Even snel een gloeilamp-met-snoer kopen in de Schilderstraat is een mooie gedachte, maar op een vrijdagavond als deze zijn de verleidingen te groot. Door de vele leuke zaken in die en de Witte de Withstraat wel te verstaan.

Over cactussen en vlees

We hebben onze lamp gescoord bij Danny de Cactus (ja die verkoopt naast cactussen ook lampen. En wierook overigens), de banken, tafels en lampen bewonderd bij Haring Design en wippen even binnen bij Ter Marsch&Co voor een aperitief. Het is gezellig druk. We bestellen de witte wijn van de maand: Torrontés Colomé uit het uiterste noorden van Argentinië, Saltes. Dat is een top-terroir voor de torrontésdruif, leerde ik op een Argentijnse proeverij eerder deze week. En dat proeven we. Heerlijk is hij! Vol, droog, bloemig, kruidig. Ter Marsch&Co is, volgens hun website, ‘een restaurant waar goed vlees nog steeds centraal staat’. Dat zal zeker zo zijn, maar de tijd dat wij op ons bestelde ‘Plankje Slager’ moeten wachten is wel heel erg lang. Gelukkig is het vlees dan weer heel mooi!

picstitch

Gehaktballen en G&T

Als we vervolgens langs de Ballroom lopen wordt de verleiding van een sappig gehaktballetje voor mijn lief te groot. We hebben mooie herinneringen aan een gehaktballenrestaurant in New York, dus nieuwsgierig gaan we naar binnen. Voorheen was dit Zadkini. Zoveel is er niet veranderd, maar toch heerst er een heel andere sfeer. De kaart met verschillende soorten Gin is langer dan de menukaart. Toch bestellen we een glas wijn. Mijn lief kiest voor een shiraz uit de Languedoc van Laurent Miquel. Een mooie wijn, maar jammer genoeg te warm geserveerd. Ik word blij van mijn sauvignon van Montes, Chili. Dat bedrijf bezoek ik met een aantal mede wijnstudenten in januari, dat belooft wat!

Ballroom Witte de With

Wild boar naked

Op de menukaart staan, naast verschillende starters/dishes to share  gerechten met ‘balls’ van rund, varken, zalm en een vegetarische van gorgonzola. We kiezen voor de ‘Wild boar meatball with sauerkraut and mash’. Ik heb zóveel zin in zuurkool! De bal is heerlijk, maar jammer dat we die zuurkool uiteindelijk op ons bordje krijgen in een stamppot. Als gastheer Sierk mijn teleurstelling opmerkt biedt hij direct een bordje ‘plain’ zuurkool aan. De waarschuwing dat dat wel even kan duren doet mij ertoe besluiten mijn verlies te nemen. Van de ‘naked ball’ heb ik echter genoten.

Wild Boar meatball Witte de With

Witte de With, genieten met een grote G

We bestellen de kaasplank als dessert. Daarbij gaat mijn lief door met de syrah en ik kies voor een glas wit: Longridge chenin blanc, Stellenbosch, Zuid-Afrika. Die laatste gaat heel goed bij de Fourme d’Ambert, Munster, Coulommiers en Salers. We krijgen van Sierk een glas aangeboden van het huis. Een mooie geste. Rond half acht verlaten we de Ballroom die inmiddels helemaal vol is. De sfeer is lekker. Ongedwongen.

IMG_6314

Tien minuten later zijn wij thuis en voelen ons bofkonten. Zoveel fijne bedrijven bij ons om de hoek! We genieten met een grote ‘G’!