Na de heerlijke lunch bij Sauska en het bezoek aan de wijngaarden van de boeiende Hongaarse wijnregio Villány proeven we wijnen bij Günzer Tamás en BOCK Pince, waar we ook het diner gebruiken. Onder de titel ‘Wine Tour Across Borders’ staken we tevens de grens over naar buurland Kroatië, waarover later meer. 

Over de Villány wijnregio: opfrissertje

Over deze wijnregio vertelde ik in de vorige episode van onze reis. Opfrissertje: De wijnbouw in Hongarije is onderverdeeld in 6 wijnstreken die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 22 wijnregio’s. Samen met Pécs, Szekszárd en Tolna behoort de Villány wijnregio tot de overkoepelende Pannon wijnstreek. De regio is vernoemd naar de stad Villány en beslaat niet meer dan 4500 ha, waarvan slechts iets meer dan 2400 ha beplant zijn met wijnstokken. Het is Hongarije’s meest zuidelijke wijnregio en heeft een sub-mediterraan klimaat met hete zomers en relatief warme winters. Met 2150 zonne-uren, een regenval van 700 mm per jaar en een bodem die voornamelijk bestaat uit kalksteen, löss en klei, is Villány uitermate geschikt voor de productie van rode wijn. De belangrijkste druivenrassen zijn dan ook de blauwe druivenrassen Cabernet Franc, Portugieser, Kékfrankis, Cabernet Sauvignon en Merlot naast een kleinere hoeveelheid Olaszrizling, Hárslevelü en Chardonnay.

hungarianwines_wineregions-01-2

Günzer Tamás Pincészete

Tamás Günzer startte zijn winery  in 1991 en is dus nu in zijn 30ste jaar. Inmiddels zijn ook zoon Roland en dochter Gina betrokken bij het bedrijf: Roland als hoofd wijnmakerij, Gina ontfermt zich over de marketing en evenenten. Begonnen met slechts 0,3 ha heeft de Günzer Tamás winery nu de beschikking over 77 ha, waarvan 7 nieuwe aanplant. Een winery van van formaat dus. Bijna alle wijnen worden in Hongarije aan de man gebracht, slechts 5% is export, voornamelijk naar China. Voor de Premium wijnen wordt nieuw, voornamelijk Hongaars, eiken gebruikt, voor de andere wijnen tweedejaars. Ouder hout gaat eruit. Bij Günzer Tamás proeven we de volgende wijnen:

1) Sauvignon Blanc 2020

Bleekgeel, aromatische neus met witte bloemen en groene appel, wat terugkomt in de mond. Bijna romig. Frisse afdronk.

2) Rosé 2020

Een blend van Pinot Noir, Zweigelt en Merlot. Medium zalmkleurig met in de neus aardbeitjes, perzik, rozen en viooltjes. In de mond is hij droog, met framboos, bubblegum, peardrops en een frisse zuurgraad.

3) Syrah Classic 2019

Deze wijn had 8 maanden barrique. Donker fruit in de neus, bosbessen en een fris pepertje. De wijn is lekker sappig, met hier ook het donkere fruit en (witte) peper, maar ook laurier en vanille. Frisse, fruitrijke finish met duidelijk vanille.

4)Bocor Cuvée VIllany 2016

De druiven voor deze blend van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot komen van de Bocor wijngaard. De wijn rijpte 2 jaar in nieuwe eiken barriques. Diepe dakbannenbruin van kleur met een lichtere rand. In de neus is hij wat gesloten, met bosaardbeitjes en bosgrond. In de mond sappig, rijp donker fruit, rozijnen, koffie, chocolade. Lange finish.

Gunzer Tamas

Na deze proeverij volgt een kort bezoek aan de wijnkelder waarna we doorreizen voor bezoek en diner bij het bekende familie-wijnbedrijf Bock.

BOCK Pince, Villány

Bij BOCK heet hoofdsommelier en restaurantmanager Robert ons van harte welkom. Hij neemt ons mee naar de bijzondere kelders onder het gebouw en laat ons verschillende vatmonsters proeven terwijl hij uitgebreid vertelt. De BOCK family begon deze winery al in 1850 en inmiddels is de 9e generatie aantreden. Vader József zwaait de scepter, maar ook zijn zoon en dochters zijn vaste medewerkers in de winery. Er worden zo’n 36 verschillende wijnen geproduceerd van de 145 ha wijngaarden, waarvan 75 in eigendom.

Vatmonsters proeven in de wijnkelder

We proeven eerst een vatmonster Kekfrankos  2019 die volgend jaar als ‘Premium’ gebotteld gaat worden. Soepel met veel kersenfruit.

