Met een daverende knal en oorverdovend getoeter, is op 8 juli 2020 in Yerseke het Zeeuwse bodemmosselseizoen gestart. De eerste mosselen zijn een ietsie pietsie kleiner maar fijn van smaak. Puur natuur en als comfortfood direct uit de mosselpan, zijn deze lokale schelpdieren op hun best.

Horecajournalist Bianca Roemaat* was voor Anne-Wies.nl bij de seizoensstart van de bodemmosselen en ontdekte dat de mosselman niet in Scheveningen maar in Yerseke woont. ‘Zeg ken jij de mosselman?’ Die eenvoudige vraag uit dat bekende kinderliedje speelt op woensdagochtend 8 juli al door mijn hoofd als ik onderweg ben naar het Zeeuwse Yerseke. Want ja, wie is nu de echte mosselman? Op die vraag hoop ik vandaag tijdens de officiële aftrap voor het seizoen voor de Zeeuwse bodemmossel een antwoord te krijgen.

Mosselboulevard als toeristentrekker

Bij aankomst in het pittoreske Zeeuwse plaatsje kom ik al rijdend over smalle weggetjes te midden van een uitgestrekt landschap al direct terecht uit op de ‘Mosselboulevard’. Het blijkt een gloednieuw bord te zijn dat verwijst naar een nieuw initiatief. Toeristen die het vissersdorp aandoen, worden het hele zomerseizoen tot en met 30 september elke woensdag getrakteerd op speciale activiteiten. Alles draait daarbij om de mossel: proeverijen, rondleidingen, boottochten of gewoon een terrasje pikken.

Eerste bodemmosselen

Hoe zo’n rondvaart in de Zeeuwse wateren eruit ziet, beleef ik als in de haven van Yerseke aan boord stap van een vissersboot. Gewapend met regencape en camera varen we de YE 110 tegemoet. Deze heeft de eerste bodemmosselen van 2020 uit de Oosterschelde opgevist. Voor het oog van de toegestroomde pers nemen voetbalanalist Jan Boskamp en de Vlaamse radio-dj Sven Ornelis de eerste mand met mosselen symbolisch in ontvangst.

Op onze boot krijg ik tekst en uitleg over de eerste bodemmosseloogst van mosselkweker Jos Steketee. Voor wie benieuwd is: bodem(cultuur)mosselen worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt. Na een periode van twee jaar zijn ze volgroeid en scheppen de vissers ze van de bodem. Daarnaast zijn er hang(cultuur) mosselen. Deze groeien hangend aan touwen in het water en zijn na 12 tot 18 maanden volgroeid. De hangmosselen zijn al wat eerder in het seizoen (in juni) beschikbaar. Dankzij het zonnige voorjaar van 2020 zijn de bodemmosselen dit jaar goed gevuld maar wel met minder grote zeevruchten. Maar deze mosselman is optimistisch en vindt het een goede seizoensvoorbode. Zeker na de ontberingen van vorig jaar toen door schuimalg in de Oosterschelde een deel van de jonge mosselen stierf en flink deel van de voorraad voor dit jaar verloren is gegaan.

Bodemmosselen 1

Mossel happen

Dan is het tijd om de rauwe mossels te proeven. Steketee doet voor hoe je dat doet. Je pakt de schelp vast en houd hem – net zoals je een haring bij de staart pakt- boven je hoofd en slurpt/hapt de mossel naar binnen. En ja, dit is natuurlijk meteen een mooie smaakbeleving: je proeft een zilt stukje van moeder natuur.

Mossel happen

Na het (regenachtige) boottochtje zetten we weer voet aan wal. We koersen naar een plek buiten Yerseke waar het echte aftrap voor het seizoen van de bodemmossel wordt gegeven met een heuse mosselkaravaan. Deze bestaat uit vrachtauto’s die het Zeeuwse product over het land gaan verspreiden.

Terwijl een driekoppige band het bekende liedje ‘Zeg ken jij de mosselman’ speelt (hoe toepasselijk!) verschijnt opeens Jan de Mosselman ten tonele. Hij doet mij denken aan een mijnwerker door zijn donker geschminkte gezicht maar het blijkt een tot levend gekomen standbeeld te zijn dat op het Havenhoofd in Yerseke staat. Samen met Boskamp en Ornelis geeft hij met een oorverdovende knal het startschot voor de mosselkaravaan die vervolgens onder luid getoeter richting Yerseke trekt.

Oesterputtenroute

We volgen het spoor en komen terecht bij De Oesterij. Een verborgen pareltje in Yerseke. Want achter deze winkel annex horecazaak bevinden zich de traditionele oesterputten van het vissersdorp. Je kunt zelfs een oesterputtenwandelroute in Yerseke volgen. Hoe leuk is dat! Wij vervolgen onze weg naar de evenemententent achter de putten. Thijs Meliefste, chef van het gelijknamige restaurant uit Wolphaartsdijk, heeft hier een lunch bereid.

Mosselbereidingen Meliefste

Geassisteerd door de wouldbechef.be Ornelis presenteert Meliefste een mosselceviche. Naast deze frisse, smaakvolle koude bereiding laat de chef ons krokante mosselkroepoek proeven. Daarna komt zijn versie van de mosselpan op tafel. Deze mosselen zijn puur bereid met zeekraal, lavas en bleekselderij. De lavas zorgt voor een krachtige smaakboost. Om je vingers bij af te likken, zo lekker! Zoals deze ‘mosselman’ en chef al aangeeft zijn mosselen het ultieme comfortfood.

“Zo’n pan vol mosselen, waarbij je terwijl je de schelpjes leegmaakt met vrienden gezellig praat over van alles en nog wat. Alles komt voor mij op zo’n moment bij elkaar.”

Mosselen Meliefste

Met een voldaan gevoel en toch een beetje in verwarring, verlaat ik Yerseke. Want ja, wie is nu de echte mosselman? Hij komt in ieder geval niet uit Scheveningen maar uit Yerseke. Dat is het episch centrum voor mosselliefhebbers in Nederland.

*Bianca Roemaat is horecajournalist. Ze schrijft smaakmakende teksten en het boek Wat maak je me nu?! over de menukaart als communicatiemiddel. Bianca runt tekst- en communicatiebureau Roux Communicatie.

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#bianca