Afgelopen zomer was ondergetekende uitgenodigd een bezoek te brengen aan de boeiende Hongaarse wijnregio Villány. Echter niet alleen aan deze regio werd bezocht: onder de titel ‘Wine Tour Across Borders’ staken we tevens de grens over naar buurland Kroatië. Daarover later meer, laten we bij het begin beginnen: Villány.

Over de Villány wijnregio

De wijnbouw in Hongarije is onderverdeeld in 6 wijnstreken die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 22 wijnregio’s. Samen met Pécs, Szekszárd en Tolna behoort de Villány wijnregio tot de overkoepelende Pannon wijnstreek. De regio is vernoemd naar de stad Villány en beslaat niet meer dan 4500 ha, waarvan slechts iets meer dan 2400 ha beplant zijn met wijnstokken. Het is Hongarije’s meest zuidelijke wijnregio en heeft een sub-mediterraan klimaat met hete zomers en relatief warme winters. Met 2150 zonne-uren, een regenval van 700 mm per jaar en een bodem die voornamelijk bestaat uit kalksteen, löss en klei, is Villány uitermate geschikt voor de productie van rode wijn. De belangrijkste druivenrassen zijn dan ook de blauwe druivenrassen Cabernet Franc, Portugieser, Kékfrankis, Cabernet Sauvignon en Merlot naast een kleinere hoeveelheid Olaszrizling, Hárslevelü en Chardonnay.

hungarianwines_wineregions-01-2

Sauska lunch

Ons eerste kennismaking in Villány is met het wijnhuis Sauska. We bezoeken niet de winery, maar worden verwend met een heerlijke lunch in hun nieuwe, prachtig gelegen restaurant. Uiteraard met bijpassende wijnen uit eigen productie.

sauska restaurant terras. jpeg

De eerste wijn die we proeven is een Sauvignon Blanc 2020 uit de wijngaarden die Sauska bezit in Tokay. Daar worden al Sauska’s witte wijnen gemaakt, hier in Villány de rode. Het is een krachtig exemplaar. Floraal, groen en grassig naast tropisch fruit. Een lange, frisse finish met een prettig grapefruitbittertje. Heerlijk bij de salade met verse geitenkaas (uit Tomasz) met watermeloen.

Sauska Villany Sauvignon Blanc en salade

Bij de ‘pork tenderloin’ met paddenstoelen en truffel wordt een rode wijn geschonken: de Sauska Cuvée 7 Villány 2017. Het is een klassieke Bordeaux-blend van 60% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc en 15% Merlot. De wijn rijpte 15 maanden op nieuw en tweedejaars eiken barriques en tonneaux. Donker fruit, spicy, bramen, zwarte kersen, pruimen, witte peper. Mooie balans tussen alcohol, acidity, houtgebruik en fruit: de wijn blijft fris.

Sauska Villany Cuvee 7 en hoofdgerecht

De derde en tevens laatste wijn tijdens de lunch is de Sauska Merlot Konkoly 2016. Deze single vineyard wijn van de Konkoly wijngaard rijpte eveneens 15 maanden op nieuw en tweedejaars eiken, deels in barriques en deels in tonneaux. Dik fruit, sap, pruimen, bramen, chocolade,cacao, tabak. Ronde tannines. Verrassend mooie combinatie met de chocoladecake die als dessert werd geserveerd.

Sauska villany Merlot en dessert

Met een tractor naar ‘Devils Ditch’

Na de lunch wacht ons een verrassing: we gaan de wijngaarden in met… een tractor! Dit wordt bij Sauska niet gedaan als toeristische attractie: zo worden de werklui en materialen de wijngaarden in gebracht. Het is namelijk best ver lopen naar de top, waar we uitkijken over de Ördögárok wijngaard.

Villany Tractor 4

De sommelier van het Sauska restaurant (links) vertelt en onze gids András Horkay (director van het Central European Wine Institute, rechts) vertaalt terwijl we (en zij) genieten van het uitzicht en een glas Sauska Brut gevolgd door Sauska Cuvée 13 2018.

Villany Sauska op heuvel drankjes

In 1960 werd dit gebied voor het laatst gecultiveerd als wijnbouwgebied. Tot in 2003 de eigenaren van vijf grotere wineries (waaronder Sauska) de koppen bij elkaar staken en een deel van het bos inruilden voor wijnstokken, zoals die er ook waren vóór 1960.

Villany Ordogarok Sauska

De Ördögárok wijngaard beslaat in totaal 50 ha, waarvan Sauska er 11 in het bezit heeft. In de Sauska wijngaard staan Cabernet Sauvignon, Cabernet Frank, Merlot, Syrah en Kadarka aangeplant. Deze Kadarka is een speciale, de Bibor Kadarka, oftewel de ‘purper Kadarka’, met een dikkere, donkerdere schil.

Ördögárok wijngaard (1)

Ördögárok is de op één na warmste wijngaard van Villány. Alleen Kopár, aan de andere kant van de heuvel, is nog een tikje warmer. De wijngaard ligt op een hoogte van 150-250 meter boven zeespiegel en geheel op het zuiden gericht in de vorm van een amfitheater. Hierdoor wordt de warmte vastgehouden en heeft de koele wind vanuit het noorden nauwelijks toegang. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen, dat de warmte overdag absorbeert en ’s nachts terug straalt. Deze factoren samen staan aan de basis van Villány’s full-bodied wijnen met dikkere, fluweelzachte tannines, rijp fruit, een stevige structuur en een lang bewaarpotentieel. Dit in tegenstelling tot de wijnen uit Siklos, aan de andere kant van de heuvel, waar het iets koeler is met meer wind en de wijnen minder body, maar meer acidity hebben.

Hier wordt dan ook duidelijk waaraan de wijngaard zijn naam te danken heeft: Ördögárok betekent “bekken van de duivel”, refererend aan de hitte. Hoewel onze sommelier ook een andere verklaring heeft in de vorm van de legende van Nagyharsány.

To be continued…

Na deze interessante dag bezoeken we de volgende dagen de Günzer Tamas, Bock en Gere Attila wineries, hebben we een ‘meet-and-greet’ met producenten en een proeverij van hun 12 top Cabernet Francs onder de noemer Villány Franc, nemen we deel aan de ‘Hungarian gettogether’ in het kasteel van Siklós  en…. steken de grens over naar Kroatië, waar de wijnbezoeken doorgaan.

👉Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in voor mijn wekelijkse nieuwsbrief📮.
Zo blijf je op de hoogte!

En kijk ook eens op www.hungarianwines.eu voor veel info over Hongaarse wijnen

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!



Booking.com

#winetouracrossborders
#hongarije