Eindelijk was het na de corona jaren weer mogelijk de driedaagse Wine Professional te bezoeken, dé beurs voor wijnprofessionals die jaarlijks gelijktijdig met de Horecava wordt gehouden in RAI Amsterdam. Twee gastschrijvers delen hun ervaringen op Anne-Wies.NL. Vandaag Ed Carper*. Hij was er maandag 9 januari en deelt de proefnotities van door hem geproefde wijnen, een verslag van de Grand Concours Bollinger proeverij met gerechten van restaurant Aan de Zweth en een verslag van de proeverij Seferani & Vidotto / Kobe beef / restaurant Toscanini (La Persistance). 

MH Wines

MH Wines is de eerste stand die ik bezoek. De van origine Franse Margaux Hyacinthe, oprichter en directeur van MH Wines, schenkt mij de wijnen in.  Op hun website staat te lezen dat ze een breed assortiment exclusieve, premium wijnen leveren tegen een betaalbare prijs. Het merendeel van de wijnen komt uit Argentinië, Italië, Chili en Georgië.

Martino  Pedro Ximénez 2021
Droge Pedro Ximénez uit Mendoza, Argentinië. 1000m, 30% Frans eiken, op lage temperatuur gefermenteerd en sur lie rijping + batonnage, ingetogen aroma’s van honing en vanille in de smaak ook wat bitter, medium (+) body, medium zuur, medium lengte.

Nuestro Rueda Verdejo 2021
Wijngaard op 700 meter hoogte , korte sur lie rijping, geurig, wat grassig en kruidig, zachte medium body, iets bitter,  groene appel en grassig in de smaak, medium(+) zuur, medium (+) lengte.

Agrida Saperavi 2019
Georgië, 6 maanden in qvevri, 13 % alcohol, licht robijnrood, medium(-) aroma’s van aardbei, veel rood fruit in de smaak en iets aards, medium body, medium(+) zuur, medium(+) medium tannine, lengte goed in balans, leuke wijn!

MH wines Wine Professional ANNE-WIES.NL

Bollinger Champagne met de gerechten van Aan de Zweth

Het Grand Concours Bollinger wordt voor de tweede keer georganiseerd door The Wine & Food Association in samenwerking met Champagne Bollinger (importeur Verbunt Verlinden), en is om chefs en sommeliers kwaliteitschampagne op zijn gastronomische waarde te laten schatten en serieus na te laten denken over de mogelijkheden om champagne daadwerkelijk te integreren in het restaurantaanbod.  Het concours heeft vorig jaar zijn finale gehad en vandaag is de presentatie van de winnende combinaties door restaurant Aan de Zweth, Schipluiden.

Bollinger Special Cuvée Brut & Steur / Kaviaar

De eerste combinatie die wordt gepresenteerd is de Bollinger Special Cuvée brut Magnum (de 0,75L flessen zijn al uitverkocht), 50% pinot meunier, 25% pinot noir en 25% chardonnay. Er is 50% reserve wijn gebruikt (wijnen van voorgaande jaren), de stille wijn heeft rijping gehad op gebruikte eikenhouten vaten uit de Bourgogne en is daarna 3 jaar sur latte gegaan, dosage is 8 gram suiker.
Ingetogen neus , volle rijpe rijke smaak van brooddeeg en toast (brioche),  medium (+) zuur, veel lengte, medium body, mooie champagne, 91,50 consumentenprijs en de gewone fles 52,50 euro.

Deze mooie champagne wordt gecombineerd met een gerecht van steur tartaar met daar bovenop kaviaar. Een werkelijk heerlijk gerecht en combineert super met elkaar. Het ziltige blijft voor in de mond en de brioche van de champagne blijft daar iets meer achter in de mond wat samen een mooie smaak explosie teweeg brengt.

Bollinger Rosé Champagne & Noordzeekrab

Bij het tweede gerecht wordt de rosé champagne geschonken. Bollinger rosé magnum, 62% pino noir, 24% chardonnay en 14% meunier, met deze rosé champagne laat Bollinger ons kennis maken met een unieke mix van champagne en rode wijn. Het huis van Bollinger maakt niet alleen champagne maar ook magnifieke wijnen zoals de legendarische Cote aux Enfants, in Aye.

Weetje: madame Bollinger, die in 1979 is overleden, helemaal niets moest hebben van rosé champagne. Het heeft dus nog wel even geduurd (2008) voordat Bollinger rosé champagne ging produceren.

Bollinger rosé werd dus voor het eerst gemaakt in 2008. Voor deze rosé wordt niet alleen gebruik gemaakt van de geweldige rode wijn uit de Cote aux Enfants (5-6%) maar ook bij Poirier Saint-Pierre en Montboeuf in Verzenay wordt op dezelfde wijze wijn gemaakt om de productie te complementeren. Bollinger stelt dat alleen grootse wijnen grootse champagne maken. Aan de Bollinger rosé wordt slechts 5-6% rode wijn toegevoegd waarvan meer dan 85% Grand cru’s en Premie cru’s zijn.
Mooie fijne mousse , aardbei, kersen, rode bessen en brioche in de neus, volle smaak, diepgang , medium body, mooie champagne.

Het gerecht is Noordzeekrab aangemaakt met basilicum en koriander, tartar van kalf, imperial kaviaar, gembervinaigrette en curry. Ook weer een geweldig gerecht. De combinatie gaat mooi samen vooral in het begin, maar dan loopt de smaak van de champagne wat weg zodat uiteindelijk het gerecht iets over de wijn heen gaat.

Bollinger PNVZ16 (en PNVZ17) & Tarbot

Dan volgt de Bollinger PNVZ16, waarbij ‘PN’ staat voor 100% pinot noir en de ‘VZ’ voor de wijngaard Verzenet, een belangrijke wijngaard in de Montagne de Reims.
Mooie, wat intensere aroma’s van brooddeeg, toast, gele appel met ook een volle rijpe smaak met een licht bittertje en een goede lengte.

Deze champagne wordt gecombineerd met een gerecht van tarbot, kort geroosterd, daarna gestoomd en gelakt met visjus, ossenstaart, topinamboer, vinaigrette van hazelnoot, gerookte boleet, schuimige nage van champagne en fenegriek. Echt een heel smakelijk gerecht wat ook iets hartigs heeft. Het gaat mooi samen met de champagne, maar is misschien toch net een tikje te hoog op smaak voor de champagne.

Naast de Bollinger PNVZ16 is er ook de PNTX17. 100% pinot noir uit 2017 en voornamelijk van de Tauxières cru wijngaarden van iets boven Aÿ.
Deze Champagne heeft een prachtige uitgesproken neus van veel brioche maar ook meer citroen. De zuren zijn ook iets hoger en heeft een lange afdronk.

Ook deze wijn probeer ik met het Tarbot gerecht geprobeerd, maar deze past minder omdat de zuren wat hoger zijn.

Bollinger La Grande Année Brut 2014

Ten slotte proeven we nog apart de Bollinger ‘La Grande Année’ Brut vintage 2014. Dit is een assemblage van 19 crus, voornamelijk uit Aÿ en Verzenay voor de 61% pinot noir en Chouilly en Oiry voor de 39% chardonnay. De fermentatie vindt volledig plaats in eikenhouten vaten en de wijn wordt gerijpt, afgesloten met een natuurkurk, gedurende meer dan twee keer de tijd die nodig is voor de appellatie. Dosering is matig, 8 gram per liter.
Iets ingetogen neus, complexe volle smaak met veel Brioche en rijpe appels en zelfs iets mineraal (natte stenen). Mooie champagne.

Mooie proeverij en overtuigt mij dat de gerechten van Aan de Zweth hun Michelin ster zeker waardig zijn.  Wellicht zelfs twee!

Bollinger Wine Professional ANNE-WIES.NL

Herman Wines

Na deze mooie proeverij ga ik even langs de stand van Herman Wines. Op 10 oktober stonden zij met champagnes op een proeverij van kleine producenten. Daar had ik een mooie champagne gevonden van 100% petit meslier (een van de overige druivenrassen waar ook champagne mag worden gemaakt) die ik heb gebruikt voor mijn champagne proeverij. Dus dacht ik” “laat we eens kijken wat ze nog meer voor moois hebben”. En dat hebben ze ook:

Côtes de Layon Moulin Touchet, 1994
Mooie zoete wijn met een verfijnde smaak, is mooi geouderd, smaken van honing, sinaasappelschil, iets beurse appel. Prachtige wijn 16 euro!

