De tweede dag van de ‘Crossing Borders’ wine tour, die leidt van Hongarije naar Kroatië, rijden we van Villány richting Siklos. Na een bezoek aan een prachtige Basiliek in Nagyharsány (de “Pilgrimage Church of Máriagyűd”), worden we opgewacht in de wijngaard van de Gere familie. 

Kerk Villany wine tour compilatie

Over de Villány wijnregio: opfrissertje

Over deze wijnregio vertelde ik in een vorige episode van onze reis. Opfrissertje: De wijnbouw in Hongarije is onderverdeeld in 6 wijnstreken die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 22 wijnregio’s. Samen met Pécs, Szekszárd en Tolna behoort de Villány wijnregio tot de overkoepelende Pannon wijnstreek. De regio is vernoemd naar de stad Villány en beslaat niet meer dan 4500 ha, waarvan slechts iets meer dan 2400 ha beplant zijn met wijnstokken. Het is Hongarije’s meest zuidelijke wijnregio en heeft een sub-mediterraan klimaat met hete zomers en relatief warme winters. Met 2150 zonne-uren, een regenval van 700 mm per jaar en een bodem die voornamelijk bestaat uit kalksteen, löss en klei, is Villány uitermate geschikt voor de productie van rode wijn. De belangrijkste druivenrassen zijn dan ook de blauwe druivenrassen Cabernet Franc, Portugieser, Kékfrankis, Cabernet Sauvignon en Merlot naast een kleinere hoeveelheid Olaszrizling, Hárslevelü en Chardonnay.

Attila Gere, in de wijngaard

De liefde voor wijn kwam voor de liever-bierdrinkende Attila Gere in 1977, toen hij bij zijn schoonvader-to-be diens prachtige wijn te drinken kreeg. Hij was zeer onder de indruk en zag de potentie om in de Villány regio topwijnen te maken. En dat is hem, samen met zijn vrouw Katalin en nu ook zijn kinderen, goed gelukt. Enkele topwijnen proeven we later tijdens de lunch. Hier in de wijngaard proeven we een aantal van A.GERE’s basiswijnen, heerlijke kaasjes, vleeswaren en fruit terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over een deel van de ruim 70 ha grotendeels biologisch gecertificeerde wijngaarden die de familie bezit. Veel wijnen te proeven in korte tijd, dus proefnotities in staccato.

Gere compilatie

A.GERE Frici Blanc
Droog, zacht, fijne mousse

A.GERE Frici Rosé
Van het locale druivenras Medoc Noir
Tikje metalig, grapefruit, fris, droog

GERE & SCHUBERT Cserszegi Füszeres 2020
Aromatisch, droog, muscat-achtig

GERE & SCHUBERT Irsai Olivér 2020
Aromatische, zoetige neus. Vlierbloesem, verse amandel, droog. Fijne wijn.

A.GERE Villány Rosé 2020
Droog sappig, vol, licht kruidig

A.GERE Olaszrizling 2020
Droog, fris, heel licht aromatisch

GERE & SCHUBERT Sauvignon Blanc 2020
Fris, granny, grassig, niet het stuivende type

Attila Gere, de lunch

De lunch gebruiken we in Mandula, het restaurant van Attila Gere. Bij het voorgerecht, een stukje foie gras met brioche brood en een likje appelpuree, wordt de Olaszrizling geschonken die we eerder in de wijngaard proefden. Mooie combinatie.

Gere voorgerecht compilatie

Bij het hoofdgerecht, een mooi en heerlijk mals stukje vlees, worden twee wijnen geschonken: de beroemde KOPAR en…. een Tempranillo!

A.GERE KOPAR

KOPAR is de wijn waar Attila Gere al furore mee maakt sinds de eerste vintage in 1997. De wijn is genoemd naar de wijngaard Kopár, maar niet alle druiven komen van die wijngaard. De opbrengst voor de vintage 2017, die wij proeven, was slechts 25 hl/ha. Het  is een blend van 50% Cabernet Franc, 40% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon van de wijngaarden Kopár, Konkoly, Csillagvölgy en Ördögárok. De wijn rijpte 16 maanden in 70% nieuw en 30% tweedejaars barriques. Donkerpaars van kleur met in de neus donker fruit, bosfruit, toast, tabak. In de mond een complexe wijn. Full-bodied met een redelijk hoog alcoholpercentage (14,5%) wat in het geheel niet stoort: de wijn heeft voldoende frisheid en fruit en is mooi in balans. Hout aanwezig, maar niet overheersend. Ook hier een mooie balans. Stevige, maar ronde tannines.

Gere hoofdgerecht tempranillo Kopar

A.GERE Tempranillo

De Tempranillo is uit 2019 en een product van een samenwerking tussen Attila Gere en de Oostenrijkse wijnmaker Franz Weninger. Bijzonder om dit druivenras hier in Hongarije aan te treffen. Maar hey, als Attila gelooft in de mogelijkheid en toekomst van Bordeaux-rassen in Villány, waarom zou die er dan ook niet zijn van Tempranillo? Deze wijn heeft een kruidige neus met naast rood fruit ook cassis. Veel fruit ook in de mond, naast een pittig pepertje, en een ‘touch of oak’wat je allemaal in de finish terugvindt. Ook deze wijn past heel goed bij het hoofdgerecht.

Het waren weer mooie en leerzame momenten. Óp naar de volgende: de Villány Franc proeverij. Maar Villány Franc… wat is dat eigenlijk? Wordt vervolgd…

🍇🍷🍴Wil je het vervolg niet missen?
En geen enkel culinair nieuwtje?
Schrijf je dan hier in
✏️
voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Meer over Hongarije op deze website? Kijk hier even rond! Booking.com

#crossingborders
#wijnreishongarije