Op de laatste dag van onze Wine Tour Across Borders die ons bracht van Villány in Hongarije naar buurland Kroatië bezoeken we Vina Antunovic in Dalj en Vina Brzica en Vina Erdut in Erdut. De dag wordt afgesloten met een heerlijke lange lunch tussen de wijnranken. Maar nu eerst over Vina Antunovic.

Vina Antunovic

Vina Antunovic ligt in het uiterste oosten van Kroatië, een kleine dertig kilometer van de stad Osijek, aan de rivier de Donau die Kroatië van Servië scheidt.

Het is hier ‘girlpower‘ wat de klok slaat: Antunović is de eerste Kroatische wijnmakerij die eigendom is van een vrouw: Jasna Antunović Turk.

Deze voormalig financieel manager van enkele grote maatschappijen komt uit een familie van wijnmakers. Haar ‘roots’ gingen kriebelen. Ze wilde wat met de grond doen en haar leven wat meer ‘exiting’ maken. Ze leerde de kneepjes van het vak van haar vader en volgde verder haar ‘vrouwelijke intuïtie‘. Dat resulteerde in het maken van best wat fouten in het begin, maar daar leerde ze alleen maar van. En dat merkt ze in haar wijnen: die winnen tegenwoordig prijzen bij grote internationale wijnconcoursen als Mundus Vini en de Decanter World Wine Awards.

Jasna Antunovic compilatie

Vina Antunovic, de proeverij

1) Graševina 2020

Deze vintage is de eerste die Jasna niet heeft gefilterd. “Elke filterbeurt vernietigt iets in de wijn”. Jasna werkt zo natuurlijk mogelijk en wil op termijn haar 7 ha tellende wijngaard volledig biologisch bewerken. Een elegante wijn, citrus, wit fruit, heel schoon en zuiver. Lange, zacht kruidige afdronk. Mooie wijn.

2) Graševina 2015

Om te laten zien (en proeven) dat Graševina goed kan ouderen schenkt Jasna ons een 2015 in. Deze rijpte 18 maanden in houten vaten. Een experiment: ze wilde proberen hoe het werkt met hout, zoals ze het vroeger maakten. In de neus vanille en geel fruit. In de mond rond, gele appel, fris, peer, kruidig. Pittige afdronk met duidelijk hout. Mooie balans tussen het fruit en het hout.

Zoon Branimir (27 jaar) deed een wijnstudie in Bordeaux. Hij is, net als Jasna, fan van het druivenras Graševina en onderzoekt welke clone wat doet in het terroir van hun wijngaarden. Daar gaan we meer van horen!

3) Rosé 2020

Deze rosé wordt bij Antunovic sinds 4 jaar gemaakt. Het is een blend van cabernet franc, cabernet sauvignon en pinot noir. In vorige jaren was pinot noir de dominante druif in deze rosé, dit jaar voeren de cabernets de boventoon. Heel licht zalmroze. Spicy, droog, perzik, peer, bosaardbeitjes. Krachtige rosé met een lange afdronk. Eetrosé.

4) Chardonnay Sur Lie 2016

Voor deze wijn vond de fermentatie én opvoeding plaats in kleine houten vaten van Slavonisch eikenhout. De wijn is dik, romig, geel fruit, mango, (te) veel hout. De afdronk is lang maar ook heel oaky. Door het houtgebruik ook nog wat groene tannines. “Het duurde 4 jaar voordat de harde randjes eraf waren.”

5) Chardonnay Sur Lie Grand Selection 2017

Niet erg tevreden was de wijnmaakster met haar Chardonnay uit 2016, dus pakte ze het nu anders aan. Voor deze wijn gebruikte ze een combinatie van grote eikenhouten vaten en roestvrijstaal. Dat resulteert in een veel elegantere stijl Chardonnay. Minder oaky, hout veel beter geïntegreerd, goed in balans. “I won the battle with this Chardonnay” lacht Jasna niet zonder trots. En terecht, want deze wijn won een gouden medaille en de special award ‘Best of Show’ Croatia White bij de 28ste Mundus Vini Grand International Wine Awards.

6) Tango With Life Grand Selection

Een bijzondere blend van 50% cabernet franc en 50% cabernet sauvignon. Bijzonder omdat het niet alleen een blend is van twee druivenrassen, maar ook van drie jaargangen: 2015, 2016 en 2017. Niet alleen bijzonder is deze blend, het is ook nog eens een heel mooie wijn. Sappig, fris donker en rood fruit, jammy, een zilte mineraliteit en zachte, ronde tannines.

Antunovic wijnen compilatie

Het was een mooie proeverij geleid door een fantastische, enthousiaste, krachtige vrouwelijke wijnmaker. Nog nagenietend reizen we alweer door naar de volgende: Vina Brzica en Vina Erdut in Erdut. De dag wordt afgesloten met een heerlijk diner tussen de wijnranken.

👉Wil je dat niet missen? En op de hoogte blijven van allerlei culinaire- en wijn nieuwtjes?✏️ Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle andere artikelen over deze interessante reis vind je hierBooking.com

#crossingborders
#kroatië