Mâcon-Village (Sardines)
3 liter 2018, ingetogen neus, volle smaak van perzik, vanille is boterig, licht bitter, mooie wijn! 85 euro voor de 3 liter.

Ook proef ik nog een leuke Cava van Família Olivesa, fijne mousse, rijpe tonen.

Herman Wines wijnen

Well of Wine

Bij Well of Wine, kom ik Akiko Tanake tegen die de wijnen inschenkt. We beginnen met een mooie serie van Azienda Agricola Pratello waar Naike Bertola, 5e generatie wijnmakers van het familiebedrijf Pratello, aanwezig is om toelichting te geven. Azienda Pratello heeft de wijngaarden in het zuidoosten van Lombardije (Lugana) en toevallig ben ik nog op zoek naar aanvulling voor mijn Lombardije proeverij op 15 april. Afgelopen oktober ben ik met de Verenigde Vinologen naar Lombardije geweest maar niet in dit gebied. Dat komt dus mooi uit.

Pratello wijnen:

Pratello Bollé Lugana
mooie frisse fruitige iets ziltige mousserende wijn.

Pratella Lugana DOC 2021
Heel mineralig ; vuurstenen, mooie wijn

Pratello Riesling
Licht goudgeel ingetogen petrol, medium (+) zuur, veel smaak , tropisch fruit , grapefruit , klein bittertje , medium body leuke riesling

Pratello Ottocentto San Martino della Batiglia DOC 2020
Van de tuchì druif (familie van de friulano) veel vuurstenen in de neus, medium(+) smaak smaak erg mineraal mooie wijn.

Pratello Lieti conversari manzoni 2018
3 maanden lie rijping, ook wat mineraal maar ook rijpe appel, perzik mooie complexe smaken. Medium (+) lengte heel mooie gastronomische wijn. 22,95 consumenten prijs. Tevens de prijswinnende wijn. Een pareltje van een wijn die ik ook in mijn proeverij zal schenken.

Pratello Torrazzo blend 2020
Van de druiven gropello en marzemino. Zachte licht robijnrode wijn, rood fruit met verfijnde structuur, leuke elegante wijn.

Pratello Nero per Sempre 2019
100% rebo druiven. Apassimento 3 -4 weken 70% 1,5 jaar in 500 liter vaten. Robijnrood, rijp donker fruit in de neus , veel smaak van blauwe bessen, vanille, tabac, medium tannine fijne structuur. Mooie wijn!

Andere wijnen bij Well of Wine:

Amarone della Valpolicella 2016 Case Vecie
van het wijnhuis Brigaldara, veel smaak tabac, gedroogd fruit, goede zuren, veel lengte, volle body.

Tot slot enkele champagnes van Leclerc Briant

Leclerc Briant Réserve
(24-36 maanden sur latte) 55% chardonnay 45% pinot noir 5 meunier, goede brioche redelijk wat smaak .

Leclerc Briant Rosé Extra Brut
93% chardonnay en 7% pinot noir. Fruitig maar ook diepgang met goede brioche, veel smaak en medium lengte .

Leclerc Briant Millésime Extra Brut 2016
50% pinot noir 35% chardonnay en 15% meunier. 3 gram suiker, 9 maanden hout 3 a 4 jaar oud, dégorgement 6 maart 2022. Veel geur aroma’s en volle smaak van brooddeeg, hoog zuur, fijne mousse, goede lengte. Mooie champagne. 75 euro

Well of Wine compilatie

Proeverij van Serafini & Vidotto / Kobe beef / restaurant Toscanini (Wijnkoperij La Persistance)

Het is alweer 15:00 uur als ik mij begeef naar de proeverij van Serafini & Vidotto / Kobe beef / Restaurant Toscanini (Wijnkoperij La Persistance).

