Tijdens de kookwedstrijd Slag op de Schelde op 19 juni vond voor de 2e keer een meer dan bijzondere wijn wedstrijd plaats: de Wine Making Challenge 2018! Bij deze Wine Making Challenge streden 5 Nederlandse top-sommeliers met elkaar om de ‘Beste Blend’ te ‘klutsen’.

Wine Making Challenge

Aan de basis stonden vijf mono-cepage wijnen van het Spaanse wijnbedrijf Vinos Quixote, de organisator van deze wedstrijd. De sommeliers proefden de basiswijnen eerst ‘en sich’: cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en petit verdot. De jury proefde de wijnen ook ‘los’. Aan de sommeliers vervolgens de opdracht een mooie blend te maken van enkele of alle van deze basiswijnen. En dat is moeilijk! Want wat doen de afzonderlijke wijnen in een blend? Welke wijn voegt zuren toe? Welke fruit? Welke geeft body en welke juist finesse?

Wine Making Challenge Sommeliers openen flessen schuin

De sommeliers openen hun flessen. Vlnr: Tim Theuns ( Pure C*), Adriaan Visser (Cordial *), Ruben Kwakman (Zarzo*), Paul Labruijere (Katseveer*) en Floris Altink ( Librije’s zusje**)

De sommeliers en de jury 

De sommeliers die de uitdaging aangingen waren Tim Theuns ( Pure C*), Adriaan Visser (Cordial *), Ruben Kwakman (Zarzo*), Paul Labruijere (Katseveer*) en Floris Altink ( Librije’s zusje**). De jury bestond uit Lendl Mijnhijmer, Wine Director bij Bougainville en winnaar van de Wine Making Challenge 2017, Juan Haro, eigenaar van de Spaanse organiserende partij en ondergetekende, Anne-Wies van Oosten, Registervinoloog® en Wine&Food journalist.

Wine Making Challenge, de eerste ronde

In de eerste ronde werden de blends van de sommeliers (200 ml per blend) door de jury geproefd. Dat ging niet blind. Wij wisten de verhoudingen van de gebruikte cepages en de sommelier gaf vooraf zijn (helaas in deze editie geen enkele ‘haar’) motivatie voor de blend. Het was heel leuk om te zien en proeven dat de keuzes van de sommeliers best ver uit elkaar lagen. Koos de een juist om een druifje om diens zuren, dan koos de ander die juist niet omdat hij meer rondheid in zijn uiteindelijke wijn wilde. Ook leuk om te merken dat de proefnotities van de jury heel dicht bij elkaar lagen en wij het dus vrij snel eens waren.

Wine Making Challenge jury proeft

De jury heeft het niet makkelijk! Vlnr: Lend Mijnhijmer, Juan Haro en Anne-Wies van Oosten

Sommeliers aan de slag

Na deze eerste proefsessie gaf de jury (na eigen observaties gevolgd door intern overleg) aan de individuele sommeliers hun integrale mening over de blend. “Prachtige neus, maar dat valt iets tegen als je hem proeft”, “Mooie complexiteit, fruit, zuren helemaal goed, maar tannines blijven stroef na” en meer van dit soort ‘tips’. Daarmee gingen de sommeliers aan de slag om hun blend te perfectioneren. Heel tof om te zien hoe de sommeliers geen houding hadden van: ‘hallo joh, ik ben de sommelier van –dit en dat- en ‘dus’ weet ik het wel’ maar dat ze zich enthousiast en leerzaam opstelden. Dat zij het ook leuk vonden met de op- en aanmerkingen van ons, als jury, aan de slag te gaan voor de volgende, beslissende ronde.

Wine Making Challenge: Challenge for the jury!

En die bleek nog lastiger. Voor de sommeliers, maar ook voor ons als jury! Alle 5 de blends hadden iets eigens en interessants. Maar de keuze moest uiteindelijk vallen op een wijn die mooi is, lekker en waard om in een luxueuze geringe oplage te worden geproduceerd. En dat was inderdaad lastig. De ene wijn was best heel mooi, maar iets te ‘rustiek en boers’, de andere had een mooie neus en afdronk maar liet het ‘in het midden’ iets afweten. Na ernstige overwegingen eindigden twee van de vijf wijnen hoog. Met slechts een armlengte (of moet ik zeggen druppeltje?) afstand. Dus… beide wijnen proefden we tot slot nog een keer naast elkaar.

Wine Making Challenge karaffen met papier erin

De definitieve blends, door de sommeliers voorzien van hun motivatie, worden door de jury blind geproefd

En de winnaar Wine Making Challenge 2018 is… 

En de winnaar werd uiteindelijk de blend van…. Tim Theuns (Pure C*)! Zijn eerste blend van tempranillo 50, merlot 54, cabernet sauvignon 50 en petit verdot 46 stelde hij in de finaleronde bij door de verhoudingen tempranillo en cabernet sauvignon te wijzigen: tempranillo werd 40 en cabernet sauvignon 60. De verhoudingen van de  overige druiven bleven gelijk. Hierdoor bleef de complexiteit en body van de wijn vanaf de neus tot en met de afdronk boeiend. De wijn was rond, sappig en had mooie zuren. Een fijne en doordrinkbare wijn. Een eervolle vermelding en daarmee eeuwige roem kreeg Adriaan Visser (Cordial *) voor zijn blend, die bijna gelijk eindigde maar nét ietsje zuren miste.

Winnaar Wine Making Challenge Tim Theuns © Corina van Manen

De winnaar temidden van de juryleden. Een serieuze pose! Vlnr: Lendl Mijnhijmer, Tim Theuns, Juan Haro, presentatrice Ramona van Zweden en Anne-Wies van Oosten (foto: Corina van Manen)

Wine Making Challenge Tim Theuns ( Pure C*)

Tim Theuns is best blij!

Lendl Mijnhijmer ontvangt zijn winnende fles

Uit handen van Juan Haro ontving tot slot Lendl Mijnhijmer de eerste fles van de blend waarmee hij vorig jaar won. Die blend bestaat uit 50% tempranillo, 20%merlot, 15% cabernet sauvignon en 15% petit verdot. “Een mooie combinatie tussen Spanje en Bordeaux” aldus Mijnhijmer.

Echt PETJE AF voor alle deelnemers aan deze Wine Making Challenge. Én natuurlijk de organisatoren van de Slag op de Schelde!

Chapeau voor zo’n warm, leerzaam, intiem en toch werelds feestje! 

LINKS:

Over de kookwedstrijd Slag op de Schelde en de winnaars 2018 lees je hier 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#slagopdeschelde