Wat een opwinding over de 50 beste restaurants van de wereld! Wij waren een jaartje of twee-drie geleden in Modena bij de huidige nummer 1, Osteria Francescana van chef Massimo Bottura. En dat viel ons best wel tegen. Een heel koele sfeer. De bediening klik-klakkend. Geen enkele warmte. Misschien waren onze verwachtingen te hoog gespannen? 

Wijn, bier en jenever

In het restaurant, verborgen achter een grote dichte deur, was geen enkel raam. Het voelde bedompt. Een stijve begroeting. Het wijnarrangement bij het complete diner dat we ‘genoten’ bestond uit heel weinig wijn. Nee het was ‘beleving’. Bij een van de gerechtjes werd bier geserveerd, bij een volgend gerechtje jenever. En dat moesten we vooral niet helemaal opdrinken maar een klein slokje bewaren. Voor bij het volgende gerecht. Want bij dat volgende gerecht werd bij dat restje jenever water gedaan (Pellegrino, what else….;-)) en dan kon je ervaren dat de smaak van de jenever ook met water erbij nog heel mooi is bij dat gerecht. Ja….duhhh….. pfff… En dan moet je tot slot meer dan 700 euro neertikken….

AWModena50Best

De brandweer en Lambrusco

Nee dan de avond erna. Eigenlijk kun je dat natuurlijk niet vergelijken. Op advies van de mensen in ons hotelletje togen we naar een straatje vlakbij de markt. Een restaurant konden we nergens vinden. Wel een kapsalon, een snuisterijen-zaakje… Tot we ineens in een portiek tussen een rij bellen de naam van ‘ons’ restaurant tegenkwamen: ‘Trattoria’. Na een druk op die bel moesten we een trap op en ging er een deur open. En belandden we in een heel gezellige ‘bende’. Het menu was zeer beperkt, evenals de wijnkaart: men schonk alleen…. Lambrusco! Toen de plaatselijke brandweer ook nog aansloot en de muziek wat harder ging werd het nog gezelliger. HOE kan een mens genieten van een bord pasta met een glas Lambrusco…!

deurbellen Modena

Zo zie je maar. Eten is beleving. Net als wijn.

Geniet ervan op je eigen manier en laat je niet alleen leiden door lijstjes!

Links:

🍇🍷🍴 Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Lees hier ook over op Travelandleisure.com, die ook de credits heeft voor de uitgelichte foto
Meer over Lambrusco: lees mijn blog hierover