Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van het Vakcentrum Foodspecialiteiten zijn maandagavond de winnaars van de Nationale Competities bekend gemaakt. De Beste Kaasspeciaalzaak 2019, Beste Foodspecialist Wijn 2019 en Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie/Thee 2019 zijn bekroond!     

Nationale Competities

Na een spannende voorselectie zijn op 27 februari de 11 finalisten bekend gemaakt. De finalisten per categorie zijn vervolgens in maart beoordeeld door drie andere juryleden dan in de voorronde. De finalejury bestond uit twee vakjuryleden (superleuk: voor de verkiezing Beste Foodspecialist Wijn mocht ondergetekende als een van de juryleden deelnemen) en een consumentenjury. Deze juryleden hebben de winkels onafhankelijk van elkaar bezocht en de uitslag is als volgt…

Nederlands Beste Kaasspeciaalzaak 2019:
Hendrik en Marcella, Kenners in Kaas 

Deze winkel kenmerkt zich onder andere door een zeer uitgebreid assortiment (rauwmelkse) kazen uit binnen- en buitenland. De “Plateau de Fromage” kaart is een goed concept. Door het eigen bedachte informatiesysteem, verbonden aan het proef- en evaluatiesysteem met de proefkaarten, krijgt de klant continu info over de aangekochte producten. De voltallige jury is onder de indruk van een grote prestatie die in korte tijd is neergezet door deze jonge ondernemers.

Nederlands Beste Foodspecialist Wijn 2019:
Wijn & Spijs Heerenveen

De jury was zeer onder de indruk van de indeling van de wijnen zoals “vol & rijp”, “krachtig & kruidig” waarvoor de ondernemers dan ook veel complimenten mochten ontvangen. Voorts onderscheidt deze foodspecialist in wijn zich door een uitstekend assortiment wijn dat naadloos aansluit bij de delicatessen die ook in de winkel worden verkocht.

Nederlands Beste Foodspecialist Chocolade, Noten, Koffie/Thee 2019:
De Notenwinkel van Zeist

De jury is onder de indruk van de hoge mate van multitasken van deze ondernemer. Blurring lijkt hier zowat uitgevonden door een uitmuntende verbinding te maken tussen de huisbereide producten en een gezellig café met buitenterras. De huisgemaakte producten zijn van zeer hoog niveau en kennen dan ook veel aftrek bij diverse horeca bedrijven in de wijde omtrek.

Onderscheidend ondernemen

De finalisten werden beoordeeld op hun visie op het vak en de branche, de eigen aanpak daarin, het ondernemings- en winkelmanagement, het personeelsbeleid, hygiëne en netheid en de performance van de winkel. Daarnaast beoordeelde een mystery shopper het aanbod, de winkel en de behandeling die hen als klant ten deel viel. In de juryrapporten uiten de juryleden met name lof over het vakmanschap en de passie van de ondernemers en hun medewerkers. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort.

Nieuwe opzet Certificering Foodspecialiteitenwinkels

Deelname aan de Nationale Competities staat uitsluitend open voor Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkels. Op 1 april heeft de Stichting Foodspecialiteiten Nederland (in samenwerking met FOODBASE) bekend gemaakt dat zij een compleet nieuw certificeringstraject hebben ontwikkeld. Dit traject biedt een onafhankelijke toetsing door ervaren en getrainde inspecteurs en professionele mystery shoppers. De winkels worden beoordeeld op winkeluitstraling, hygiëne en voedselveiligheid, klantgerichtheid en klanttevredenheid. Het certificeringstraject heeft een looptijd van 24 maanden die start met een meting, na 12 maanden een tussenevaluatie hoever de aanbevelingen zijn verwerkt en weer 12 maanden later wordt er opnieuw gekeurd. De nieuwe certificering zal vanaf 1 juli van start gaan.

Organisatie

De Nationale Competities zijn een initiatief van het Vakcentrum Foodspecialiteiten en worden georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland in Woerden. Voor algemene informatie: www.foodspecialiteitenwinkels.nl

Een gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkel in jouw buurt vinden? Check dan deze link! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor mijn wekelijkse nieuwsbrief!