Les Grands Chais de France, de grootste wijnproducent van Europa, organiseerde een wijnproeverij en diner met Zuid-Franse wijnen op de prachtige buitenplaats Kameryck bij Utrecht. Jen Proeft Wijn* was erbij voor Anne-Wies.NL.

Aangekomen op buitenplaats Kameryck worden wij ontvangen met een glas crémant de Limoux van Terroir La Baume St. Paul. Het is een prachtige omgeving. Het restaurant en bijbehorende zalencomplex ligt in het groen met een wijds uitzicht en er is een wandelpad voor een rondje om de plas. Na ons aperitief gaan we naar binnen voor onze ‘wine and dine experience’.

Zuid Franse wijnen de wine dine experience

Wine and dine experience

De experience bestaat uit een 5-gangen diner waarin de spijzen gecombineerd worden met bijpassende wijnen, 14 in totaal. Tussen de gangen door luisteren we naar een presentatie door Zuid-Frankrijk-specialist Paul Bartkowiak over de wijnen van Zuid-Frankrijk. Zuid-Frankrijk beslaat een groot gebied. Wij behandelen onder andere de wijngebieden Languedoc, Roussillon, Provence en Luberon.

Zuid Franse wijnen de presentatie

Zuid-Franse wijnen enkele feiten

Zuid-Frankrijk kent veel zonuren: meer dan 300 dagen met hete zomers, milde winters en weinig regen. De druiven groeien er dus goed. Er wordt veel rode wijn geproduceerd en deze wijnen kenmerken zich door een kruidige garrigue, zwart gestoofd fruit, warm en  een vol en rond mondgevoel. Behalve dat de wijnbouw door het gunstige klimaat er relatief eenvoudig is en zorgt voor ruim ⅓ van het Franse wijnarsenaal, zijn de wijngebieden van Zuid-Frankrijk veel minder bekend dan bijvoorbeeld Bordeaux en Bourgogne. Mede daarom zijn de wijnen uit Zuid-Frankrijk prijstechnisch erg interessant.

Pays doc Languedoc Pezenas

Wijnetiketten: Pays D’OC

De categorie met de minste voorschriften is de Pays D’OC of IGP. Dit betekent niet dat de wijnen slecht zijn, maar er zijn gewoon minder regels, onder meer betreffende de druivenrassen die gebruikt mogen worden. Ook mag de wijn uit heel Zuid-Frankrijk afkomstig zijn en er zijn minder limitaties aan de opbrengsten druiven per hectare.

Appellations

De categorie erboven zijn de gebieden met hun eigen appellaties. Hier gelden er wel voorschriften aan de druivenrassen die gebruikt mogen worden voor de wijn, moet de wijn uit het gebied komen dat op het etiket vermeld is en zijn de opbrengsten per hectare lager. Want hoe lager de opbrengst des te beter de kwaliteit van de wijndruiven. Toegestane druivenrassen voor rode wijn zijn onder andere: syrah, grenache, carignan en mourvèdre. Voor witte wijn zijn de druivenrassen onder andere: sauvignon blanc, chardonnay, viognier en picpoul. Voorbeelden van appellaties die de moeite waard zijn: Luberon, Corbières, Côtes de Gascogne, Roussillon, Fitou, Minervois, Côtes de Provence en Picpoul de Pinet.

5 tips voor lekkere en betaalbare Zuid-Franse wijn

  • Een goed alternatief voor Provence rosé zijn de rosé’s uit de Luberon. Minder bekend, goedkoper en net zo goed.Vergeleken met de Provence zit er meer syrah in de wijn wat een spicy karakter aan de wijn geeft.
  • Als je in de winkel tussen de €5 en €10 wilt besteden kies dan eens voor een Pays D’oc.
  • Een Crémant de Limoux is een uitstekend alternatief voor Champagne.
  • Fitou is een bekende appellatie binnen Corbières. Het heeft een oubollig imago maar dit is niet terecht. De grond is arm en levert mooie wijnen op van vooral carignan.
  • Hou je van geconcentreerde wijnen? Zoek dan op het etiket naar: Vieilles Vignes (oude wijnstokken)

Les Grands Chais de France

Le Grands Chais de France is de grootste wijnproducent van Europa. Op hun vestiging in Petersbach worden 1,2 miljoen flessen per dag gebotteld! Ook staan er 25.000 pallets met wijn. Deze staan opgeslagen in een donkere ruimte onder lage zuurstof. Je mag er alleen komen onder begeleiding en maar maximaal 15 minuten binnen blijven. De wijnhuizen die onder hun paraplu vallen zijn voor 80% in eigendom van Les Grands Chais de France. Hoewel ze eigenaar zijn en de distributie voor hun rekening nemen, laten ze de deskundigheid van het wijnmaken daar waar het hoort, bij de wijnboer zelf.

*Altijd op zoek naar spannende wijnen, met passie gemaakt, organiseert vinoloog Jennifer Jernberg via Jen Proeft Wijn verrassende wijnproeverijen en -reizen. En… via TheDutchWineTasting ook alleen met Nederlandse wijn!

🍷🍇🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#jennifer