Na twee jaar afwezigheid kon dit jaar Wine Professional, de grootste wijnbeurs van Nederland, weer plaatsvinden, als vanouds in de Rai in Amsterdam. Twee gastschrijvers brachten een bezoek en delen hun verslag op Anne-Wies.NL. Vorige week het verslag van Ed Carper. Vandaag deelt Caroline Cocheret* haar belevenissen. Over Braziliaanse en ‘Cool Climate’ wijnen, over wijn-spijs combinaties met Peruaanse gerechtjes, en ook Priorat komt voorbij.
Masterclass Braziliaanse wijnen
Als vanouds zie ik weer veel bekende gezichten en vertrouwde wijnimporteurs, maar er is ook veel nieuws te beleven. Zo volg ik een masterclass met wijnen uit Brazilië verzorgd door Brazilian Winehouse. Deze importeur is pas sinds 2022 actief op de Nederlandse markt en wordt gerund door de Braziliaanse Claudia Silva en de Nederlandse Hendrik-Jan Brandenberg, die ook de presentatie van de wijnen verzorgt.
Brazilië is een nieuw wijnland – er wordt pas sinds 1990 wijn gemaakt – en kent momenteel 1100 wijnproducenten. Het klimaat is in Brazilië op veel plaatsen te warm voor wijnbouw, maar in het zuiden lijken de omstandigheden op die in Toscane en daar zijn dan ook de meeste wijngaarden te vinden. Maar ook in hoger gelegen gebieden kunnen druiven worden verbouwd. We krijgen 6 wijnen te proeven en de kwaliteit blijkt verrassend goed.
- Lidio Carraro brut, Chardonnay, Methode Charmat
Geen dosage, fris, fruitig en sappig met citrus en groene appel, mooie zuurgraad en maar 12% alcohol. Zachte aangename mousse, iets romig in de afdronk. Uit het uiterste zuiden van het land. € 20,- - Casa Pedrucci Reserva, Chardonnay, Pinot Noir, Riesling Italic, Methode Traditionel
24 maanden rijping sur lie: geen dosage, goudgele kleur, rijpingsaroma’s als geroosterd brood, gedroogde abrikoos en vijg. Mooie elegante fijn, met goede mousse en afdronk. 12,5% alcohol. Wijngaarden in het zuiden gelegen op 650 meter. €28,- - Pizzato Legno, Chardonnay, 2021
12 maanden in nieuw Frans eiken: mooie goudgele kleur, wit fruit, 13,5% alcohol, hout overheerst nog op dit moment, heeft wat tijd nodig. €19,- - Pizzato Cerchio, Cabernet Sauvignon, 2019
10 maanden Amerikaans eiken: rood fruit, kruiden en specerijen, aangename zachte tannines en mooi rijp fruit, 13,5%. Subtropisch klimaat, wijngaarden op 600 meter hoogte. €17,- - Miolo, Single Vineyard Syrah, 2020
12 maanden frans eiken: paarsrood, krachtige wijn met uitgesproken smaak, pepertje, mooie lengte. 14%. Komt uit een warm gebied (vale de Sao Francisco) met tropisch klimaat. €17,- - Salton Domenica Capanha
72% Marselan en 28% Tannat, 2017: fruitig en floraal, mooi glas, goede balans en stevige, maar rijpe tannines. Hoge smaakintensiteit en lengte. 13,5%. Uit gematigd klimaat met warme droge zomers bij de grens met Uruguay. €23,-.
Cool Climate wijnen bij Vinetiq
De volgende masterclass die ik bezoek wordt georganiseerd door Vinetiq, een importeur die zich heeft gespecialiseerd in Cool Climate wijnen. Uiteraard met wijnen uit veel Noord-Europese wijngebieden (België is ruim vertegenwoordigd), maar ook wijn uit Spanje, Italië en Canada zitten in het assortiment.
Cool Climate uit Rheinhessen en de Savoie
We proeven achtereenvolgens een uitstekende Silvaner uit Rheinhessen, Juwel ‘Juliana Eller’. Fris, zuiver, bloesem, iets petillant. Mooie wijn voor een mooie prijs, €10,50 ex btw. Vervolgens de Pellerin Fusette 2019 uit de Savoie, Fusette met 25% Viognier, 4 maanden rijping sur lie: acacia, kweepeer en steenfruit, mooie frisse en minerale afdronk.
Cool Climate uit Canada
De volgende wijnen worden gepresenteerd door Norman Hardie, wijnmaker uit Ontario, Canada. De eerste is de John Bill cuvee, een blend van de lokale Chardonnay met Riesling van kalksteen bodem die zorgt voor fraicheur en mineraliteit. Als tweede wordt de County Chardonnay ingeschonken, ook van kalksteen bodem, mineraal en fruitig met tonen van citroen en limoen, serieuze wijn. € 22,83 ex btw. Daarna over op rood, alweer Norman Hardie. Eerst de Pinot Noir, royaal hout, maar wel elegant, sappig en fruitig. € 22,48 ex btw. De mooiste wijn van deze proeverij is de Cabernet Franc van Stratus Vineyards VQA Niagara Lakeshore 2019, heel aromatisch, met cassis, rood fruitaroma’s, aards, wit pepertje en houtspecerijen als vanille en ceder, stevige, maar rijpe tannines. Een dijk van een wijn voor maar € 25,25 ex btw.
