Over twee weken is het zover! Van 12 t/m 14 februari 2024 zal Parijs het toneel zijn van het ‘flagshipevent’ van Vinexposium, de Wine Paris & Vinexpo Paris. De beurs telt 4.026 exposanten, verwelkomt naar verwachting 40.000 professionals van over de hele wereld en biedt een randprogramma van 122 lezingen, debatten, rondetafelgesprekken en masterclasses.

De Wine Paris & Vinexpo Paris biedt de bezoeker drie dagen lang een uitgebreid randprogramma, ‘ON!’ genaamd. Het ON! -programma, bedoeld om uitwisselingen te stimuleren en de sector te voeden met informatie, telt niet minder dan 122 items, welke hier online beschikbaar zijn.

ON! EEN PROGRAMMA GEWIJD AAN DE GROTE UITDAGINGEN VAN DE INDUSTRIE

Het ON! -programma is gericht op de trends en ontwikkelingen in de wijn- en gedistilleerdindustrie, en wordt georganiseerd in samenwerking met internationale experts. Met hun diepgaande kennis van de sector helpen zij bezoekers met het ontcijferen, informeren en presenteren van innovatieve perspectieven om de ontwikkelingen in de markt te begrijpen.

Een programma gericht op ontdekkingen

De ON! biedt een uitgebreid programma van proeverijen en masterclasses op hoog niveau om de essentie van de regio’s, appellations, producten, merken en domeinen van de wereld te proeven en om ontdekkingen te doen:

 • Masterclasses rond appellations zoals Elzas, Bourgogne, Champagne, Languedoc, Beaujolais Villages; rond druivenrassen zoals Sauvignon, Pinot Noir en Chardonnay, GrĂŒner Veltliner uit Oostenrijk; regio’s als Auvergne, Bordeaux, Loire, Pays Nantais, Touraine, RhĂŽnevallei maar ook Friuli, Toscane, Vinho Verde en de staat Virginia; terroirs zoals vulkanische wijnen, Centre-Loire of Cognac.
 • Masterclasses over Italiaanse wijnen, Prosecco, Chianti of Pinot Grigio of de emblematische Australische wijnen van Penfolds of Coonawarra, de beste Cabernets van Napa Valley, gedurfde wijnen van New York of de wijnen van oude wijngaarden uit Turkije, variĂ«rend van de grote klassiekers tot de nieuwe stijlen van wijnen.
 • Een cyclus van 4 conferenties door het California Wine Institute, de Wines of New York, de Wines of Oregon en de Wines of California.
 • De Vinexpo Challenge, een traditionele blindproeverij, georganiseerd door de Association de la Sommellerie Internationale (ASI) en Vinexposium, in samenwerking met Raimonds Tomsons (Letland), Beste Sommelier van de Wereld 2023 en Valeria Gamper (ArgentiniĂ«), Beste Sommelier van Amerika 2022.

De groei van no/low

Als een van de belangrijkste trends dit jaar op de Wine Paris & Vinexpo Paris, zal no/low het onderwerp zijn van een aantal conferenties en masterclasses, waaronder:

 • “Kan nuchterheid vreugdevol worden?” door Antoine Besse en Caroline Noirbuisson.
 • “Hoe implementeer je een aanbod voor alcoholarme en niet-alcoholische dranken?” door JĂ©rĂŽme Cuny en Christine Parkins.
 • “Toekomst: alcoholvrije grands crus?” een masterclass over de toekomst van super premium alcoholvrije wijn, onder leiding van Rodolphe Frerejean-Taittinger, CEO van French Bloom.
 • “Geheimen van een ‘sobrelier’: artisanale niet-alcoholische dranken” met Benoit d’Onofrio.

Ten slotte is er natuurlijk weer de ‘Battle van de Sommeliers’ met als thema “De plek van niet-alcoholische dranken”, georganiseerd door Marc Almert, Beste Sommelier van de Wereld 2019 en Hoofdsommelier van Baur au Lac (ZĂŒrich) en Dominique Laporte, Beste Sommelier van Frankrijk 2004, evenals de bekende wijncriticus Robert Joseph.

