Op “Wine Professional 2013”, een traditioneel door The Wine and Food Association in januari te houden wijn- en foodevenement, nemen wij deel aan een spannende proeverij: ‘ Champagne en kaas ‘. Zelf vind ik dit altijd een lastige. Zoveel bubbels, zoveel kaas, zoveel smaken. René Koelman van Bourgondisch Lifestyle gaat de uitdaging aan.

WP rene Champagne en kaas

Champagne en kaas, de kaasjes 

Op een leistenen plankje krijgen wij geserveerd: St. Domnin de Provence (een Provencaals geitenkaasje), Dzorette (een wat rulle Zwitserse koemelkse kaas in dennennaalden gerijpt), Veerse oude schapenkaas, Epoisses (een heerlijk lepelkaasje) en Blu di Bufala (een blauwe kaas van, de naam zegt het al, buffelmelk). Ik ben heel benieuwd wat de champagne en kaas samen gaan doen!

Champagne en kaas

Champagne en kaas, de wijnen

We proeven echter niet alleen champagne en kaas, ook andere mousserende wijnen worden ingeschonken. Achtereenvolgens proeven we:

DO Rueda Espumoso “Carraviñas Brut” Felix Lorenzo Cachazo, Castilla y Leon, Spanje

Bamberger Riesling Winzersekt brut 2008, Duitsland

Cascina San Pietro Franciacorta extra brut Middelsimato 2007, Italië

Ridgeview, Sparkling Bloomsbury, Engeland

Gosset Grande Réserve, Champagne, Frankrijk

Een interessant rijtje! En boeiend, niet alleen champagne en kaas! Ik ben benieuwd naar de  andere bubbels.

Champagne en kaas en bubbels

Champagne en kaas: de wijnen geproefd 

Veel tijd krijgen wij niet voor het proeven, dus slechts korte proefnotities worden gemaakt. De wijnen zijn alle vijf heel verschillend. De eerste vol, met rijpe, wat nootachtige tonen. De tweede licht en fris met voornamelijk citrus waar wij bij de derde meer frisse appel proeven. De Ridgeview vinden wij een lastige. De smaak wat meer eendimensionaal. De Gosset, gekaraffeerd in een bijzonder model karaf, is naast rijp ook fris, en zeer complex.

Champagne en kaas, de combinaties 

Er wordt ons aangeraden heel kleine stukjes kaas te proeven om ze bij alle mousserende wijnen te kunnen proeven. Heen en terug. Het blijkt lastig. De zuren en bubbels vechten om de macht met de kaasjes. Uiteindelijk zijn we het er toch redelijk over eens. De Gosset gaat, naast de Epoisses, ook goed met de Veerse oude schapenkaas. De St. Domnin de Provence lonkt naar de DO Rueda en de Riesling past verrassend goed bij de Blu di Bufala. Voor het overige kunnen wij geen goede match vinden.

Het was een leuke en verrassende proeverij en voor mij weer stof tot nadenken.
Wat is jouw favoriete combinatie van champagne en kaas? Of een andere mousserende wijn? Laat me weten!

Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#sparklingweek