De tweede dag van onze perstrip in mei 2018 door het Chinese wijngebied Ningxia begint in Qingtongxia, in het uiterste zuiden van de Helan vlakte. We bezoeken het prijswinnende Yuhuang Chateau.

Prijswinnende Yuhuang Winery

Bij de Yuhuang Winery worden we ontvangen door General Manager Liu Peng Tu. Hij neemt ons mee door de wijnkelders. De winery beslaat in totaal 530 ha, waarvan 5 ha in beslag wordt genomen door de gebouwen. Zo’n 150 ha is nu biologisch gecertificeerd. De eerste vintage van Yuhuang Chateau is 2009. Deze vintage werd nog gemaakt van ingekochte druiven. In hetzelfde jaar werden hier echter de eerste eigen druivenstokken aangeplant. Vanaf 2013 halen de wijnen van Yuhuang meerdere medailles bij prestigieuze wijnconcoursen zoals Decanter en het Concours Mondial du Bruxelles, waar Liu Peng Tu zichtbaar trots op is, evenals op het feit dat zij de eerste ‘1er Cru Classé’ van dit wijngebied zijn.

Yuhuang Chateau, de proeverij

Na de rondleiding ontmoeten we de jonge wijnmaker Liu Peng Tu die ook onze proeverij begeleidt. Naast bekende druivenrassen als merlot en cabernet sauvignon is hier gernischt of cabernet gernischt  belangrijk. Deze ‘Chinese specialiteit’ is zeer waarschijnlijk carmenere en afkomstig uit Frankrijk en de naam een verbastering van het Duitse ‘gemischt’.
We proeven drie vatmonsters uit 2016. Alle drie worden ze binnenkort gebotteld.

Yuhuang Chateau proeverij.pg

Yuhuang Cabernet Gernischt 2016

Als eerste de Cabernet Gernischt. Die heeft 15 maanden gerijpt in 3 jaar oude eiken vaten. Het is de eerste keer dat ik een ‘Gernischt’ proef en ik ben er blij mee. Hij is geurig, sappig, rond met rijpe paprika en roze peperbesjes. De afdronk is lang en fris.

Yuhuan Merlot 2016

Ook deze wijn rijpte 15 maanden op 3 jaar oude barriques. Donker fruit in de neus en in de mond wat harder en stroever dan de vorige wijn. Dat blijft lang na in de mond.

Yuhuan Cabernet Sauvignon 2016

In de neus rijp rood fruit, wat terugkomt in de mond. Tannines zijn behoorlijk aanwezig, wat waarschijnlijk wordt benadrukt doordat deze wijn iets kouder wordt geschonken. In de afdronk rijpe rode paprika.

Duke Cabernet Gernischt, de winnaar

Als toetje proeven we (blind) de Duke Cabernet Gernischt 2013. Dit is de wijn die in 2016 goud won bij het Concours Mondial de Bruxelles. Het is een blend van 85% gernischt, 10% cabernet sauvignon en 5% merlot. In de neus paprika, in de mond sap, kruidig, rood pepertje en fruit en bloemig in de afdronk. Mooie wijn. Demei Li wijst ons erop dat het rode pepertje dat we proeven in koele jaren meer neigt naar groene peper. Tot slot checken we nog even de prijzen: de eerste drie kosten rond de €53, de laatste €198. (retailprijzen)

Meer over deze wijnreis in China? Check deze link! 

🍇🍷🍴Niets missen van de andere bezoeken aan China als wijnland en/of geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnreischina