Lichtsmaak in wijn. Wat is dat? Het stuit Jeanette Piotr- van der Steen, wijnmaakster-eigenaar van het Belgische Château Bon Baron, als wijnliefhebber iedere keer tegen de borst als zij door de zon verkleurde etiketten op meer en minder gerenommeerde wijnflessen in de etalage ziet staan. Zal die wijn nog goed zijn na zo’n blootstelling aan licht? Daar wilde zij het hare van weten. Zij zocht het voor u uit.

Zoals veel wijnmakers doen ook wij Château Bon Baron* er alles aan om tijdens het wijn maken alles zo nauwkeurig mogelijk op te volgen en kiezen wij ervoor om alles, van druif tot fles, zelf te doen in eigen huis, inclusief het bottelen en het etiketteren. Om het proefgenot te verhogen vermelden we op het etiket wijn-spijs suggesties en de serveertemperatuur.

“Goût de Lumière” oftewel lichtsmaak genoemd. In bier, al veel langer bekend, wordt het “ SKUNK” (stinkdier) genoemd. Een fenomeen dat de smaak en aroma’s negatief veranderd.

Lichtalarm wat doet ultraviolet met uw wijn

Het is een progressief chemisch proces dat in eerste instantie het aroma palet van de wijn aantast, beginnend met de maskering van de fruit aroma’s. Na verloop van tijd worden de onaangename aroma’s persistenter en er ontstaan aroma’s van bloemkool en natte wol, wat vaak gepaard gaat met verkleuring van de wijn. Witte wijnen en rosé wijnen zijn erg gevoelig. Een betere bescherming hebben rode wijnen door de aanwezigheid van tannines, maar deze rode wijnen kunnen eveneens aangetast worden.

Hoe ontstaat die ‘lichtsmaak’

Om de smaak van licht te ontwikkelen zijn licht en vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, nodig. Deze vitamine is van nature aanwezig in wijn en andere voedingsmiddelen. Riboflavine is bijzonder gevoelig voor golflengten 375 Nm in het UV-licht en 446 Nm in het zichtbare licht(blauwe kleur). Deze golflengten worden uitgezonden door natuurlijk licht en door veel fluorescentielampen en in iets mindere mate door de maan. Blootgesteld aan licht, wordt deze lichtgevoelige vitamine B2 onstabiel. Om haar oorspronkelijke staat te behouden, draagt ​​ze haar energie geleidelijk over op andere moleculen, zoals op stikstof- en zwavelcomponenten. Een molecule van riboflavine (B2) kan een energie van duizend tot honderdduizend moleculen overbrengen alvorens ze wordt geïnactiveerd! Het is de verstoring van de chemische structuur van de stikstof- en zwavelhoudende bestanddelen die de walgelijke geuren van bloemkool en natte wol veroorzaken. Het proces is onomkeerbaar.

Temperaturen boven 20 ° C bevorderen deze chemische reactie en versnellen het proces. Deze overdracht van energie zal de aromatische esters beïnvloeden en de polymerisatie van polyfenolen zal een vermindering van kleur en astringentie van wijn veroorzaken.

Hoeveel tijd voordat uw wijn naar de maan is

Veel hangt allemaal af van de temperatuur, het licht en de hoeveelheid riboflavine in uw fles wijn. Voor uw glas wijn in de zon kan een paar minuten voldoende zijn. De keuze van de fles door de wijnmaker speelt een cruciale rol om dit fenomeen tegen te gaan. Geplaatst onder fluorescentielampen duurt het slechts twee weken voordat de smaak van het licht in een transparante fles verschijnt; tegen twee maanden in een groene fles en drie maanden voor een bruine fles. Hoe dikker het glas, hoe meer de wijn wordt beschermd.

Lichttips voor uw kelder

Geef de voorkeur aan het bewaren van uw wijnen in de kelder in plaats van in de woonkamer. Gebruik LED-lampen om uw wijnschatkamer te verlichten, dit type lampen leidt minder snel tot de ontwikkeling van dit defect. Een geklimatiseerde kast kopen; liefst met een volle deur in plaats van een glazen deur. Champagne Blanc de Blancs-en Rosé flessen en veel witte en rose wijnflessen zijn transparant. Advies: Laat deze flessen in een doos of wikkel ze in gekleurd plastic, in zwart of zilver vloeipapier of een bronzen of rode cellofaan.

Kelder lichtpunt lichtsmaak in wijn pixabay

De distributie – lichtexpositie

Genoemde organoleptische afwijking komt tegenwoordig steeds vaker voor. Door het tonen van de flessen in het volle licht op de planken van uw favoriete wijnwinkel of in het winkelcentrum, met dunne flessen en zeker met transparante flessen om de kleur van de wijn zichtbaar te maken, is het vandaag de dag niet ongewoon om deze “Lichtsmaak” steeds vaker tegen te komen. Let ook maar eens op hoe vaak premium wijnen worden tentoongesteld: op een plank met felle verlichting om de aandacht te trekken. Absoluut een geval waarin de realiteit van verkooptechniek de beste praktijken van wijnopslag teniet doen.

Lichtsmaak voorkomen voor de wijnmaker

Lever naar uw wijnhandel en klanten lege dummie-flessen voor in de etalages. Wikkel tijdens de periode van de opvoeding “sur lat” – “sur lie” uw kratten gevuld met flessen toekomstige schuimwijnen in zwarte folie. Voor opslag van uw wijnen in open kratten : inpakken en/of LED-verlichting
Showroom: UV-filter folie voor de ramen en LED-verlichting.

“ONLY THE WINE MAY SHINE!”

*Dit artikel is geschreven door Jeanette Piotr – van der Steen, wijnmaakster/eigenaar van het Belgische Château Bon Baron.

Meer lezen over en van Château Bon Baron op deze website? Klik hier

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!