Tijdens de 17e editie van Riesling & Co, maandag 2 september jl. in de Johan Cruijff Arena, werden de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse wijn-spijscompetitie in het kader van de RieslingWeeks. In de categorie Brasserie-Bistro-Restaurant ging Puur Zee Bar & Bistro in Wijk aan Zee met de hoogste eer strijken, in de categorie Toprestaurants was dat Fred in Rotterdam.

Hoge kwaliteit wijn-spijs combinaties

De organisatoren van de competitie, het Informatiebureau voor Duitse Wijn en The Wine & Food Association, waren goed te spreken over de opkomst: meer dan 70 restaurants lieten zich voor deze competitie inspireren door fraaie rieslings en andere Duitse wijnen. De kwaliteit van de wijn-spijscombinaties was over de gehele linie hoog, zowel in de categorie toprestaurants (15+ Gault&Millau/1 of meer sterren Michelin/ProefschriftRestaurants 8,5 en hoger) als in de categorie restaurant/brasserie/bistro (12-14 Gault&Millau/ProefschriftRestaurants tot 8,5).

Tijdens het evenement Gastronomie, maandag 14 oktober a.s. in de RAI Amsterdam, zullen de twee restaurantteams hun winnende RieslingWeeks-combinaties presenteren.

RieslingWeeks

Restaurants kunnen jaarlijks meedoen aan de wijn-spijscompetitie door gedurende de RieslingWeeks een 3-gangenmenu te serveren, inclusief Duits wijnarrangement, voor een prijs van maximaal € 45 (€ 55 voor sterrenstaurants). Een vakjury selecteert op basis van de menu’s die worden gemaild drie restaurants. Vervolgens worden deze restaurants bezocht, waarbij telkens één of twee wijn-spijscombinaties uit het menu worden geproefd. De allerbeste combinatie per restaurant dingt mee naar de hoofdprijs per categorie.

Winnaar categorie Restaurant, brasserie, bistro:

Puur Zee Bar & Bistro, Wijk aan Zee
Chef: Joost Hoogewerf
Sommelier: Diana Zweep

Gerecht: Noordzeekrab, cannelloni, doperwt, piment, kerrie, yoghurt, schaaldierenmayonaise
Wijn: Riesling trocken, Dr Hermann, Mosel, Duitsland 2017

Winnaar categorie Topzaken:

Restaurant Fred, Rotterdam
Chef: Fred Mustert
Sommelier: Joey Lange

Gerecht: Tarbot, morilles, hoeve-ei, witte asperges, krokantje grietdeeg, macadamia en morilllesaus
Wijn: Handwerk Spätburgunder, Julia Bertram, Ahr, Duitsland 2017

Een uitgebreid juryverslag, inclusief de combinaties van de overige finalisten per categorie, leest je hier.

Bron en foto’s: Proefschrift.nl

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!