De tweede dag van de ‘Crossing Borders’ wine tour, waarbij we wineries in Hongarije en Kroatië bezoeken, is een drukke. Na de proeverij en lunch bij A.GERE volgt direct de volgende. En wát voor een! We gaan 12 Villány Cabernet Franc wijnen proeven, samen met de makers ervan. De meeste hebben het predikaat:’ Villány Franc.’

Villány Franc, wat is dat precies?
En wat is het verschil met de DHC Villány?

DHC Villány

De DHC Villány’ (Districtus Hungaricus Controllatus Villány) is eind 2005 in het leven geroepen. Logo Hungaricus villany contraollatusEen DHC is een sub-classificatie binnen een grotere beschermde herkomstbenaming. De wijnen met deze classificatie moeten het best het ‘terroir’ van het gebied tot uiting brengen. Ze vertonen een bepaald smaak- en stijlprofiel, kenmerkend voor het gebied. (Bron en meer over de Hongaarse wijnclassificatie: tastehungary.com). De DHC Villány kent drie categorieën: Classicus, Premium en Super Premium waarbij de eisen die aan de productie en de wijn worden gesteld respectievelijk oplopen. De wijn mag worden geproduceerd van verschillende, voorgeschreven druivenrassen, de Super Premium categorie bevat echter 100% Cabernet Franc. De wijnen met de DHC Villány mogen op het label het (eveneens beschermde) Krocus-teken voeren. De zeldzame Hongaarse krokus is een beschermde plant, zoals ook de herkomst van de wijnen uit Villány wordt beschermd.

Maar wat is dan ‘Villány Franc’?

Het was wijnschrijver Michael Broadbent die in 2000 in Decanter al schreef: “Cabernet villanyifranc_logoFranc has found its natural home in Villány”. In de zonnige wijnregio Villány brengt deze druif immers fantastische wijnen voor. In 2014 besloot een groep wijnmakers uit Villány dat hun coryfee: Cabernet Franc uit Villány, meer aandacht verdiende: het ‘merk’ Villány Franc werd in het leven geroepen. Villány Franc is alleen te vinden in de Premium en Super Premium categorie van de DHC Villány. De maximum oogst voor de Premium is 60 hl/ha en voor de Super Premium 35 hl/ha. De Premium moet minimaal 12 maanden in eiken gerijpt hebben, de Super Premium daarnaast nog 12 maanden in de fles. De wijnen uit de Super Premium categorie moeten 100% Cabernet Franc bevatten.

Algemeen smaakprofiel Villány Franc

Rijpere tannines en meer body dan de Cabernet Francs uit bijvoorbeeld de Franse Loirestreek. Donker fruit, zwarte bessen, bramen, pruimen. Rijpe paprika, hint of balsamico, spicy, eiken. Levendige zuurgraad en fris fruit.

Villány Franc, de proeverij 

Bock Villány Franc 2015
Donker fruit, spicy, peper. Lange, frisse afdronk.

A.GERE Villány Franc 2017
Fluweelzacht, donker fruit, spicy, zoete kruidigheid

RICZU Tamas Villány Franc 2017
Meer aards, natte hond, mist wat vulling

Ruppert Villány Franc 2016
Mooie neus, snuffelwijn, juicy, kersen, spicy, pepertje. Mooie wijn.

SAUSKA Villány Franc Siklós 2017
Donker fruit, pittige tannines, wat aan de harde kant

TELEKI Villány Cabernet Franc 2018
Geen Villány Franc, maar Classicus Villány Cabernet Franc
Niet heel veel neus, donker fruit, maar ingetogen. Palate idem. Fris, kruidig. Komt als jonge Bordeaux over.

SZENDE Kopár Villány Franc 2017
Fluweelzachte aanzet, rood en donker fruit, pepertje. Finish medium en fris.

GERE Tamás & Zsolt Villány Franc 2016
Zacht, niet heel uitgesproken, groentenat.

AGANCSOS Capitalis Villány Franc 2017
Veel neus, rood fruit en zoete kruidigheid. Wat aan de dunne kant vgl met de andere.

LELOVITS Tamás Villány Cabernet Franc 2018
Eveneens geen Villány Franc, maar Classicus Villány Cabernet Franc.
Neus inkt, bosbes. In de mond komt dat terug. Peper, fris, medium finish, jonge stokken.

Bakonyi Siklós Villány Cabernet Franc 2018
Ook deze wijn is geen Villány Franc, maar een  Classicus Villány Cabernet Franc.
Licht, snoepjes, zuurtjes, rood fruit.

Bocor Villányi Franc 2017 Günzer Tamás
Rond, sap, kruidig, rood en donker fruit, zoete kruidigheid. Mooie wijn.

Villany Franc compilate

Villány Franc, mijn favorieten:

Het was een proeverij met stuk voor stuk mooie wijnen en enthousiaste wijnmakers. Drie wijnen vielen me het meest op, die proefde ik nog eens na. De wijn van Ruppert bleef heel mooi in de neus, en in de mond was hij heel elegant. De wijn van Bock heeft nog steeds veel neus, is dik met veel sap en juicy. Ook de Bocor van Günzer Tamás heeft een heerlijke neus en in de mond donker sap, spicy en peppery. Alle drie snuffelwijnen: wijnen waar je steeds weer iets nieuws en uitnodigend in ruikt. Heerlijk.

Nou, dat was me het dagje wel! Heb je iets gemist? Check dan even #crossingborders op deze website. Wil je de rest van deze reis niet missen: schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Julia Scavo schreef op deze website een bijzonder interessant artikel over Villány Cabernet Franc.


Booking.com

#crosingborders