De bekendmaking van World’s 50 Best Restaurants Awards 2023 vindt in juni plaats in Spanje. In de gastronomische stad Valencia wordt, naast de uitreiking, een reeks bijeenkomsten georganiseerd.

Een voorbeeld is #50BestTalks thought leadership forum, waarbij invloedrijke personen uit de wereldwijde restaurantsector samen komen om te debatteren over kwesties die centraal staan in het voedingslandschap van nu. Daarnaast zijn er de ‘50 Best Signature Sessions’, waarbij gesprekken worden gevoerd over gastronomie die publiekelijk toegankelijk zijn. De 100 beste chefs ter wereld zullen elkaar ontmoeten in Valencia en hun kennis overdragen aan lokale horecastudenten via een educatief evenement. In de komende maanden wordt het definitieve programma van het grote internationale culinaire evenement bekendgemaakt.

De perfecte locatie

Doordat de meest prestigieuze chef-koks ter wereld naar Valencia komen, zal de hele gastronomische wereldsector zijn ogen op de stad richten. Volgens Emiliano Garcia, raadslid voor Toerisme en Internationalisering van de Valenciaanse gemeenteraad, is Les Arts de perfecte locatie voor het gala. Emiliano: “Het is een iconisch gebouw dat goed past bij dit evenement van internationaal belang. Op deze manier dragen we het beste beeld van onze stad uit.”

Valencia Opera Turia

Slim, duurzaam en vooruitstrevend

De afgelopen jaren zijn er verschillende evenementen geweest waarbij de Valenciaanse gastronomie en de duurzame projecten van de stad werden geprezen. Bijvoorbeeld het gala van de Michelin Gids Spanje & Portugal 2022, waarbij drie nieuwe sterren werden toegekend aan de stad, wat het totaal op negen brengt op dit moment. Andere voorbeelden zijn het benoemen van Valencia als Europese ‘Smart Tourism’ stad van 2022 en Europese groene hoofdstad 2024. Het zijn belangrijke titels die Valencia op de kaart zetten als slimme, duurzame en vooruitstrevende stad.

Valencia natuur michelin

Duurzaam voedselmodel

Er zijn slechts weinig steden die over grote natuurlijke voorraden beschikken zoals Valencia. Hier worden seizoensproducten ingeslagen en geleverd en er wordt nauwelijks een voetafdruk op de planeet achtergelaten. In het natuurpark Albufera worden verschillende lokale rijstsoorten verbouwd die het hoofdingrediënt vormen van het meest internationale Valenciaanse gerecht: paella.

Valencia albufera

Vanuit de Middellandse Zee wordt verse vis geleverd die dagelijks wordt geveild op de vismarkt in de Marina de Valencia en die terechtkomt op de menukaarten van vele plaatselijke restaurants en markten. Denk ook aan de stedelijke bijenteelt, die in een twintigtal bijenkorven op de daken van openbare gebouwen is geïnstalleerd voor de bestuiving en om bij te dragen aan de biodiversiteit van de stadsparken. De inzet van Valencia voor voedselduurzaamheid gaat nog veel verder, want sinds 2019 herbergt de stad het World Centre for Sustainable Urban Food van de FAO om een benchmark te worden voor de uitdagingen van grote steden op het gebied van voedsel en voeding. Deze verbintenis is de stad aangegaan nadat Valencia in 2017 werd uitgeroepen tot wereldhoofdstad voor duurzaam voedsel.

Over The World’s 50 Best Restaurants

Sinds 2002 weerspiegelt The World’s 50 Best Restaurants de diversiteit van de culinaire wereld. De jaarlijkse lijst van ’s werelds meest prestigieuze restaurants brengt de beste bestemmingen voor unieke culinaire ervaringen in kaart en laat wereldwijde eettrends zien. De 50 Best-familie omvat ook de 50 Beste Restaurants in Latijns-Amerika, 50 Beste Restaurants in Azië, 50 Beste Restaurants in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, 50 Beste Bars in de Wereld, 50 Beste Bars in Azië, 50 Beste Bars in Noord-Amerika, 50 Beste Ontdekkingen en de serie #50BestTalks, allemaal eigendom van en beheerd door William Reed. 50 Best wil horecagemeenschappen samenbrengen om samenwerking, inclusie, diversiteit en ontdekking te bevorderen en positieve verandering te stimuleren.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook