Iedere tweede vrijdag in juni is het World Verdejo Day. Dé dag waarop wijnkenners en -liefhebbers van over de hele wereld extra genieten van deze karakteristieke druif. Ook D.O. Rueda viert deze dag groots, verdejo is niet voor niets het paradepaardje van het wijngebied.

De opkomst van Rueda

D.O. Rueda is één van de belangrijkste wijngebieden van Spanje. Het ligt op de hoogvlakte in Noord-Spanje, nabij gebieden als Rioja en Ribera del Duero. Die staan bekend om krachtige rode wijnen van de tempranillo-druif, maar dat zit in Rueda wel anders.

In de jaren zeventig breidt wijnproducent Marqués de Riscal zijn portfolio uit met een frisse witte wijn. De wijnmaker ziet potentie in Rueda. De rotsachtige bodems bevatten veel kalk en ook het klimaat leent zich voor fris wit. Dankzij de investeringen van Marqués de Riscal floreren het gebied en de wijn, vele wijnmakers volgen. In 1980 krijgt het gebied de D.O. status, Denominación de Origen, de Spaanse officiële aanduiding voor een kwaliteitswijngebied.

Veelzijdige Verdejo

De robuuste verdejo haalt het maximale uit zichzelf door te overleven in een barre en arme omgeving. Niet alleen het klimaat, maar ook de innovatieve en moderne werkwijze van de Rueda wijnproducenten levert een loepzuivere frisfruitige wijn op.

Karakteristieke Verdejo wijnen hebben een krachtige geur, een vleugje groene peper, en een intense, droge smaak. Het is wijn gemaakt om jong te drinken. Toch zijn er smaakvolle uitzonderingen op de regel; veel producenten zijn niet vies van een experiment. Kelderrijping geeft rijkere, vollere wijnen met notige smaak die aan geroosterde amandelen doet denken. Rueda’s met houtopvoeding of het laten rusten op de lie kan een romige structuur en aroma’s van vanille geven. Zo veelzijdig kan Verdejo zijn!

Nachtoogst

De wijngaarden liggen op zo’n 700 tot 850 meter boven zeespiegel. Er heerst een continentaal klimaat met extreme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur. Dit maakt ’s nachts oogsten aantrekkelijk. Door ’s nachts te oogsten blijft het fruit koel en in topconditie. Door de langzame vergisting op lage temperaturen komen de aroma’s goed tot hun recht en geven de wijnen een sappig en vriendelijk mondgevoel.

Ode aan de wijnmaker

Wijn uit Rueda: een veelzijdige hit. Van gezellige borrelwijn die het vooral goed doet in de zomer op het terras tot dinerwijnen in het hoge segment. Op 10 juni brengen we niet alleen een ode aan de druif zelf, maar óók aan de meer dan 70 wijnproducenten uit Rueda die zorgen dat we overal in Nederland een Rueda Verdejo kunnen bemachtigen. Een mooie reden voor de wijnliefhebber om nog eens goed te gaan zitten voor een fris glas Rueda Verdejo, hopelijk op een mooie zomerdag.

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!