Op de derde dag van de Wine Tour Across Borders vertrekken we na het ontbijt vanuit Hongarije met een minibus naar Kroatië. De grensovergang is slechts een klein uurtje rijden. Na een snelle controle aldaar van ID’s en paspoorten rijden we Kroatië binnen.

Batina Battle Memorial Complex

Een gids stapt in en leidt ons rond bij het Batina Battle Memorial Complex. Dit complex werd in 1976 geopend als herinnering aan de deelnemers aan de Slag om Batina in november 1944. Deze bloederige slag vond plaats tussen de troepen van het Rode Leger en de eenheden van het Nationale Bevrijdingsleger van Joegoslavië enerzijds en Wehrmacht-troepen met bondgenoten anderzijds. Op een obelisk van bijna 20 meter staat de figuur van “Winnaar” met een fakkel in zijn handen. Direct onder het monument is een massagraf, waarin de stoffelijke resten van 1297 deelnemers aan de strijd zijn begraven. Er bevindt zich ook een museum, het Memorial House of the Battle of Batina, dat wij echter niet hebben bezocht. Op dit punt, gelegen aan de Donau zijn drie landen te zien: Hongarije, Kroatië en Slovenië. De Donau was een belangrijke rivier bij dit gevecht. Een uitgebreid verslag hierover kun je hier lezen.

Kroatie battle monumet

VINA KALAZIC Organic Winery

De eerste winery die we deze dag bezoeken is VINA KALAZIC, een organic wine producer in Zmajevac in de provincie Baranja. Baranja is een deel van de Kroatische provincie Osijek-Baranja, direct gelegen aan de zuidelijke Hongaarse grens.  De 18 ha wijngaarden bevinden zich op zuidelijke hellingen op en afstand van 400-500 meter van de rivier de Donau. 18 ha is niet veel, maar in het Baranja wijngebied is VINA KALAZIC de tweede grootste, na Belje, een winery die we later bezoeken. Het is een nog jong bedrijf, het bestaat sinds 2016. De productie is 200.000 flessen per jaar.

Silverline en Premiumline

De eigenaar, tevens de wijnmaker, Slavko Kalazic, laat ons een selectie van zijn wijnen proeven. Het bedrijf produceert 3 lijnen: de basic lijn, bedoeld voor de retail. De Silverline is geheel gefermenteerd en gerijpt op roestvrijstaal, bevat iets minder alcohol en heeft frisheid als focus. Op alle etiketten in deze serie is een bloem afgebeeld, die het aroma en de smaak van de wijn weer moet geven. Het grootste deel van de Premiumline rijpte op eikenhout.

Kalazic proeverij compilatie

VINA KALAZIC, de proeverij

1) KALAZIC Chardonnay 2018
Een wijn uit de Silverline serie. Een van de meest populaire wijnen hier in Kroatië, volgens onze gastheer. Fris, peer, meloen, appel, grapefruit. Frisse en fruitrijke afdronk ook. Een wijn die makkelijk op elk moment van de dag kan drinken. Alweer volgens onze gastheer.

2) KALAZIC Pinot Sivi 2018
Een Pinot Grigio; 12 maanden maceratie gaven de wijn zijn kleur. Droog, krachtig, tikje tannines. Kijkt op een orange wine. En misschien kun je dat wel ook zo noemen, gezien de lange schilinweking.

3) KALAZIC Rosé 2020
Een rosé van kékfrankos. Medium intens zalmkleurig. Aardbeien, abrikoos. Niet helemaal droog (8gr rs/L), semi-dry. Sappig, easy-drinking. Lekker bij aardbeien met vanille-ijs!

4) Batina Cuvée Blanc 2010 (!)
Het monument waar we zojuist waren is de naamgever van deze wijn. Die plek is slechts 5 km verwijderd van waar we ons nu bevinden. De eerste wijngaard van Kalazic was daar aangeplant. Deze wijn is er een uit de Premiumline is een blend van 25% chardonnay, 25% pinot grigio en 50% sauvignon blanc en heeft een jaar gerijpt op eiken. Okergeel van kleur. Fris, gedroogde abrikoos, gele rozijnen, grapefruit, perzik en een hint van vanille en karamel. Heel kruidige, frisse afdronk.

5) Cabernet Sauvignon Premium 2012
Gemaakt met geselecteerde gisten, gemaakt van hun eigen gisten door een producent. Een wijn houtgerijpte wijn met een medium body. Juicy, fruitrijk, donker fruit, pruimen, fris. Tikje ‘stoffige’ afdronk. Zeker nog 5 jaar nodig om te groeien, volgens de wijnmaker.

Kalazic wijnen compilatie

De Pinot Noir 2012 uit de Premium serie gaan we straks proeven tijdens de lunch. Nieuwsgierig hoe die is? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan hoef je niets te missen!

Meer over deze Wine Tour Across Borders? Check deze link. 

www.vina-kalazic.com


Booking.com

#crossingborders
#Kroatië