De Spaanse gemeente O Grove (Galicië), organiseerde in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau in Den Haag en de regio Galicië een heus Zeevruchtenfestival: “Festa do Marisco de O Grove”. In het Amsterdamse Level Eleven werden pers en andere genodigden getrakteerd op heerlijke zeevruchten en mooie Albariño-wijn uit Galicië. Speciaal voor dit event was chefkok Álvaro Fuentes van Taberna Meloxeira naar Nederland overgevlogen. Jennifer Jernberg* was er voor Anne-Wies.NL bij.
Feestelijke middag
Op donderdagmiddag meld ik mij bij Level Eleven naast Amsterdam CS en zoef met de lift naar de elfde verdieping. In de lift staan twee Spaanse dames die eruit zien om door een ringetje te halen. Hoge hakken, zwarte jurkjes en de haren opgestoken. Ze gaan net als ik naar de presentatie van het zeevruchtenfestival van O Grove. Terwijl ik in de lift sta in mijn nette broek met blouse, vraag ik mijzelf af of ik niet underdressed ben. Maar als we uit de lift stappen blijkt mijn kledingkeuze in overeenstemming met de andere gasten. De Spaanse dames hadden meer dan de overige aanwezigen hun best gedaan om er feestelijk uit te zien. En daarin waren ze geslaagd.

Prachtig uitzicht op Amsterdam vanuit Level Eleven
Festa do Marisco in O Grove
We beginnen met een presentatie. Burgemeester José Antonio Cacabelos van O Grove en de directeur toeristische promotie van Galicië, Carmen Pita, vertellen over de geschiedenis en de leuke dingen die er te doen zijn in O Grove. Het Zeevruchtenfestival “Festa do Marisco de O Grove” wordt al sinds 1963 gevierd in O Grove, in de Spaanse regio Galicië. Ontstaan als een soort dankfeest voor de mooie zeevruchten die de vissers vangen uit de zee en de economische welvaart die dit brengt aan de bewoners van deze kuststreek.
56ste editie Festa do Marisco
Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de belangrijkste in zijn soort dat zich in diverse opzichten onderscheidt van soortgelijke feesten in andere gemeenten in Galicië. Om het festival meer bekendheid te geven buiten de Spaanse grenzen was een delegatie uit O Grove naar Amsterdam afgereisd om de 56ste editie van het Festa do Marisco aan de Nederlandse gastronomische pers te presenteren. Een presentatie georganiseerd in samenwerking met het Spaans Verkeersbureau uit Den Haag.
Chefkok Alvaro Fuentes
Na de presentatie is het tijd voor een life cooking show van chefkok Álvaro Fuentes van Taberna Meloxiera om de lokale keuken aan ons te introduceren. Heerlijk om er met je neus bovenop te staan en het geheim te zien van de bereiding van de perfecte empanada. De belangrijkste tip: gelijke delen zonnebloemolie, wijn en bier. De vulling bestaat uit langzaam gegaarde ui, gestoomde mosselen en chorizo. Daarna bereidt Manuel Rodríguez, van het bedrijf Rodrimar, een malse octopus. Gewoon met de schaar in stukjes geknipt, wat olijfolie erover en smullen maar.
- Chefkok Alvaro Fuentes
- Manuel Rodriquez en de octopus
- De octopus
De keuken van Galicië
Van dat kijken krijg je natuurlijk trek dus ik ben blij dat we aan tafel kunnen proeven van al dat heerlijks. Behalve de sublieme empanada en de zachte octopus geniet ik ook van coquilles met foie gras en bosvruchten, gemarineerde mosselen en op Thaise wijze bereide coquilles met zeewier uit O Grove. We drinken er een heerlijke Albarino wijn bij, een sublieme wijn-spijs combinatie. Een wijn kan een gerecht echt naar een hoger niveau tillen. Dit is een goed voorbeeld waar de wijn van de streek perfect samengaat met de gerechten van die streek.
- Coquilles met foie en bosvruchten
- Coquilles op Thaise wijze
- Gemarineerde mosselen
Wijnland Spanje
Spanje heeft een lange geschiedenis met wijnmaken. Al in 1100 voor onze jaartelling brachten de Feniciërs de wijnstok mee naar Spanje. In 1932 voerde Spanje het systeem in van de gecontroleerde herkomstbenamingen en ontstonden de Denominaciones de Origen (DO’s). Heden ten dage behoort Spanje tot de landen met de meeste wijngaarden ter wereld. Bovendien kent Spanje veel verschillende klimaten. Het koele natte noorden met Galicië, Asturië en Baskenland en de hete droge hoogvlakte La Mancha.
De wijnen uit Galicië
Galicië ligt in het noordwesten van Spanje en heeft een onstuimig klimaat. Het kan er koud zijn en het regent er veelvuldig. Om je een idee te geven, er valt twee keer zoveel neerslag als in Nederland. Toch hoeft het koele klimaat van Galicië niet nadelig te zijn. Ik hou van wijnen uit een wat koeler klimaat. Als het koel is, doen druiven er langer over om rijp te worden. De druif krijgt de tijd om aroma’s te ontwikkelen wat leidt tot meer complexiteit in de wijn. Koelte zorgt ook voor een goede zuurgraad, wat de wijn spanning geeft.
De wijngebieden van Galicië
De Rias Baixas is tegenwoordig een van de belangrijkste gebieden van Spanje voor het produceren van frisse, strakke witte wijnen. De albariño druif heerst in dit gebied. De wijnen worden gefermenteerd op stalen tanks om de smaak groen en fris te houden. Dit maakt de albariño de ideale begeleider van zeevruchten en vis, waar Galicië bekend om is. Behalve de albariño, die de koning onder de druiven is in Galicië, wordt er in de DO Riberio ook wijn gemaakt van de palomino druif, bekend van sherry. In de DO Ribeira Sacra – de heilige oever – worden lichtvoetige lichte rode wijnen gemaakt van de mencia druif. Dan heb je nog een kwaliteitsdruif, de godello. De DO Valdeorras is de bakermat van de godello druif. De godello is in vergelijking met albariño wat ronder en romiger en geeft aromatische wijnen met tonen van perzik en amandelen. De albariño is frisser met tonen van grapefruit en veel mineraliteit. Tot slot noem ik nog de DO Monterrei en de DO Chacoli, twee kleine wijngebieden die in Nederland nauwelijks bekend zijn.

De Albariño met de empanada van chefkok Álvaro Fuentes
56ste editie Festa do Marisco de O Grove
We sluiten de lunch af met een verrukkelijk stukje ‘tarta de almendra de Santiago’ met een glaasje koffielikeur die, als je niet goed oplette, door Manuel Rodríguez enthousiast wordt bijgeschonken. Dol als ik ben op lekker eten en goede wijn heeft Galicië als bestemming zeker mijn interesse gewekt. De 56ste editie van het Festa do Marisco de O Grove vindt dit jaar plaats van 3 t/m 13 oktober met naast heel veel aandacht voor de zeevruchten en gastronomie ook een cultureel programma met diverse concerten en optredens.

Tarta de almendros
Ga hier naar de website van het Festa do Marisco de O Grove
*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!
Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#jennifer
Geef een reactie