Wine Trends 2021. Wat zijn de wijntrends voor het nieuwe jaar? We hebben op zijn zachts gezegd een bijzonder jaar achter de rug. Afstand houden, thuis werken… En we zijn er nog lang niet. De wijntrends voor het jaar 2021 sluiten daar op aan.

1) Minder maar beter
We eten meer thuis. De restaurants waren een groot deel van het jaar gesloten en dat zal het komende jaar niet direct veranderen. We zijn meer zelf gaan koken en genieten thuis van maaltijden die (voor)bereid zijn door onze favoriete restaurants: we gaan ’thuis uit eten’. Daar drinken we natuurlijk mooie wijnen bij die iets duurder zijn maar waar we wel meer van genieten. Ook halve flesjes passen goed in deze trend.

2) Wijnen van kleinere, authentieke wineries met een verhaal
We hebben meer tijd en meer aandacht voor wijn. We zoeken uit waar onze wijn vandaan komt, wat het verhaal is achter een wijn. Dat maakt de beleving, het genieten van een mooi glas wijn nog groter.

3) Bijzondere, minder bekende druivenrassen
Ook krijgen we steeds meer aandacht voor andere druivenrassen dan de welbekende chardonnay, sauvignon blanc, merlot en cabernet sauvignon. Namen als furmint, feteasca neagra, godello, falanghina… ken jij ze al?

4) Natuurwijnen, biowijnen, minder sulfiet
Veel aandacht blijft er ook voor ’terug naar de natuur’. Natuurwijnen, wijnen van biologisch en biodynamisch geteelde druiven, wijnen met minder sulfiet.

5) Orange wines
Traditionele wijnmaakmethodes worden steeds populairder en daarmee ook de productie van orange wines, een methode van wijnmaken die teruggaat tot eeuwen geleden.

6) Mousserende wijnen
We hebben behoefte aan vrolijkheid en welke wijn maakt vrolijker dan een opwekkende mousserende wijn? Niet alleen durven we vaker een mooie fles champagne open te trekken, ook cava en prosecco en andere mousserende wijnen blijven populair.

Alternatieven voor champagne pixabay uitgelicht

7) Nederlandse wijn
De opkomst van de Nederlandse wijn is niet meer te stuiten. Steeds meer wijnmakers produceren steeds betere wijnen. En omdat we meer in eigen land op vakantie gaan ontdekken we ook meer boeiende wijngaarden.

8) Low/No alcohol
De trend van minder of geen alcohol zet ook in 2021 door. Dat begint al gelijk met de ‘Dry January‘ maand. Zelf doe ik een ‘Semi-Dry January’: minder maar wel beter😉😇.

9) Online proeverijen
Tijdens de lockdown periodes zijn er talloze boeiende online wijnproeverijen gestart. Die trend zal zich gaan voortzetten, ook als de lockdown is opgeheven. We hebben immers gemerkt dat je op deze manier heel makkelijk contact kunt hebben met wijnmakers en wijnvrienden van over de hele wereld.

10) Online wijncursussen
Ook de online wijncursussen en online masterclasses zullen we veel voorbij zien komen in 2021. Hoe leuk en leerzaam de ‘in real life’ wijncursussen ook zijn, de online cursussen kun je heel makkelijk vanuit je eigen huis en op het tijdstip dat jou uitkomt volgen.

Online Wijncursus les 10 wijn en spijs combineren uitgelicht

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!