Wat een feest!!! We mogen weer naar… een wijnevenement! En wat voor één: de 4e en laatste genomineerde voor de titel “Wijnvrouw van het jaar 2020” wordt vandaag bekend gemaakt. Plaats van handeling: het bijzondere The Fallon Hotel Alkmaar, een voormalig huis van bewaring waarvan de cellen zijn omgetoverd tot luxe hotelkamers.  Andrea de Leeuw* is erbij voor Anne-Wies.NL.

We worden ontvangen met een mooi glas Ayala Champagne uit 1,5 liter Magnums, uiteraard op 1,5 meter afstand. Ayala is hoofdsponsor van de verkiezing van Wijnvrouw van het Jaar. Gastvrouw Barbara Verbeek heet ons welkom en weet de spanning aardig op te bouwen… En dan is de 4e genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar bekend: Elise Moeskops! Een stralende, inspirerende, creatieve, energieke en bevlogen wijnvrouw en vooral ondernemer. Een vrouw die de wijnwereld nog mooier maakt!

Elise Moeskoops

Wat zij allemaal doet is te veel om op te noemen, maar ik doe een poging. Elise in een notendop: haar ‘primo amore’ wijnland is Italië. Na haar studie politicologie werd ze verliefd op chef-kok: Rogier. Ze werkte bij wijnimporteur Anfors, een bijzondere tijd waarin zij veel leerde, vooral ook ondernemen. Samen met Rogier bestiert ze het Amsterdamse restaurant Lastage. Na het toekennen van een Michelinster is zij een communicatiebureau gestart. Ze is lid van D66 en voorzitter van de ledenafdeling. Lesgeven doet ze voor de Wine & Spirit Education Trust (WSET), ze traint collega horecateams als er tijd voor is en daarnaast startte ze een 2e restaurant in Amsterdam Noord: Lazure.  En toen kwam de Covid periode…

Omdenken in een Covid crisis

Tijdens deze periode heeft Elise heel adequaat en direct gereageerd. Binnen 3 uur stond er een wijncursus online, inclusief proefmonsters. Als eerste die reageerde kreeg zij veel persaandacht. Lastage en Lazure gingen mooie maaltijden aan huis bezorgen. Haar politieke inzicht hielp ook: de verbinding zoeken en maken tussen horeca en de vele onzekerheden en wisselende overheidsregels. Daarnaast startte zij een bijzondere samenwerking met het Internationaal Theater van Amsterdam aan het Leidseplein, dat door de corona crisis leeg stond. Restaurant La Stage begon er een pop up restaurant!. “We kamperen nu de hele zomer daar” aldus Elise.

“Laat niemand je wijsmaken dat wijn een hobby is! Wijn is geen hobby. Wijn kan er ook voor zorgen dat Covid niet wint! Vanuit onze passie en ambitie kunnen we iets doen met elkaar.” Applaus voor Elise. Kippenvelmoment.

Champagne Ayala

Birthe van Meegeren, Wijnvrouw van het Jaar 2019, vertelt over haar bezoek aan het champagnehuis Ayala, een wijnreis in haar top 3, een reis om nooit te vergeten. Er volgt een livestream met Francois van Ayala over de Cuvée 7, Brut 2007. Caroline Retrive, wijnmaakster van Ayala, had graag bij dit evenement aanwezig willen zijn, maar is door familieomstandigheden helaas verhinderd. Cuvée 7 maakt onderdeel uit van de Ayala Opus collectie. De eerste Opus was nummer 8, een rosé, vintage 2008. De 2e Opus is nu nummer 7, vintagejaar 2007.  Een vintage met minimaal 10 jaar rijping op de lies in de kelders van Ayala, van 7 Grand Crus wijngaarden van de  ‘Côte des Blancs’: Chouilly, Oger, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Avize en van de ‘Montagne de Reims’: Aÿ en Verzy. Niet, zoals gebruikelijk bij champagne, gerijpt onder een kroonkurk, maar onder een natuurkurk. Hierdoor ontstaat meer contact met zuurstof en komen de mooie oxidatieve tonen in de wijn. Meer complexiteit en toast. Toch veel frisheid naast maturiteit en een lange afdronk. Een speciale editie met een kleine oplage. Wij zijn het eerste gezelschap in Nederland die deze mooie champagne gaat proeven. Wat een eer! Met dank aan Peter van Houtert van Verbunt Verlinden, hoofdsponsor van de verkiezing Wijnvrouw van het Jaar.

