Vandaag op Anne-Wies.NL een recept met zalm van Judith Pagrach. Met een opa als slager, een oma met een delicatessenzaak en een moeder als culinair publicist is lekker en goed eten haar met de paplepel ingegoten. Op haar blog MyFoodBlog.nl neemt ze je mee naar alle windstreken en laat je zien dat lekker en bewust eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Ik kies bij haar recept een fijne witte wijn uit: een Riesling uit Duitsland.

Riesling, waarom bij de zalm met miso? 

Het gerecht is, door de miso, hoog op smaak en aan de zoutige kant. De zalm zelf is eveneens wat ziltig, en vol van structuur. De suiker en ui brengen het zoetje en de komkommer zorgt voor het frisse accent. Deze aspecten vind je ook terug in de meeste Rieslings, zeker die uit Duitsland. De mineraliteit van de Riesling vertaalt zich in een licht ziltige tintje in de smaak. Ze hebben vaak een iets hoger zoetgehalte dan andere witte wijnen, maar door de frisse zuren valt dat niet op. Integendeel. Het spel tussen zoet, zuur en mineraliteit maken Duitse Rieslings juist zo spannend. Zoek bij dit gerecht een volle, droge Riesling uit, zoals bijvoorbeeld de Riesling Trocken van Weingut Schloss Proschwitz uit het Duitse Saksen of de Riesling Kabinett van Selbach-Oster uit de Moezel, die een tikje meer zoet heeft.

 

Riesling Proschwitz

Riesling Selbach Fisch bij Zalm

Zalm Miso, het recept

Miso, een Japanse pasta op basis van sojabonen, is vooral bekend door de Japanse Miso-soep. Maar je kunt er veel meer mee doen. Bijvoorbeeld je zalm mee marnineren. Samen met rijst en wat frisse komkommer heb je een heerlijke (lichte) maaltijd met een Japans tintje. De miso (evenals de mirin) kun je kopen bij een Aziatische toko. Het gerecht is snel klaar: de zalm hoeft slechts een kwartiertje in de marinade. Maar als je nóg meer smaak wilt, laat hem dan een nachtje marineren.

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

Bereiding: 30 minuten

  • 2 zalmfilets
  • 1 el misopasta
  • 1 tl mirin (zoete rijstwijn)
  • ½ tl bruine suiker
  • 1 bosui
  • 1 komkommer
  • rijst

Ook nodig:

  • ovenschaal

Wat je gaat doen:

  • Maak een marinade van de miso-pasta, de mirin en de bruine suiker en smeer de zalmfilets hiermee in. Laat een kwartiertje intrekken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kook intussen de rijst gaar, snijd de komkommer in slierten en de bosui in dunne ringetjes.
  • Bak de zalmfilets om en om tot ze net gaar zijn. Dit duurt zo’n 10-15 minuten.
  • Leg de komkommerslierten de rijst op de borden met daarnaast de gebakken zalmfilets.
  • Garneer met de bosuitjes en drink er een lekker glas Riesling bij. Geniet ervan!

Zalm Miso RIeslingweeks

Geen enkel recept, wijn-spijs advies, proefnotitie of culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

LINKS:
Meer recepten van Judith: MyFoodBlog.nl
Wijnen van Weingut Schoss Proschwitz zijn te koop bij horecagroothandel HANOS
Verkoopadressen Riesling Selbach-Oster: Oud Reuchlin & Boelen
Het verhaal over mijn bezoek aan Schloss Proschwitz
Meer over Duitse wijnen en de RieslingWeeks: Duitsewijn.nl

#visrecept
#rieslingweeks