Matteo Serafini is de wijnmaker die hier vertelt. Het bedrijf begon in 1968 en bevindt zich in Veneto, Italië, iets ten noorden van Trevisto. Zij produceren mousserende en witte en rode wijnen.

Weetje: Prosecco wordt door hen pas gebotteld als het ook verkocht is om het product zo fris mogelijk te houden.

1) Bollicine die Prosecco
Lichte brioche zelfs, bitters in de smaak , in verhouding veel smaak voor een Prosecco.

2) Manzoni Bianco
Montello Asolo DOC. Druif incrocio manzoni 6.0.13 (riesling x pinot blanc). Goudgeel, RVS In de neus, grapefruit, wat grassig lichte bitters.

3) Recantina
Montello Asolo DOC. Recantina is een oude druif die in de vergetelheid is geraakt omdat het lage opbrengst heeft en wat lastig te verbouwen. Kersenfruit, groene paprika en iets gronderig, medium zuur, zachte medium tannine en goed in balans. De laatste 13 jaar wordt er nu wijn van gemaakt maar Mateo zegt dat de wijnstokken nog wat ouder moeten worden voor de juiste concentratie. Je moet ook een zuidelijke expositie hebben om deze druiven rijp te krijgen.

Het eerste gerecht: Wakyu Kobe beef met spaghetti en makreelsaus.
Combinatie gaat goed, wijn en gerecht blijven goed overeind.

4) Phigaia – After the Red
Montello e Colli Asolani DOC. 85% cabernet franc en merlot en 15 % cabernet sauvignon, houtrijping , donker fruit, kruidigheid en paprika in de neus, medium(+) smaak medium(+) tannine, medium(+) body, fijne stevige wijn met goede structuur.

Het tweede gerecht: Wakyu beef, salade krulandijvie met vinaigrette en olijfolie met Parmezaan en witlof. Heerlijk zacht vlees met een vetrandje, mooie combinatie met de wijn.

Serafini Persistance Wine Professional ANNE-WIES.NL

Le Vineur

Na deze proeverij ga ik nog even langs bij Le Vineur, het bedrijf van Kariem Hamed.  Kariem ken ik van de tijd bij de ING waar zowel hij als ondergetekende lang heeeft gewerkt. Kariem heeft veel Bourgognes en Champagnes, maar natuurlijk ook andere wijnen.

Crozes-Hermitage 2018
Rousanne , frisse wijn veel smaak van abrikoos en wat notig.

Les Graves Soûles Vouvray Perrault-Jadaud 2019
Zachte wijn, iets natte wol en perzik.

Domaine Bart 2019 Aligoté
Frisse wijn, mooie smaak van groene appel en wat lengte.

Chassagne Montrachet 1e cru 2020
Mooie vette Bourgogne met perzik vanille, boter en toost, medium(+) body, mooie wijn, maar ja… ook boven de 55 euro ex BTW.

Maffei Lange Nebbiolo 2021
Mooi rood fruit, viooltjes, stevige tannine leuke wijn. 21 euro ex.

St Emilion Grand Cru Château Quentin 2016
Mooie stevige Bordeaux nog fris met mooi cassis en pruimen fruit en goede structuur: leuke wijn.

Pommard 1e Cru Les Grands Epenots 2020
15% alc. Stevige wijn veel smaak wel nog grof moet zeker nog ouderen. 70,05 ex.

Le Vineur Wine Professional ANNE-WIES.NL

Alto Adige

Tot slot laat Edwin Raben mij bij de Alto Adige stand een Sauvignon Blanc proeven. Het is een mooie zachte Sauvignon Blanc met een beetje vanille. Prijs rond de 40 euro.

Alto Adige Andrius Sauvignon Blanc

 

En zo heb ik in één dag slechts een fractie kunnen meemaken van wat er allemaal te proeven en te zien was op deze editie van Wine Professional.
Maar ik kon tevreden weer naar huis.

 

*Registervinoloog Ed Carper was in 2020 ‘Vinoloog van het Jaar’, heeft WSET4 Diploma in de pocket en heeft ook zijn studie Weinakademiker afgerond. Met zijn wijnschool Carper Vinum geeft hij les en organiseert hij tal van proeverijen.

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

#edcarper