Wijn-Spijs met Peruaanse gerechten
Bij de volgende Masterclass die ik bezocht kregen we twee gerechten van het Peruaanse restaurant Nazka, waar chef Raul Mauzik de sterren van de hemel kookt en waar de gerechten worden gekenmerkt door zuren en pittigheid. Het eerste gerechtje is Ceviche Carretillero, een spicy ceviche met tonijn, gerookte rode peper en korianderolie. De sommelier van Nazka serveert daarbij een Fruhburgunder van Wijngoed Thorn. Een op het eerste gezicht niet zo’n voor de hand liggende combinatie, maar het is echt heel mooi. De wijn heel fris, met mooie zuren en kruidigheid pakte de zuren en de intense smaak van de gerookte peper heel goed op. De pittige kruiden worden nog wat aangezet door de wijn zonder dat het botste: ‘match made in heaven’.
Het volgende gerechtje is een 13 uur gegaard kalfswangetje, met topinambur puree en groene chutney. Alweer een smaaksensatie, ditmaal gecombineerd met een Langhe Nebbiolo. De zoete specerijen, de kruidigheid en tannines van de wijn dragen het gerecht en maken de wijn iets zoeter van smaak. Heel mooi!
Weetje: Peru zelf heeft helemaal geen wijntraditie. Er worden wel druiven geteeld, maar die worden gebruikt om Pisco van te maken. Dat wetende is het helemaal bijzonder om zulke prachtige wijn en spijscombinaties te ontdekken.
Philiponnat champagne
De laatste masterclass die ik volg is die van champagnehuis Philiponnat. Philipponat is een familiebedrijf van maar liefst 500 jaar oud, gevestigd in het historische hart van de Champagnestreek, te weten in Ay, geklasseerd als Grand Cru gemeente. Francois Philiponnat, die de proeverij begeleidt, is alweer de 16e generatie die de scepter zwaait bij dit bijzondere huis. Bijzonder niet alleen door de ligging (de beroemde ommuurde wijngaard Clos des Goisses is eigendom van Philiponnat) maar ook doordat de focus ligt op pinot noir. Twee derde van de aanplant is pinot noir, een derde chardonnay. De rest van de benodigde druiven wordt ingekocht. In totaal worden 600.000 flessen per jaar geproduceerd.
- Royale Reserve Brut
69% Pinot Noir, 28% Chardonnay en 3% Pinot Meunier, 36 maanden rijping sur lie, 20 à 30% perpetual reserve, 8 gram dosage: vineus en krachtig, rondeur en goede balans, prima basischampagne. - Royal Reserve Non Dosé
Zie RR brut: fris en energiek, goede structuur. - Reserve Perpetuel
Speciale cuvee, uitgebracht ter ere van het 500-jarige bestaan van Philiponnat. Deze wijn wordt niet verkocht en is speciaal voor de gelegenheid gedegorgeerd, maar moet nog minstens 5 jaar rijpen, om tot optimale ontwikkeling te komen. Heel bijzonder om te proeven. - 1522 Extra Brut Grand Cru Millesime 2013
Twee derde pinot noir, een derde chardonnay, dosage 4,5 gr, van de beste wijngaarden, 6 jaar rijping sur lie, veel body en mineraliteit, met een mooie mousse en goede balans. - Clos des Goisses Extra Brut Millesime 2013
Maar liefst 8 jaar gerijpt, 4.25 gram dosage, krachtig, vol, intens, steenfruit, honing, enorm complex. Kan nog goed rijpen op de fles.
Tot slot: Priorat
Na een kort bezoek aan een drukke, lawaaierige en rommelige Horecava, was is er bij terugkomst op de Wine Professional nog heel even tijd om nog wat te proeven. En dat is lastig, want er is zoveel te proeven! De keus valt uiteindelijk op een serie wijnen van Cims Porrera uit Priorat van Wijnimport J. Bart. Als eerste de Garnatxa Blanca 2018, 8 maanden barrique, vol, intens en ontwikkeld met aroma’s van vanille, gekonfijt fruit en citrus. Spannende gerijpte witte wijn, met goede balans en lengte. De tweede wijn die ik proef iss de Carinyena, Garnatxa 2017, een stevige, intense wijn met rood fruit, ceder, kokos en vanille. Oude stokken carignan. De derde wijn is de Garnatxa 2014, 24 maanden barrique, paarsrood, bessenfruit, cacao, krachtig en complex. Daarna de Porrera Classic 2014, 70% Carinena en 30% Garnacha, 18 maanden barrique (gebruikt), intens en krachtig, rood fruit, vanille en chocola. Prachtige complexe wijn! Tenslotte proef ik nog de Pastelero de la Maria i en Valentin 2006, 100% carignan, het paradepaardje van dit huis, rijp zwart fruit, heel krachtig met mooie zuren en tannines, hout mooi geïntegreerd. Enorme lengte.
Een mooie afsluiting van dit bezoek aan de
Wine Professional editie 2023!
*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde). Wijneducatienederland.nl. Lees hier alle artikelen van Caroline
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#caroline
Geef een reactie