Wijn is een veelzijdig product. Er zijn ontelbare soorten wijn op de markt, elk met een eigen smaakprofiel. Deze veelzijdigheid is natuurlijk prachtig, maar anderzijds zie je hierdoor soms bij het bestellen van een glas wijn door de bomen het bos niet meer. Als je op een terrasje om een witte wijn vraagt, krijg je bijvoorbeeld soms de vraag: “Een droge witte wijn of een zoete?”. Droog of zoet…dat is wel erg kort de bocht. Tussen droge witte wijnen en zoete witte wijnen onderling zitten natuurlijk ook nog veel verschillen.

Droge witte wijn

Kort gezegd wordt wijn wordt gemaakt door vergisting van druiven. Dat geldt dus ook voor droge witte wijn. De suikers die in de druiven aanwezig zijn worden omgezet in alcohol en koolzuur. De gisting stopt als er geen suikers meer zijn om door de gistcellen ‘opgegeten’ te worden. De wijn die dan ontstaat kan dus ‘droog’ genoemd kan worden.

Zoete witte wijn

Over zoete witte wijn is meer te vertellen. Zoete witte wijn wordt aanvankelijk op dezelfde manier gemaakt als droge witte wijn. De wijnmaker kiest er dan echter voor om de gisting eerder te stoppen, zodat nog niet alle suikers zijn opgesnoept door de gistcellen. Dat kan hij onder meer doen door de tanks, waarin de gisting plaatsvindt, te koelen. Gistcellen stoppen met hun werk als de temperatuur te laag wordt. Hoe eerder er gestopt wordt, hoe meer suikers er in de wijn overblijven.

Een andere manier om zoete witte wijn te maken is door druiven heel laat te plukken. De superrijpe druiven bevatten dan het maximum aan suiker. Bij een wijn van laat geplukte druiven lees je ‘Late Harvest’ op het etiket.

En dan zijn er nog de zogenaamde ‘dessertwijnen’. Dat zijn vaak echt heel zoete wijnen van druiven die geplukt zijn terwijl ze een ‘pourriture noble’ oftewel ‘edele rotting’ hadden. Dat klinkt niet lekker maar de wijnen zijn geweldig! Door deze ‘pourriture’ krijgen ze een heel speciaal karakter.

Niet te vergeten: witte dessertwijnen die worden gemaakt door de gisting te stoppen door toevoeging van alcohol. Je kunt je voor stellen dat dat stevige wijnen zijn.

De smaak van witte wijn

Droge witte wijn smaakt droog en zoete witte wijn zoet. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Toch zijn er nog andere kenmerkende verschillen. Droge witte wijnen geven in je mond bijvoorbeeld een strakker gevoel, terwijl zoete witte wijnen over het algemeen wat romiger overkomen. Daarnaast maakt het uiteraard ook een groot verschil van welk druivenras een wijn is gemaakt.  Een witte wijn van sauvignon blanc heeft een andere smaak van een wijn gemaakt van chardonnay of chenin blanc. Dat geldt voor droge witte wijnen, maar ook voor zoete.

Zuren

Heel belangrijk is ook hoeveel zuren een wijn heeft. Als een droge wijn veel zuren heeft zal hij heel fris smaken en een stroef mondgevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan een Sauvignon Blanc uit een koel wijngebied. Een zoete witte wijn kan door de hoeveelheid suiker soms saai en log overkomen. Als de wijn echter genoeg zuren heeft zorgen die zuren voor een goede balans in de wijn. Die is dan zoet, maar gelijk ook lekker fris. Denk aan een mooie demi-sec Vouvray uit de Franse Loire-streek.

Witte wijnen online bestellen

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden? Heb je zin gekregen in een mooi glas witte wijn? Wil je meer tips en adviezen? Bij Abels Wijnen kan je terecht voor een uitgebreid assortiment zoete en droge witte wijnen. Neem dus zeker eens een kijkje bij Abelswijnen.nl.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Abelswijnen.nl

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook