebouw neemt je terug in de tijd. Binnen de muren staat de tijd echter niet stil. De plannen voor 2019 zijn om een hypermoderne wijnkelder aan te leggen. Het Château heeft 90 hectare grond waarvan er 71 in gebruik zijn voor wijnbouw. De aanplant bestaat voornamelijk uit merlot. Dat staat garant voor mooie soepele wijnen, helemaal Bordeaux Supérieur.
Chateau Goelane Choeur de l aube

Fris rood fruit en licht kruidig in de neus en mond. Sappig en rond en een tikje aards. Tannines ietsje stroever dan de La Maqueline, maar dat maakt hem dan ook een uitstekende eetwijn.
Plus supermarkten € 8,99 (tijdens de kerstperiode extra onder de aandacht)

Château de Haut-Coulon
Cadillac Côtes de Bordeaux 2012

Château de Haut-Coulon werd in 1980 verworven door de familie Castel. Het unieke Château heeft een zeer klein wijngaardoppervlak van nog geen vier hectare. Het is gelegen in de Premières Côtes de Bordeaux, aan de rechteroever van de Garonne. Naast merlot en cabernet sauvignon is sinds kort ook 17% petit verdot aangeplant. Op dit terroir brengt deze druif geweldige, zeer krachtige wijnen voort.

Chateau de Haut Coulon 2012

Veel te beleven in de neus. Donker fruit, kruidig, laurier. Ook een feestje in je mond. Veel sap, donker fruit, bijna zwoel met mooie houttonen. Frisse afdronk die lang na blijft.
Verkrijgbaar bij de betere wijnhandel € 21,99

Château Montlabert
Saint-Emilion Grand Cru 2016

Château Montlabert is een prachtig 18e -eeuws wijngoed gelegen in Saint-Emilion. Het Château bestaat uit 12,5 hectare aan wijngaarden, aangeplant met 80% merlot en 20% cabernet franc. De wijnstokken zijn gemiddeld 25 jaar oud en staan in een bodem bestaande uit zand en gravel met een ondergrond van klei. Dit resulteert in elegante, rijke wijnen.
Chateau Montlabert Saint Emilion (1)

Rood en donker fruit in de neus, naast een verfijnde kruidigheid. Sappig en heel ronde tannines. Elegante stijl Bordeaux.
Verkrijgbaar bij de betere wijnhandel €  39,99

Château Tour Prignac
Medoc Cru Bourgeois 2015

Château Tour Prignac is een van de grootste wijnhuizen van de Médoc. Het Château bevat één aaneengesloten stuk van 144 hectare aan wijngaarden. Ondanks de enorme omvang ligt toch de kracht in de wijngaarden, door de continue zoektocht naar kwaliteit. De naam Tour Prignac komt voort uit Tartuguière, wat waarschijnlijk duidt op schildpadden die zich toentertijd in de omliggende wateren bevonden. Chateau Tour Prignac Cru Bourgeois

De ‘instapper’ van Château Tour Prignac. Ook hier fris rood fruit en een lichte kruidigheid in neus en mond. De wijn is soepel en sappig. Frisse en uitnodigende afdronk
Vomar € 8,99

Château Tour Prignac
Medoc Grande Réserve 2011

Chateau Tour Prignac Grande Reserve

De Grande Réserve van Château Tour Prignac is van een ander kaliber. Hij is eveneens sappig, maar ook kruidig met dik donker fruit, cassis, en laurier in neus en mond. Lange, frisse afdronk.
Verkrijgbaar bij de betere wijnhandel  € 20,99

LINKS:

Importeur: LFE

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!