Daarna laat Robert ons drie verschillende Cabernet Francs uit het vat proeven:

Cabernet Franc 2020 (volgens Robert een extreem goed jaar) uit de 30 jaar oude wijngaard ‘Black Hill’. Een fruitbom, donker fruit, chocola. Bottelen misschien volgend jaar mei
Cabernet Franc 2020 van jongere stokken uit de Siklos área. Daar is het iets koeler en de wijn daardoor een tikje frisser. Er wordt maar weinig van gemaakt en alleen in restaurants te vinden.
Cabernet Franc 2020 van de wijngaard Devils Ditch waar we vanmiddag met Sauska waren. Voor de super premium blend Capella wordt een deel van deze wijn (60%) gebruikt. Complex, fruit, spicy, fullbodied.

De vijfde wijn die we proeven is een Cabernet Sauvignon 2020 uit het Jammertal, een van de meest gewilde wijngaarden van de Villány wijnregio. Veel sap, aangename, zich ontwikkelende tannines, drop, laurier, donker fruit, rijp. Veel overeenkomsten met de vorige wijn.  Het zesde en tevens laatste glas dat we in de kelder van het vat proeven is een Merlot 2020 uit de Devils Ditch wijngaard.

Deze laatste drie wijnen gaan in de topblend Capella
waarvan we later tijdens het diner de 2009 proeven.

Bock kelders 1

Indrukwekkende ‘Bock Chapel’

Aan het eind van de lange gangen vol met (Hongaars) eiken vaten bevindt zich een prachtige, cirkelvormige ruimte die plechtig ‘The BOCK Chapel’ wordt genoemd. Dankzij de speciale akoestiek, de belichting en de hele atmosfeer wordt deze ruimte veel gebruikt voor bruiloften, concerten en andere bijzondere gelegenheden. De winery en de kelders bevinden zich onder het gelijknamige BOCK hotel met het eigen restaurant. Kortom: een bezoekje zeker waard!

Bock Chapel

Diner in het BOCK restaurant

In het restaurant genieten we van heerlijke wijnen en gerechten. József Bock komt zelf ook nog even aanschuiven en vertelt ons de ins en outs van zijn wijnen. Een geweldige avond!

BOCK Villány Cabernet Franc 2017

Deze druif is het paradepaardje voor de Villány wijnregio. Deze wijn rijpte 12 maanden in grote eiken vaten. Diep donkerrood, met in neus veel donker en rood fruit en licht tabak. In de mond rond en complex met zachte tannines. Full-bodied. Fruit en hout mooi in balans.

BOCK Villány Cuvée 70+ 2018

Een wijn ooit gemaakt ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Jozséf Bock, maar het schijnt een blijvertje. Een blend van druiven van verschillende wijngaarden: 50% Kekfrankos en 25% Merlot van de Fekete-hegy (Zwarte Berg) wijngaard en 25% Cabernet Franc van de Ördogárok (Devils Ditch) wijngaard. De wijn rijpte 14 maanden in eerste en tweedejaars barriques. Een wijn met een medium body, rijp donker en rood fruit, tabak en chocolade. Een mooie zuurgraad en een goede balans tussen fruit, hout, alcohol en zuren.

BOCK Villány Bock Cuvée 2015

Het vlaggenschip van de winery, deze klassieke Bordeaux cuvée van 60% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc en 10% Merlot van geselecteerde wijngaarden. De wijn rijpte 24 maanden in nieuw eiken barriques, gevolgd door 12 maanden in de fles. De kleur is diep donkerrood, neigend naar paars. Full-bodied met in neus en mond veel rijp kersenfruit, bosbessen, tabak en chocolade en een hint van vanille. Fluweelzachte tannines.

BOCK Villány Capella 2009

Een heel speciale wijn, alleen gemaakt in exceptioneel goede jaren. Deze wijn is een blend van 60% Cabernet Franc en 10% Merlot van de Ördögárok wijngaard en 30% Cabernet Sauvignon van de Jammertál wijngaard, 24 maanden gerijpt in nieuw eiken barriques. Ook dit is een full-bodied wijn, hoewel zijn leeftijd hem een tikje meer ‘frêle’ maakt. Diep donker van kleur met in neus en mond (over)rijp fruit, gedroogde pruimen, chocolade.

Bock diner

En dit was nog maar dag één…

Moe na zoveel indrukken van de eerste dag in de Villány wijnregio duiken we voldaan in bed. De volgende dag staat er weer veel moois op het programma, waaronder een proeverij in de wijngaard, een proeverij van niet minder dan 12 Villány Franc wijnen, een mooie lunch en een feestavond in een heus kasteel. Wordt vervolgd…

Wil je dat niet missen?
Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over Hongarije op deze website vind je hierBooking.com

|
#winetoursacrossborders