Na ons bezoek aan het inmiddels gevestigde en met medailles bekroonde Yuhuang Chateau staat er tijdens de persreis door het Chinese wijngebied Ningxia een heel nieuw wijnbedrijf op de agenda: Pigeon Hills. Zo nieuw, dat het nog helemaal in de steigers staat en we met bouwhelmen op naar binnen mogen. We zijn onder de indruk.

Pigeon Hills – Xige Estate, winery in aanbouw

De bouw van dit imposante bedrijf is slechts een jaar voor ons bezoek (wij zijn er begin mei 2018) aangevangen en moet in het voorjaar van 2018 al klaar zijn. Over een maand al! ‘Dat wordt hard doorwerken’, zie je ons denken. “Maar het gaat lukken”, roept onze jonge gids en wijnmaker Liao Zusong vol vertrouwen. Liao heeft het klappen van de zweep geleerd in Australië, waar hij enkele jaren meewerkte tijdens de oogst en het wijn maken. Inmiddels (mei 2019) is de naam van het bedrijf gewijzigd in Xige Estate.

Demei Li stelt wijnmaker Wijnmaker Liao Zusong voor

Professor Demei Li (r) stelt wijnmaker Wijnmaker Liao Zusong voor

Pigeon Hills: grootse plannen

Midden in de woestijn die Ningxia is ligt naast deze nieuw te bouwen Pigeon winery een natuurlijk meer: Lake Pigeon. Vanuit een speciale hoger gelegen ruimte voor gasten, met glazen wanden, kijk je uit over het meer en de cirkelvormige winery. De metershoge hoge muur om de gebouwen moet lijken op een echte kasteelmuur. Er zijn grootse plannen: het gebouw gaat 2.300 m2 worden met een capaciteit van 7.000 ton per jaar.

Een kort filmpje⤵︎⤵︎⤵︎

Een belangrijke I-phone

Een deel van het bedrijf in aanbouw staat vol met enorme tanks en is gereserveerd voor de grote volumes. In een ander deel vindt de vinificatie plaats en in weer een ander deel is plaats voor houten vaten voor de premium wijnen. In rap tempo leidt Liao ons rond, intussen steeds op zijn I-phone kijkend. Niet om te appen, maar via zijn I-phone kan hij alle tanks stuks voor stuk in de gaten houden en aansturen. Er is een nauwe samenwerking met Nieuw-Zeeland waarbij ervaring en technische kennis worden uitgewisseld.

Wijnmaker Liao Zusong met zijn I-phone

Wijnmaker Liao Zusong met zijn o zo belangrijke I-phone

Proeven tussen de steigers

Er is vorig jaar al wijn gemaakt van ingekochte druiven en daarvan proeven we enkele vatmonsters. Een Chardonnay 2017 van 20 jaar oude stokken, 50% rijpte drie maanden in nieuw eiken vaten, 50% op RVS. De tweede wijn een Cabernet Sauvignon 2017 die volledig rijpte in nieuw eiken vaten. Beide wijnen zijn nog wat hoekig maar veelbelovend. We houden wijnland China in de gaten!

Pigeon Hills proeven journalisten

Meer over deze wijnreis in China lees je hier 

Een interessant artikel over deze winery lees je ook op The DrinksBusiness

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#china
#wijnreischina