Duurzaamheid, van wijnstok tot verpakking

Duurzame ontwikkeling is een belangrijk thema geworden in de alcoholische drankenindustrie en komt eveneens terug in het ON! – programma:

 • Een rondetafeldiscussie over manieren om het bewustzijn over duurzame ontwikkeling te vergroten.
 • Conferenties over biodynamica, een belangrijke pijler van de wijnbouw van de toekomst, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de biodynamica, onder leiding van GĂ©rard Bertrand; De impact van klimaatverandering op terroirwijnen, met François Gilbert.
 • Masterclasses, waaronder “Sustainable Tasting: Discovering Climate Solutions”, met Marta Mendoca voor het Porto Protocol en Jamie Goode.
 • Proeverijen van verschillende wijnhuizen en regio’s, rond studies over het toevoegen van de stengel aan de vinificatie van wijnen, een veelzijdig antwoord op de klimaatproblematiek, onder leiding van JĂ©rĂ©my Cukierman en FrĂ©dĂ©ric Massie.

Ontwikkelingen in de sector

Met tal van conferenties, rondetafelgesprekken en debatten over de toekomst van duurzame wijnen in internationaal perspectief:

 • De conferentie “Wine by Colours: What Are the Global Trends?” over de evolutie van consumptie en productie, gepresenteerd door John Barker, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) en Giorgio Delgrosso.
 • “Wie zijn de winnaars van de wereldwijde wijnmarkt van morgen?” georganiseerd door het bureau Hopscotch Sopexa, dat de 10e editie van de Wine Trade Monitor zal onthullen, een prospectieve studie die in 2023 is uitgevoerd op 9 belangrijke markten.
 • “Looking for Opportunities to Win in Challenging Times”, een conferentie georganiseerd door de IWSR die de impact van het economische landschap op de wereldwijde markt voor alcoholische dranken zal onderzoeken.
 • “Smaakverschuivingen: Franse consumentenperspectieven 2024”, in samenwerking met Bernard Burtschy, Julia Markowski en Sarah Multigner.
 • “Ondernemen in het kader van de Brexit in 2024. Moeten wijnproducenten, geconfronteerd met de uitdagingen die nieuwe wetten met zich meebrengen om zelfs de definitie van wijn te veranderen, nog steeds tijd en moeite investeren in het VK? met Miles Beale (WSTA), Justin Liddle, Nadine Maccallion, Chuck Cramer en Andrew Catchpole.

Innovatie

Het onderwerp innovatie brengt experts samen op het gebied van technologie, trendonderzoek en -analyse, digitale communicatie en e-commerce. De WineTech Perspectives, een ruimte gewijd aan innovatie en digitalisering van de sector, gecreĂ«erd in samenwerking met Wine Tech en Vinocamp, zal een cyclus van 26 interessante lezingen organiseren in dynamische en participatieve formats rond de volgende 3 thema’s:

 • Tech for Good/Sustainable, inclusief een rondetafelgesprek over “Reuse: is de wijnindustrie klaar om de sprong te wagen?” en een groot interview met Laurent David, President van LWT.
 • Data, A.I. en Web 3.0 komen aan bod met een paneldiscussie over “Wine Labelling: Perspectives on Innovation and Regulation” en een uitgebreid interview met Heini Zachariensen, CEO Vivino.
 • Consumptie & Retail, met een rondetafelgesprek over de overdracht van de wijncultuur: het potentieel van nieuwe communicatievormen, met Marion ChĂąteau, Sylvain DadĂ©, Diane SouquiĂšre, Gilles Raison en een uitgebreid interview met Michel Chapoutier.

Klik hier om het volledige programma van de Wine Tech Perspectives te ontdekken.

Klik hier om uw toegangsbadge aan te vragen.

Voor meer informatie over de beurs, ga naar wineparis-vinexpo.com

Over WINE PARIS &VINEXPO PARIS

Wine Paris & Vinexpo Paris is het jaarlijkse evenement voor wijn- en gedistilleerde drankenprofessionals uit de hele wereld. Het wordt georganiseerd in februari op een belangrijk moment van het jaar en heeft tot doel alle belangrijke spelers in de industrie te verzamelen rondom een uitgebreid, relevant en inclusief assortiment producten dat wijngaarden over de hele wereld toont naast alle Franse wijnregio’s.

Over VINEXPOSIUM

Vinexposium brengt de hele wijn- en gedistilleerde drankenindustrie samen door het organiseren van gevarieerde en relevante evenementformats, het hele jaar door, waar ook ter wereld. Door exposanten en bezoekers samen te brengen op bijna 10 evenementen per jaar en zijn online community elke dag van het jaar op vinexposium365.com, is Vinexposium een sterke partner van de wijn- en gedistilleerdbranche, toegewijd aan de commerciële ontwikkeling van de sector. Vinexposium, organisator van highlights.

Bron: persbericht

đŸ‡đŸ„‚Geen enkel culinair nieuwtje missenđŸ·đŸŽ?
 Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook