Op maandag 14 maart 2022 werd de nieuwe Gault&Millau gids 2022 op feestelijke wijze gelanceerd in TivoliVredenburg in Utrecht. Tijdens het event werden ook de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2022 in categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Topchef van het Jaar en ‘Ontdekking van het Jaar’. De top van de Nederlandse gastronomie kwam voor het eerst bij elkaar in TivoliVredenburg, wat de start zal zijn van meerdere edities van de jaarlijkse lancering en uitreiking in Utrecht.

Winaars Gault&Millau Awards 2022

Tijdens de feestelijke lancering werden de Gault&Millau Awards uitgereikt aan de winnaars van het jaar 2022. In totaal namen 16 winnaars een Award in ontvangst, met titels als ‘Bistronoom van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’ en ‘Cocktailbar van het Jaar’. De prijs voor ‘Chef van het jaar’ ging dit keer naar Syrco Bakker van restaurant Pure C in het Zeeuwse Cadzand. Hij werd geprezen voor zijn creatieve en vaak gedurfde stijl wat ook een stijging naar 18/20 opleverde. De ‘Jonge Topchef van het Jaar’ werd uitgereikt aan de 28e jarige Robin van de Bunt, die sinds 15-jarige leeftijd in keukens werkt en sinds 2017 het roer als chef heeft overgenomen van het ouderlijke restaurant ‘De Leuf’ in Ubachsberg. Michael van der Kroft van restaurant Tres in Rotterdam mocht de award voor ‘Ontdekking van het Jaar’ in ontvangst nemen en komt met 15,5|20 binnen in de gids.

Gault&Millau Syrco Bakker

Syrco Bakker ontvangt de prijs voor ‘Chef van het Jaar’ uit handen van Godfried van der Lugt (Gault&Millau)

Lijst van alle winnaars:

Titel Naam Restaurant & plaats
Chef van het Jaar Syrco Bakker Pure C, Cadzand
Jonge Topchef van het Jaar Robin van de Bunt De Leuf, Ubachtsberg
Bistronoom van het Jaar Yoran Jacobi, Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot De Juwelier, Amsterdam
Aziatisch restaurant van het Jaar Danny Tsang en Levi Bunt O&O, St. Willebrord
Groenterestaurant  van het Jaar Merijn van Berlo Choux, Amsterdam
Prijs-Plezier van het Jaar Tommy den Hartog Restaurant 273, Utrecht
Ontdekking van het Jaar Michael van der Kroft Tres, Rotterdam
Sommelier van het Jaar Heleen Boom Bouwkunde, Deventer
Gastvrouw van het Jaar Nadine Mögling Bij Jef, Texel
Ambachtsman van het Jaar Harrie Herfst ‘t Spiehuis, Soest
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar Hans van Wolde Brut 172, Reijmerstok
Terras van het Jaar De Watergeus, Noorden
Lifetime Achievement Award Wil Demandt Voormalig Bordewijk, Amsterdam
Cocktailbar van het Jaar David Trampe Botanero, Rotterdam
New Chef on the block Niels van Zijl DeZusters, Maarssen
Beste Wijnkaart van het Jaar Danny Gonzalez Fitzgerald, Rotterdam
Wijnkaart van het jaar voor Vineum

Danny Gonzalez ontvangt zijn prijs voor de ‘Beste Wijnkaart van het Jaar’

New On the Top (stijgingen vanaf 16 punten)

“De gastronomie in Nederland blijft duidelijk in evolutie. Ondanks een zeer uitdagende periode van twee jaar ontdekten onze inspecteurs niet alleen meer dan 120 nieuwe adressen maar ook een zeventigtal stijgers.” Restaurant Tribeca schaart zich bij de allergrootsten met een stijging naar 19|20 en vijf koksmutsen. De dorpskern van Heeze is het toneel van één van Nederlands grootste culinaire prestaties. “Vanaf de eerste amuse tot de laatste verwennerij, benaderde onze maaltijden bij Tribeca meer en meer een perfectie die je op weinig andere plaatsen in de wereld zal vinden. Jan Sobecki creëert en evolueert.” volgens de inspecteurs van Gault&Millau.

