Na het bezoek aan en de proeverij bij de Josić Winery in het bijzondere Kroatische dorpje Zmajevca (over dat bezoek lees je hier) is het tijd voor een lunch en de volgende proeverijen: Gerštmajer en Belje staan op het programma.

De lunch vindt plaats op het wijngoed Gerštmajer, eveneens gevestigd in Zmajevca. De tafels zijn gedekt en de meest mooie gerechten worden door Chef Tomica Đukić (National football team Chef 🇭🇷) bereid. Nonnomnom….

Gerstmajer lunch compilatie

Gerštmajer, van zoet naar droog

Maar eerst gaan we wijnen proeven. Ivan Gerštmajer, 4e generatie wijnmakers, ontvangt ons. We proeven een Pinot Sivi, beter bekend als Pinot Grigio. De wijn heet droog, maar heeft toch 8 gram restsuiker. De 12 gram acidity maakt veel goed. Hetzelfde geldt voor de Rajnski Rizling. “For us it is dry“, vertelt Ivan. Zijn vader maakte altijd een wijn met een tikje zoet, type ‘late harvest’. Ivan echter wil een drogere stijl wijnen maken. Dat is wel een risico, want 90% van de wijnen van dit wijngoed wordt verkocht aan vaste klanten van het wijngoed. Maar… de markt is veranderd. En Ivan wil daarin meegaan.

Gerstmajer proeverij

Vina Belja

Na deze korte proeverij en uitgebreide, heerlijke lunch bezoeken we Vina Belja, met een productiecapaciteit van zo’n 8 miljoen liter wijn wel zo’n beetje de grootste wijnproducent in deze regio. Opgericht in 1697 houdt het overkoepelende bedrijf zich niet alleen bezig met wijn, maar ook met andere agrarische producten, zoals melk, kaas en ijs. En dat niet alleen hier in Kroatië, maar ook in landen als Bosnië en Servië timmeren ze aan de weg. We worden niet ontvangen in de high-tech winery die Vina Belja tegenwoordig is, maar in de oude historische kelders.

Belje compilatie

Proefnotities in staccato

Ook hier moeten we snel doorwerken, er is (te) weinig tijd. Dus in het kort: Rosé: zoetje, makkelijk, terrasrosé. Graševina Premium 2020: Fruitrijk, minerality, bloemig, fris, kruidig. Graševina Goldberg 2017: 6 gr restsuiker maar komt niet zoet over door de frisse acidity. Amandelbittertje is, volgens onze gastvrouw, ’typical for the variety’. Merlot 2019: 12 maanden houtrijping. Nog wat aan de harde kant, maar belooft fluweelzacht te worden. Oaky, tannines. Cabernet Sauvignon Merlot 2019 50-50. Sappige aanzet met een hard randje.

Na een rit door de wijngaarden van Baranja en een heerlijk diner bij hotel Lug is het tijd om te slapen. Morgen staan er weer een paar interessante proeverijen op het programma en een veelbelovend diner.

Wil je dat, en ander wijn- en food nieuws niet missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alle andere artikelen over deze interessante reis vind je hierBooking.com

#crossingborders
#kroatië