Over de hele wereld wordt vandaag ‘World Tapas Day’ gevierd. Tijdens dit jaarlijks terugkerende festijn staan Tapas in de spotlight. Maar Tapas, was zijn dat eigenlijk? Deze leuke uitleg vond ik op de website Spanje.info.
Tapas, waar komt dat gebruik vandaan?
Het gaat dus om een grote verscheidenheid aan kleine hapjes die je eet bij een glas sherry, bier, wijn of cava. Over de oorsprong van deze Spaanse gewoonte bestaan verschillende meningen. Het woord ’tapa’ (enkelvoud van tapas) komt van het woord ‘tapar‘ wat Spaans is voor bedekken. Je glas werd bedekt met een stuk brood om te voorkomen dat er vliegen in komen. Een andere versie is dat lang geleden ruiters onder het bewind van Keizer Karel V vaak dronken in het zadel klommen na een cafébezoek. Om dit te voorkomen verplichtte Keizer Karel alle cafés om naast de drankjes ook iets te eten aan te bieden.
World Tapas Day: welke wijn is lekker bij tapas?
NIUS Rueda
Hoewel in Spanje vaak een rode wijn wordt gedronken bij de maaltijd begin ik een avondje tapas liever met een witte. Maar wel Spaans natuurlijk. Kies een verfrissende Rueda als starter. Bijvoorbeeld deze NIUS Rueda DO 2016, een blend van verdejo en sauvignon blanc. Hij is lichtgoudgeel van kleur en heeft in de neus citrus (grapefruit) en tropisch fruit. Dat komt in de mond terug, naast gele appel, meloen en wat acaciahoning. De wijn is droog en lekker licht. Importeur: Wijnhandel van Ouwerkerk
“Citrus en tropisch fruit. Droog, aromatisch en lekker licht”
“Anne-Wies: 8,2/10”
Con un Par, Rias Baixas
Wil je een iets rondere wijn met net ietsje meer kruidigheid dan is een Albariño vaak een goede keuze. Deze Con un Par van Vicente Gandia. Con un Par is Spaans voor ‘Met een Paar‘ en de producent geeft op speelse wijze aan dat deze wijn ideaal is om te drinken ‘Met een Paar Vrienden‘, ‘Met een Paar Oesters’ of ‘Met een Paar Kreeften’. Door zijn mineraliteit (licht zilt) pas hij bij inderdaad bij veel visgerechten, maar ook ‘Met een Paar Tapas‘ gaat hij heel goed samen. Groene kruiden en citrus in de neus; in de mond rond, fris, licht kruidig, een pepertje, honing en rijp wit fruit. Importeur: Oud Reuchlin en Boelen
” Groene kruiden en citrus; rond, fris en rijp wit fruit”
“Anne-Wies: 8/10”
Baron de Ley Rosado, Rioja
Drink je liever een rosé? Vergeet dan nu even die razend populaire Provence-rosé’s en pak een volle Spanjaard beet. Zo een als de Rioja Tempranillo Rosado van Baron de Ley. Dat is een droge, ronde, volle en fruitrijke rosé met lekker veel rood fruit en genoeg body om te genieten bij allerhande tapas. Importeur: Kwast Wijnkopers
“Droog, fruitrijk, vol en rond”
“Anne-Wies: 7,9/10”
Rioja Tierras de Murillo Crianza
Toch liever rood? Dan is dit een van mijn favorieten: Rioja Tierras de Murillo Crianza van Bodegas Esteban. Traditioneel Spaans met een moderne touch. Deze Bodega was de eerste coöperatie van wijnbouwers van de Rioja; in 1953 opgericht door zestien vooruitstrevende druiventelers. En vooruitstrevend zijn zij nog steeds. Voortdurend zijn zij bezig met nieuwe technieken en vernieuwing van wijnkelder en wijngaarden. En dat proef je in deze wijn: een moderne stijl Rioja met een meer dan uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Rijp bessenfruit in de neus, naast een lichte touch van vanille. Dat komt, naast een fijne kruidigheid, allemaal terug in de mond. De wijn is vol en rond met ronde, zachte tannines en een plezierige frisse afdronk. Importeur: Les Genereux
“Vol en rond met ronde, zachte tannines”
” Anne-Wies 8/10″
Bruma Navajuelos Monastrell de Jumilla
Ook een favoriet is deze ‘Navajuelos” uit de serie ‘Bruma Del Estrecha de Marín’. Het is het geesteskind van Elena Pacheco en Isio Ramos en gericht op het maken van 100% monastrell wijnen uit geselecteerde DO Jumilla wijngaarden. Met locale wijnbouwtechnieken maakt Elena op een moderne wijze wijnen waarbij de expressie van het klimaat, de bodem, de locatie en de leeftijd van de wijnstokken van belang zijn.
“For us, it’s paramount that the different soils (sandy, rocky, and chalky), the age of the vineyard, the altitude, and whether the grapes come from a colder or warmer region can all be appreciated when our wines are tasted. We want our wines to express the characteristics that make them unique, in all their glory. That’s why some of them spend very little time in oak. We only age wines that show outstanding potential, and then just enough not to mask any distinctive features”.
Deze wijn van 100 % monastrell (mourvèdre in Frankrijk) komt uit een wat koeler (maar nog steeds warm) deel van Jumilla. Een prachtige, pure wijn: hij heeft geen houtrijping gehad, is soepel en heeft lekker veel fruit. Importeur: Romke’s Wijn en Spijs
“Prachtige, pure, fruitrijke wijn”
“Anne-Wies: 8,2/10”
Cava of Sherry
Gaat je voorkeur uit naar een lekkere Cava? Daarvan staan er hier 7 op een rijtje.
Liever Sherry? Neem dan hier een kijkje.
Geef een reactie