Lijst New On the Top

 + #
Choux, Amsterdam 0,5 16
Tilia, Etten-Leur NEW 16
Codium, Goes 1 16
De Burgemeester, Linschoten 0,5 16
Rantree, Maastricht 0,5 16
Rijnzicht, Doornenburg 0,5 16,5
Ratatouille Food & Wine, Haarlem 0,5 16,5
ONE, Roermond 0,5 16,5
Kasteel Heemstede, Houten NEW 17
Brut 172, Reijmerstok NEW 17,5
Pure C, Cadzand 0,5 18
De Groene Lantaarn, Staphorst 0,5 18
Tribeca, Heeze 0,5 19

Nieuwe Gault&Millau Benelux App en Website 

Gault&Millau presenteert met trots de nieuwe Gault&Millau Benelux App, gratis verkrijgbaar in de Apple App store en de Google Play Store. Gault&Millau gelooft in online en zal daar in de toekomst nog verder in ontwikkelen om de consument beter te bereiken. Recentelijk werd een nieuw online platform gelanceerd als Gault&Millau Benelux met daarop ruim 1.000 gastronomische adressen in Nederland en bijna 5.000 adressen in de Benelux. Het platform bestaat uit een website en een app die de consument in de toekomst steeds beter wegwijs maakt in het gastronomisch landschap.

De nieuwe app combineert de nieuwste online technieken met een zeer uitgebreid aanbod aan informatie. De volledige Gault&Millau gids is via de App gratis beschikbaar en ook de nieuwsartikelen van de Gault&Millau website zijn via de App te raadplegen. De App is zeer gebruiksvriendelijk en stelt de gebruiker in staat om snel een restaurant, chocolatier, cocktailbar of POP-restaurant te vinden op basis van verschillende criteria. Zo kan men zoeken op plaats (op basis van de huidige locatie of een aangegeven stad of regio), de Gault&Millau score, het type keuken, de openingstijden, de prijsklasse of kenmerken van het restaurant.

Gault&Millau Gidslancering

Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. In de gids die dit jaar alleen in digitale vorm is uitgegeven staan ruim 840 restaurants, welke worden beoordeeld op een schaal van 20 punten. Elk jaar wordt de Gault&Millau selectie op feestelijke wijze gelanceerd, waarbij de belangrijkste Nederlandse chefs en partners bij elkaar komen. Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. Gault&Millau Nederland directeur Godfried van der Lugt: “Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z’n allen koesteren en belonen”

Tivoli & Gemeente Utrecht

De uitreiking van Gault&Millau vond dit jaar plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Gault&Millau Nederland en de Gemeente Utrecht hebben de intentie uitgesproken de komende jaren deze uitreiking vanuit de Domstad te verzorgen. Gault&Millau is altijd op zoek om de uitreiking vanuit een goed bereikbare aansprekende locatie en stad te organiseren en de gemeente Utrecht heeft de ambitie uitgesproken meer culinaire aandacht voor de stad te vragen. In deze beide doelstellingen hebben beide partijen elkaar gevonden.

“In een tijd waarbij de gastronomie en evenementen te kampen hebben met dagelijks veranderende omstandigheden zijn wij als Gault&Millau heel erg blij met de gastvrijheid en het enthousiasme voor ons event van de gemeente Utrecht. Het weer kunnen presenteren van de gids na een jaar afwezigheid biedt ons nieuwe hoop op een mooie, gastronomische toekomst”, aldus Godfried van der Lugt, Managing Director van Gault&Millau Nederland.

Burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, is ook erg blij met de komst van het evenement in de stad Utrecht. “Voor de lokale horeca is de afgelopen periode bijzonder zwaar geweest. Juist daarom is het geweldig dat onze stad de komende jaren het podium mag zijn voor de lancering van de Gault&Millau gids, een begrip in de gastronomische wereld. Tijdens de lancering konden mensen weer volop genieten van alles wat Utrecht te bieden heeft op het gebied van heerlijk eten en drinken. Dit jaar wordt de stad 900 jaar en ik kan me geen mooier moment bedenken om van Utrecht een culinaire hotspot te maken en daarmee de aantrekkingskracht van de stad en regio te vergroten.” Aldus Dijksma.

Over Gault&Millau Nederland 

Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland  is 100% onafhankelijk in zowel  de beoordelingen als het genereren van  inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekend maken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor  consumenten evenementen.

Overige informatie over Gault&Millau 
Website:                           https://www.gault-millau.nl/nl
Facebook:                        https://www.facebook.com/GaultMillauNederland
Instagram:                       https://www.instagram.com/gaultmillaunederland/

Bron: persbericht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!