Het is de laatste dag van onze Wine Tour Across Borders die ons bracht van Villány in Hongarije naar buurland Kroatië. Na het bezoek aan Vina Antunovic (over dit bezoek lees je hier) rijden we door naar Vina Brzica en Vina Erdut in Erdut.
Vina Brzica
Vina Brzica bevindt zich in Erdut op een locatie met een geweldig uitzicht over de Donau. Het is een vrij jonge winery: de eerste productie was in 2011. Er worden 35.000 flessen per jaar geproduceerd van 6 hectare wijngaard. 2/3 van de productie is rode wijn, wat opmerkelijk is in dit gebied, waar witte wijn de boventoon voert. Voor de witte wijnen wordt alleen roestvrijstaal gebruikt, de rode zien ook hout.We gaan proeven. Het wordt een ontspannen proeverij waarbij we tevens genieten van plaatselijke worst- en kaassoorten. Sommige etiketten zijn ware kunstwerkjes en tonen de stijl van de wijn die in de fles zit.
Vina Brzica, de proeverij
1) Brzica Graševina 2020 1378
1378 staat voor de lengte van de Donau van de Zwarte Zee tot hier in Erdut. De wijn is lichtgeel van kleur met groene reflecties. Hij is heerlijk fris met groene appel, limoen, en een verfijnde mineraliteit. Op het label “Lady Graševina met alle aroma-componenten op haar hoofd”.
2) Brzica Chardonnay 2019
Een witte wijn met een hoog alcoholgehalte: 15%. In de neus een botertje, wat in de mond en afdronk terugkomt. Wit fruit, peer. Dikke, romige wijn. Beslist een wijn waarbij iets gegeten moet worden.
3) Brzica Rosé 2020
Deze rose is voor 100% gemaakt van cabernet sauvignon. Ook hier een relatief hoog alcoholgehalte: 14%. De wijn is ‘semi-dry’ en heeft dus een zoetje, maar dat is prima in balans met de zuurgraad. Aardbeien, peardrops, snoepjesrosé.
4) Brzica Berba Cabernet Sauvignon 2014
Van de 2/3 rode wijn productie is 2/3 cabernet sauvignon. Veel donker fruit, een medium body en hoge zuren. De wijn rijpte 3 jaar in barriques en moet/kan volgens onze gastheer nog zo’n 4 jaar verder rijpen. En in elk geval even in ons glas laten ademen, want hij komt behoorlijk ‘groen’ over.
5) Brzica Merlot 2014
Net als de vorige wijn rijpte deze Merlot 3 jaar in eiken barriques. Veel vers donker fruit in neus en mond: bosbessen, donkere pruimen. Een medium body en veel fruit ook in de afdronk, die, hoewel het etiket slechte 13% abv aangeeft, wat alcoholisch overkomt. Bij het afscheid krijgen we allen een fles van deze Merlot mee naar huis. Ik ben benieuwd hoe hij dan zal zijn. Als je me volgt op instagram kom je hem vanzelf tegen.
Na deze proeverij met een geweldig uitzicht, op naar de oude kelders van Vina Erdut
Vina Erdut 1730
Bij Vina Erdut worden we ontvangen met een verfrissend glas rosé en duiken we de oude kelder in. De geschiedenis van Vina Erdut gaat terug tot het begin van de 18e eeuw. In 1730 bouwde de toenmalige eigenaar Baron Johann Baprista Maximilian Zuany de oude kelder, die nu de oudste kelder in de heuvels van Erdut is. Het jaar 1730 wordt beschouwd als het begin van de wijntraditie van Erdut. Rond 1900 was heer en meester Ervin Cseh toen hij trouwde met de eigenaresse van het domein, Fanny Adamovich Čepinska. In de oude kelder luisteren we temidden van grote vaten naar een van de legendes die de ronde doen over Ervin Cseh. Hij was niet alleen een gepassioneerd wijnmaker, maar ook kaartspeler. In de oude kelder uit 1730 bouwde hij vijf grote vaten die aan de binnenkant in glas waren gevat. Alle vaten waren functioneel, behalve één waarin hij een speelkamer had gebouwd. Zijn bedienden zouden hem en zijn gezelschap helpen om comfortabel in het vat te zitten en te kaarten onder het genot van een (of enkele) glazen wijn terwijl zijn vrouw Fanny dagenlang niet wist waar hij was.
Het wijngoed ligt op de glooiende helling van de berg Dalj langs de oevers van de rivier de Donau. De in totaal 513 ha aan wijngaarden liggen op een hoogte van 130-190 meter boven de zeespiegel op het zuiden gericht op alluviale bodems. 75% van de aangeplante druivenrassen is wit, met graševina als dominante variëteit. Daarnaast staan chardonnay, pinot gris, traminer en Rhein-riesling aangeplant en de blauwe druivenrassen cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka (=blaufränkisch), pinot noir en zweigelt.
Grootste wijnvat ter wereld
Na het bezoek aan de oude kelder lopen we over het uitgestrekte terrein van Vina Erdut naar een modernere kelder. In deze voormalige nucleaire schuilkelder bevindt zich het grootste nog in gebruik zijnde houten wijnvat ter wereld met een capaciteit van niet minder dan 75.000 liter. Het is gefabriceerd ten tijde van de bouw van de nieuwe kelder rond 1980 en bedoeld als symbool om de tradities van vroeger te laten zien en te verbinden met het Erdut-terroir. Het gebruikte Slavonische eikenhout is zo’n 150 jaar oud en er waren 109 eikenbomen voor de vervaardiging van het vat nodig. Het vat is altijd vol en gevuld met graševina, want graševina is het symbool van het hele wijnbouwgebied. Het vat staat niet voor niets in een ‘zwembad’: want wat als er eens een lek zou ontstaan…
Lunch onder de druivenranken
Na het bezoek aan deze indrukwekkende kelders komen we na een wandeling over het terrein aan op een grasveld met uitzicht op de Donau. We worden met een heerlijk glas Blanc de Noirs Brut opgewacht door Josip Pavić, President van de Croatian Erdut wine producers association, die bij ons aanschuift voor de lunch. En wát voor een lunch…
Het werd een lange, lange lunch en een waardige afsluiter van de Wine Tour Across Borders. We hebben veel gezien, geleerd en geproefd. Meer lezen over deze tour? Alle artikelen over deze Wine Tour Across Borders vind je hier
👉Wil je op de hoogte blijven van culinair en wijn nieuws? ✏️ Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
#crossingborders
#kroatië
Geef een reactie