Amsterdam Zuid-Oost is een nieuw, uniek horecaconcept rijker: World of Food. Ik mag als een van de eersten komen proeven. Van de sfeer en de gerechtjes.

images

World of Food, een uniek concept

Dat het concept uniek is wordt direct duidelijk als we onderaan afslag 12 van de A10 een McDonalds zien in een gebouw dat voorheen een parkeergarage was. We kunnen onze auto makkelijk kwijt: naast alle horecagelegenheden blijken er nog zo’n 150 parkeerplaatsen te zijn overgebleven. We worden in Studentencafé Bacchus, aan de achterkant van het gebouw, ontvangen door Sarriel Taus, projectleider en manager van het stadsdeel, die enkele ondernemers en Martijn Bakker van Lingotto, de projectontwikkelaar aan ons voorstelt.

image

Sarriel Taus ontvangt ons en stelt enkele ondernemers voor.

Opgefleurde parkeergarage 

Het idee is ontstaan doordat de Bijlmer niet de naam heeft een van de gezelligste wijken van Amsterdam te zijn. Daar wilde de gemeente iets aan doen. Er wonen zeer veel culturen met veel plezier naast elkaar. En elke cultuur heeft zijn eigen gewoontes en tradities. Daar moest iets mee gedaan worden: het idee van een foodconcept was geboren. En deze voormalige parkeergarage werd daarvoor uitgekozen. Dat ging niet zonder slag of stoot want hij staat op de nominatie om te worden afgebroken. Nu echter ook McDonalds zich er heeft gevestigd gaat dat de komende 15 jaar niet gebeuren. De doelgroep bestaat uit de bewoners, de vele studenten die hier wonen, de kantoren in de wijk, toeristen, en uiteindelijk hoopt men ook bewoners uit de binnenstad aan te trekken. En niet te vergeten de passanten op de A10.

IMG_7431

World of Food, het pand.

World of Food: strenge selectie

Potentiële ondernemers konden zich middels een motivatie inschrijven voor een unit. Dat leverde 110 aanvragen op. Daarvan werden 60 mensen uitgenodigd voor een gesprek. Niet alleen hun ondernemerschap was van belang, ook wat zij dachten te gaan koken. Diepvriespizza’s wilde men niet! Van die 60 zijn er uiteindelijk 25 ondernemers overgebleven met elke zijn of haar specialiteit. Antillaanse pasteitjes, Thaise gerechten, Egyptische specialiteiten en ga zo maar door. Alles authentiek en vers.

World of Food

Drie ondernemers in hun units. Links Eddy Meyer (Thaise specialiteiten), rechtsboven Waseem Butt (Pakistan) in zijn ‘Tandoor’ en daaronder Daphne Margarita (Curacao) in haar ‘Djay’s Kitchen’.

Een duurzame verbouwing

Er zijn twee architecten van XOOMlab aangetrokken die de parkeergarage duurzaam hebben verbouwd waarbij de oorsprong van het gebouw te zien blijft. Over de sfeer kan ik niet veel zeggen want er wordt nog hard gewerkt om alle kookunits voor de openingsdatum in de tweede  helft van juli gereed te krijgen.

World of Food

Er moet nog wel het een en ander gebeuren.

Restaurants en dakterras in World of Food

Naast de units van de foodcourt is een zestal restaurants in het gebouw gevestigd waaronder een barbeque- en grill, het al genoemde studentencafé, McDonalds en Flavour Town met een mix van unieke keukens met authentieke gerechten. In dat laatste restaurant met een prachtig dakterras worden we verrast met enkele mooie kleine gerechtjes en begeleidende wijnen. Op het terras leren wij na afloop nog over het kiezen van het juiste glas voor elke wijn en proeven we enkele andere mooie Italiaanse wijnen.

IMG_1879

Ook het dakterras is nog niet helemaal af, maar ziet er al veelbelovend uit!

IMG_1880

Manager Ramon stelt de Japanse en Chinese chefs voor die elk hun eigen culinaire bijdrage leveren.

IMG_1784

De mannen van ‘Bruud’ verzorgen de bubbels: Prosecco Malibràn ‘Con Fondo’ (sur Lie) en twee heerlijke Franciacorta’s, het Italiaanse antwoord op Champagne.

World of Food

Hotate Gunkan St. Jacobschelp met Yuzu en Tsukemono (ingelegde groente). Surinaamse saté met pinda sambal. Eigen getrokken bouillon voor de Ramen. (Dat ramen hot is merkte ik in New York!). Huisgemaakte Gyoza.

De rode Italiaanse wijnen die geserveerd worden zijn histamine-arm en Wine Consultant Sebasastiano Ramello vertelt daarover. ‘No headaches anymore!’

World of Food

Barbara Verbeek (Wijntheater) ontwierp voor Royal Leerdam glazen voor de ultieme wijnbeleving.

IMG_1788

Charmante Michelle Neurink van The Wine Gallery laat ons een aantal mooie Italiaanse wijnen proeven.

Dat er een uniek concept staat is duidelijk. Even duidelijk als het enthousiasme van de ondernemers. Ik kom zeker nog eens terug als het ‘af’ is!

Klik hier voor de website van World of Food