Ayala magnum wijnvrouw van het jaar

Wie wordt Wijnvrouw van het Jaar 2020?

Eind augustus gaan de lijnen open om te stemmen op je favoriete wijnvrouw. Barbara komt met een scope voor ons: Gastvrij Rotterdam gaat weliswaar niet door, maar er komt een songfestival-achtige livestream met VIP-genodigden waar de grote finale van Wijnvrouw van het Jaar 2020 op 22 september zal gaan plaatsvinden. Het wordt een intiem en mooi feest. (Waar we niet mogen knuffelen, aldus  Peter van Houtert). Dat wordt straks moeilijk kiezen op wie te stemmen: op de op Gastvrij Rotterdam reeds genomineerde Tjistske Brouwer van Vinoblesse, op de tijdens de Horecabeurs BBB in Maastricht genomineerde Magda van der Rijst of wijn educator Anja Vondenhoff die op Wineprofessional in Amsterdam genomineerd werd. En nu dan Elise Moeskops!

Wijnvrouw van het Jaar, de jury

De vakjury van wijnvrouw van het jaar bestaat uit Heleen Boom, voorzitter Nederlands Gilde van Sommeliers, Peter van Houtert, Managing Director van wijnimporteur Verbunt Verlinden, Janny van der Heijden, culinair publiciste en presentatrice,  Birthe van Meegeren, wijnconsultant en winnares van de titel Wijnvrouw van het Jaar 2019 en natuurlijk Barbara Verbeek van onder andere het Wijntheater. De pijlers van de keuze zijn toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie.

Spotlight on patisserie

Dan is het tijd voor de lunch, die plaatsvindt in het restaurant van The Fallon Hotel: restaurant de l’Arret. Ik ontmoet er Berend Sallows, chefkok van het restaurant. Over bevlogenheid gesproken… Chef Berend stond eerder achter de kachel bij onder meer de restaurants Ciel Bleu, Ron Blaauw en Chapeau. Berend wil ‘mooi koken’, een Franse basis met internationale smaken, waarbij hij uitgaat van ingrediënten met smaak. Hij benadrukt te werken als team.  “Samen een teamprestatie neerzetten!” Speciale aandacht is er voor patisserie, in Nederland nog vaak onderbelicht. In zijn team maken Marjolein en Rosanne de mooiste taarten en desserts! Gasten kunnen onder meer genieten van een afternoon tea, waarbij taarten uit de vitrine gekozen kunnen worden. Een taartje eten in de lobby van The Fallon Hotel, aangevuld met hartige hapjes uit de keuken.

Wijnvrouw van het jaar patisserie

Lunch Wijnvrouw van het jaar 2020

Hoofdgerecht

Heerlijke, goede biologische tomaatjes van Frank de Koning (www.natureandmore.com) met gerookte mozzarella van Alfons en Andra uit Denekamp (www.buffalofarmtwente.nl), een basilicumcrème, fantastische wilde Argentijnse gamba’s à la plancha en afgetopt met een bouillon van tomaat en citroenmelisse.

Dessert

Mascarpone mousse met madeleine cake, limoen cremeux, verse Opal pruimpjes en een schuim van zelfgemaakte vlierbloesem siroop. Daarnaast een ijsje van framboos omlijst door witte chocolade geserveerdm et een glas Ayala Blanc de Blancs Brut Aÿ Champagne 2013.

Wijnvrouw van het jaar Barbara Elise MissP

Speciale dank aan de Partners in crime, Barbara Verbeek (Wijntheater, links) en Clarissa Sarah Slingerland (MissPublicity Marketing en PR, rechts), initiatiefnemers van Wijnvrouw van het Jaar.

*Registervinoloog® Andrea de Leeuw bezit de Sommelieroorkonde, is Wijnverteller bij Well of Wine, wijndocent bij het Wijninstituut en freelance beschikbaar voor wijnproeverijen en -advies. wijnstreken@ziggo.nl 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Andrea