Op de derde dag van de Wine Tour Across Borders rijden we na het bezoek aan het Batina Battle Memorial Complex en VINA KALAZIC (lees hier over dat bezoek) door naar het idyllische Baranja- dorpje Zmajevca voor een bezoek aan het Josić restaurant en de winery.

Zmajevca: surduci en gators

Het nog geen 1.000 inwoners tellende dropje Zmajevca staat bekend om de ‘surduci‘. Surduci zijn wegen, uitgestanst uit de Baranja heuvel, jaren geleden natuurlijk ontstaan door hevige regenval. Langs deze surduci zijn kleine huizen gebouwd, de zogenaamde ‘gators‘ met daarachter meterslange, ondergrondse wijnkelders. Die kelders hebben het hele jaar door een constante temperatuur van 12-15 graden Celsius, dus ideaal voor het bewaren van wijn. Ze zijn meer dan een eeuw geleden gebouwd. Vroeger werd de wijn aan de voorkant geproduceerd en in de achterliggende kelders bewaard. Nu is het vaak zo dat de voorkant een restaurant of andere toeristische trekpleister herbergt, maar de kelders worden nog steeds volop gebruikt om de wijnen te bewaren en te rijpen. Surduci zijn een van de belangrijkste culturele objecten van dit deel van Baranja.

Josic winery restaurant

De Josić winery

De familie Josić, Damir en Vlatka, kocht er in 1999 een wijnkelder die in 1935 was gebouwd en reconstrueerde deze volledig. De oorspronkelijke 42 meter lange ondergrondse wijnkelder werd versterkt en opgekapt. De nieuwste technologie op het gebied van wijn maken werd aangeschaft, maar de traditionele uitstraling van de kelders werd behouden. Inmiddels bezit de familie 1,6 hectare aan wijngaarden, een restaurant en een wijnwinkel-proeflokaal met daarachter de gang waar de wijnen liggen opgeslagen. In het restaurant worden traditionele gerechten uit de Baranja-keuken gecombineerd met de wijnen van de Josíc winery. Het restaurant ziet er inderdaad heel sfeervol uit, maar wij gaan de wijnen proeven in het proeflokaal.

Josić winery, de proeverij 

1) Josić Sparking Chardonnay

We worden ontvangen met een mousserende wijn van 100% chardonnay. Hij is gemaakt volgens de méthode traditional, dus de tweede gisting vond plaats in de fles. Josić is de eerste die een wijn volgens deze methode maakte in deze streek. Wettelijk moet hij 9 maanden ‘sur lie’ liggen, maar deze werd meer tijd gegeven. De wijn is droog, sappig, heeft een fijne maar volle mousse en een lange, frisse afdronk.

2) Josić Graševino 2020

Graševino is wellicht het meest aangeplante druivenras in Kroatië en in andere landen ook bekend als welschriesling, olasz rizling of riesling Italico. Het is een druivenras waar je veel kanten mee uit kunt. De wijn in ons glas is een heerlijke ‘easy drinking’ zomerse wijn. Volgens onze gastheren kun je deze het best binnen een jaar drinken. De wijn is aromatisch, bloemig, met ook citroen en frisse groene appel.

3) Josić Chardonnay 2019

Josić was de eerste in deze regio die succesvol andere Europese druivenrassen aanplantte, waaronder chardonnay. Die is immers wereldwijd het meest bekend en de wijnmakers zijn benieuwd wat wij ervan vinden. De wijn is fris, rond en redelijk neutraal. De focus ligt op het fruit in plaats van hout. Hij heeft dan ook geen houtrijping gehad, maar was wel 3 maanden voorzien van oak-chips wat hem een ‘kiss of oak’ geeft. Een korte tijd ‘sur lie’ geeft het aroma van geroosterde amandelen.

4) Josić Graševina 2019

Dit is een ‘superior’ Graševina. De druiven zijn 15 dagen later geoogst en er vond een strikte selectie van druiven plaats. Vinificatie en opvoeding vond plaats in roestvrijstalen tanks. Deze wijn is bijna romig te noemen en heeft meer tropisch fruit, meloen. In de lange afdronk mango en een plezierig grapefruit bittertje.

5) Josić Merlot 2018

Dan is het tijd voor rood. Volgens onze gastheren is deze regio heel goed voor blauwe druivenrassen. Zij boeken er veel succes mee. En daarin kan ik me vinden als ik deze wijn proef. Deze Merlot is ongefilterd en rijpte in eiken vaten van 500 liter. In de neus fris rood fruit. In de mond rond, sappig, tabak, leer, donker fruit, rode pruimen. Fluweelzachte tannines. Fijne wijn. Zo fijn dat ik twee flessen kocht voor thuis. Ben benieuwd hoe ik ze dan en daar ervaar! Jij ook? Als je me volgt op instagram kom je hem vanzelf tegen.

6) Josić Cabernet Franc 2017

Ook deze wijn is ongefilterd. Rood fruit, leer, tikje aards. Met 4,5 gr restsuiker en 14,5% alcohol komt hij wat zoet over. Niet helemaal mijn ‘cup of tea’ maar er blijken veel liefhebbers voor deze wijnstijl te zijn.

7) Josić Cuvée 2017

Deze Cuvée is een blend van voornamelijk cabernet sauvignon en cabernet franc, aangevulde met een klein percentage syrah en merlot. De opvoeding vond plaats in eiken vaten van 225 liter. Sappig, veel donker fruit, koffie, tabak en kruidnagel. Ronde tannines. Ook hier weer dat ‘zoetje’ dat mij persoonlijk niet kan plezieren.

Josic winery proeverij compilatie

Op de etiketten van de wijnen staan afbeeldingen van de zeldzame en bedreigde vogelsoorten die beschermd worden in het Kopački Rit natuurpark.

Dit was weer een boeiende proeverij. Tijd voor de lunch. En dat wordt een bijzondere, wordt vervolgd. Wil je dat niet missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over deze Wine Tour Across Borders lees je hier.



Booking.com

#crossingborders
#Kroatië