“Ontdek en ervaar hoe de wildgeplukte ingrediënten matchen met de aroma’s van de veelzijdige Pays d’Oc IGP wijnen”, zo luidt de tekst op de uitnodiging voor een ‘Wildplukdiner’.  Een ‘Wildplukdiner’ is wel een heel bijzondere en originele manier om aandacht te schenken aan de wijnen van Pays d’Oc IGP uit de Franse Languedoc. Caroline Cocheret neemt deel voor Anne-Wies.NL.

De locatie waar het diner gaat plaatsvinden is het schitterend: Eco Hotel Restaurant Rococo ligt net buiten Amsterdam aan de rand van nationaal Park Zuid-Kennemerland in een prachtige groene oase van 26 hectare met een pluktuin vol met wilde planten. We maken een wandeling onder leiding van Katja Wezel van Wilderlust en verzamelen een groot aantal wilde, eetbare planten en bloemen, die later zullen worden verwerkt in het diner.

Dame in tuin en gebouw erachter

De Wildpluk Wandeling

Katja’s fascinatie voor eetbare planten begon eigenlijk heel simpel met de ontdekking dat brandnetels en paardenbloemen niet alleen eetbaar zijn, maar ook over helende eigenschappen beschikken. Dat was het begin van een zoektocht naar vele andere planten en bloemen die – in meerdere opzichten –  goed zijn voor mensen (en dieren). Wij plukken onder andere weegbree, duizendblad, klaver, hondsdraf, de zaadjes van brandnetel, look zonder look, harig wilgenroosje, de wortels van geel nagelkruid en, tot mijn grote verbazing, de bloemen en de zaden van de kleine berenklauw. Had ik nou altijd gedacht dat berenklauw giftig was!

Kruiden op bordje

Het Wildpluk Diner

Boter – Wit & Rosé
Aan tafel mogen we een keuze maken uit de geplukte plantjes en zelf onze eigen kruidenboter maken. Geheel volgens de nieuwste trend is de eerste gang een broodgang, een huisgemaakt, iets zoetig, melkbroodje. Met eigengemaakte kruidenboter, dus! Daarbij worden twee wijnen uit de Languedoc geschonken, een frisse, ongecompliceerde Chardonnay van Les Collines du Bourdic en een kruidige rosé van pinot noir van Domaine Ricardelle de Lautrec. Ik zou verwachten dat de kruidige rosé beter bij mijn zelfgemaakte kruidenboter zou passen, maar beide wijnen combineren prima.

Wildpluk diner Wit, rose en brood en kool

Foto: Els van den Hoek (@elsfotografie)

Burrata –  2 x Viognier
De tweede gang is Burrata met Tamarillo tomaat en – onder andere – zelfgeplukt en gepoft brandnetelzaad. Er worden twee Viogniers bij geschonken, de eerste van Guilhem en de andere van Carriere Pradal. Opvallend zijn de verschillen: de Guilhem is romig en vol en de andere juist fris, iets kruidig en met voor Viognier opvallende zuren. De eerste past veel beter bij het gerecht, de romigheid van de burrata sluit mooi aan bij deze wijn.

Gerecht Wildpluk diner burrata

Tonijn – Caladoc & Chardonnay
We vervolgen het diner met een tonijn Wellington, met romige beurre blanc van duindoorn en tempura van (onze) zelfgeplukte berenklauwbloemen. Daarbij een Caladoc, een relatief onbekende druif ontstaan door het kruisen van malbec en grenache, van Domaine Ricardelle de Lautrec en een Chardonnay van Domaine des Homs. Leuk om te proeven, Caladoc, maar door zijn hoge tannines, geen goede combinatie. De Chardonnay, daarentegen, is mooi vol en houtgerijpt en gaat prima bij het gerecht.

Tonijn wellington Pays d'Oc wildpluk diner

Vlees & Vega – Cabernet & Syrah
Het hoofdgerecht bestaat uit steak van sukade met pepersaus en, voor de vegetariërs, uit groene asperges, paddenstoelen en een hoog op smaak gebrachte vegan jus. Beide gerechten zijn gegarneerd met hondsdraf uit de tuin. Hierbij een Syrah van Domaine La Grange en een Cabernet Sauvignon van Paul Mas, een bekende en hele grote producent in de Languedoc. Beide wijnen zijn vol, krachtig, sappig en kruidig, maar de Cabernet heeft iets meer tannines. Bij het gerecht passen ze allebei goed genoeg. Ik heb een lichte voorkeur voor de Syrah, die net iets meer complexiteit biedt.

Pays d'Oc Wildpluk Twee wijn en twee gerechtjes

Foto: Els van den Hoek (@elsfotografie)

Kaas – Roussanne & Merlot
We sluiten af met Hollandse kaas en tapenade van geel nagelkruid. Daarbij geen zoete wijn, maar een Roussanne van Calmel & Joseph en een Merlot van Jacques Frelin. Kaas combineert moeilijk met droge (vooral rode) wijn en dat gaat in dit geval ook op. De eenvoudige, sappige Merlot kan niet op tegen de rijke smaken van de kazen, waaronder geitenkaas en blauwschimmel. De kruidige Roussanne, een heerlijke wijn van één van mijn favoriete wijnhuizen in de Languedoc, heeft door zes maanden rijping sur lie meer complexiteit en past beter.

kazen wildpluk diner pays d'Oc

Over Pay d’Oc IGP

Alle geschonken wijnen komen uit de Languedoc en vallen onder het kwaliteitslabel Pays d’Oc IGP. Deze Zuid-Franse regio, met zijn milde mediterrane klimaat, beboste valleien en diepblauwe meren, heeft maar liefst 120.000 ha aan Pays d’Oc wijngaarden. Daarvan is 42% voor rode, 29% voor witte en 29% voor rosé wijn, gemaakt van maar liefst 58, soms lokale en zeldzame, druivenrassen. De Languedoc is als wijnregio volop in ontwikkeling: er wordt steeds minder bulkwijn geproduceerd, de focus verschuift naar duurzaam geproduceerde kwaliteitswijnen. Met als resultaat dat de Languedoc momenteel het grootste aandeel biologische wijnen van alle Franse wijngebieden heeft.

alle wijnen Pays d'Oc wildpluk diner

Foto: Els van den Hoek (@elsfotografie)

Het mag duidelijk zijn. De Languedoc en dus ook Pays d’Oc IGP zijn op de toekomst voorbereid!

Uitgelichte afbeelding: Els van den Hoek (@elsfotografie)

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedInofFacebook

*Registervinoloog® Caroline Cocheret de la Morinière is wijnadviseur, wijndocent en studeert voor Magister Vini. Zij organiseert wijnproeverijen en wijn-spijsworkshops (koken is ook haar grote liefde).  Wijneducatienederland.nlLees hier alle artikelen van Caroline

#caroline