Glühwein is een perfect drankje om je op te warmen op een winterse dag. Je kunt glühwein kant-en-klaar kopen maar het is veel lekkerder (en leuker) om het zelf te maken. En hoe heerlijk is het als je keuken zich vult me de geuren van rode wijn, sinaasappel en winterse kruiden en specerijen.

Glühwein, ook wel ‘mulled wine’ of ‘spiced wine’ genoemd, is een drankje, gemaakt van (meestal) rode wijn. Er worden kruiden maar vooral specerijen aan toegevoegd waarna het warm wordt geserveerd. Glühwein is een traditioneel winterdrankje, dat vooral rondom de kerstdagen en tijdens de  wintersport wordt gedronken.

Kruiden en specerijen: wat is eigenlijk het verschil? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar over het algemeen wordt onder  kruiden verstaan de (groene) blaadjes van een plant zoals peterselie, rozemarijn en oregano. Bij specerijen moet je meer denken aan de gedroogde stengels, wortels en stampers van planten die vaak in de tropen groeien zoals kruidnagel, vanille en nootmuskaat.

Glühwein, het recept

Voor ongeveer 5-6 glazen

  • 1 fles rode wijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • eventueel suiker naar smaak

Glühwein, wat je gaat doen

  • Doe de wijn in een pan en zet op laag vuur
  • Was de sinaasappel, snijd hem doormidden in prik de kruidnagels in de schil van de sinaasappel (dan komen ze later niet in je glas terecht)
  • Doe de sinaasappel en alle kruiden bij de wijn in de pan
  • Laat de wijn 15-20 minuten langzaam warmen, maar vooral niet koken want dan verdampt de alcohol
  • Voeg op het laatst naar smaak suiker toe
  • Schep de warme wijn met een soeplepel in de bekers of glazen of giet (over een theezeefje) in een ketel die je op een warmhoudplaatje zet
  • Geniet!

Glühwein variaties en tips

Bovenstaand is een basisrecept voor glühwein, maar je kunt er zoveel kanten mee uit! Lees maar eens mee…

  • Voor glühwein kun je elke rode wijn gebruiken, maar als je de wijn nog goed wilt proeven door de specerijen heen dan kies je het liefst een wat volle stevige rode wijn zoals een Syrah of Zinfandel.
  • Door het toevoegen van citroen maak je de glühwein frisser.
  • Experimenteer met andere kruiden en specerijen als plakjes verse gember, vanillestokjes, lange peper, nootmuskaat, rozemarijn, marjolein, kardemom of jeneverbessen.
  • Voeg op het laatst een een scheutje (150 ml) sterke drank toe. Denk aan brandy, rum, amaretto of jenever.
  • Probeer glühwein eens met een witte wijn. Pak in een wat zoeter exemplaar, of in elk geval een wijn met niet teveel zuren.

Gluhwein uitgelicht

Cheers!
Geniet ervan!

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!