Het laatste bezoek van onze wijnstudiereis naar Duitsland is aan Weingut Peter Jakob Kühn in de Rheingau. Angela en Peter Jakob werken volledig biodynamisch en het Weingut draagt dan ook het Demeter keurmerk.

Tijdens een proeverij buiten op het gezellige terras onder de pergola’s vertelt Angela Kühn, de charmante echtgenote van Peter Jakob, ons over het Weingut. Het is de elfde generatie die het wijnbedrijf leidt. Hun dochter is inmiddels afgestudeerd in Geisenheim als oenoloog  en ook de 13e generatie heeft al het levenslicht gezien. We worden getrakteerd op een lunch van charcuterie en kaas waarbij de eerste wijn wordt geschonken: een feestelijke Riesling Brut 2012.

IMG_1530

Sfeervolle proeflocatie!

Lunch bij Weingut Peter Jakob Kühn

Een traditionele lunch staat voor ons klaar.

Gisten wonen in de kelder

Angela breekt een lans voor natuurlijk wijnmaken. Het Weingut werkt volledig biodynamisch en draagt het Demeter keurmerk. Angela zegt blij te zijn dat zij niet zo immens groot zijn. Daardoor kunnen zij nog werken met natuurlijke gisten die ‘het karakter van de Weinbergen meebrengen’. Als je grote hoeveelheden moet produceren lukt dat niet. Problemen met de gisting hebben ze niet. ‘De gisten van Kühn wonen in onze kelder’. Als de natuur het gistingsproces laat stoppen komen er vanzelf weer nieuwe gisten met de volgende oogst mee uit de wijngaard.

IMG_1531

Angela Kühn (linksonder) vertelt vol vuur over de biodynamische werkwijze.

Home-made mest in koehoorns

Chemische middelen gebruiken ze niet. Die dringen in de plant en dat is niet goed. Zij gebruiken natuurlijke middelen die de plant van binnen niet aantasten. Angela geeft het voorbeeld van zonnebrandcrème: dat help wel, maar verandert niets binnenin je lichaam. Zo werken hun middelen, maar veranderen niets aan de verder gezonde plant. Dat is biodynamie. Van buitenaf. Ook produceren ze hun eigen compost dat voor 70% bestaat uit mest van eigen koeien- en paarden en de rest uit kruiden en gras uit het nabijgelegen bos. Daar wordt een ‘kruidenthee’ van gemaakt in hoeveelheden van niet minder dan 600 liter wat over de wijngaarden wordt gesproeid. Deels na enige maanden in koehoorns tussen de druivenstokken te hebben doorgebracht.

Mest in koehoorn Peter Jakob Kühn

Biodynamie: koehoorns tussen de druivenstokken.

Riesling rules bij Peter Jakob Kühn

Riesling is hier de belangrijkste druif, gevolgd door spätburgunder. We proeven vandaag uitsluitend een aantal Rieslings. De proeverij verloop wat onrustig omdat een aantal van onze reisgenoten straks op tijd de trein naar naar huis moet halen. Bovendien ondervinden we hinder van een ander gezelschap dat, kennelijk onaangekondigd, veel aandacht vraagt van onze gastvrouwen. Mijn proefnotities zijn derhalve kort en krachtig.

Weingut Peter Jakob Kühn, Angela Kühn

De goedlachse Angela Kühn.

Riesling Sekt Brut 2012De Sekt heeft twee jaar ‘sur lie’ gelegen en is gemaakt volgens de méthode traditional, zoals champagne dus. Hij heeft een heel fijne mousse en duidelijk gisttonen.

‘Jacobus’ Riesling Trocken 2014 Deze Gutswein is genoemd naar de grondlegger van het bedrijf: Jacobus Kühn. Citrus, mineralig, fijne zuren, levendig.

‘Rheinschiefer’ Riesling Trocken Hallgarten 2014 Van een steile helling van 40%  met voornamelijk leisteen. Citrus, licht rokerig, mineralig, steen.

Quarzit’ Riesling Trocken Oestrich 2014 In de stenige bodem die aan deze wijn ten grondslag ligt zit meer ijzer en minder kalk. Hij heeft meer kracht en mineralen dan de vorige wijn, maar is nog wel wat gesloten.

Würzgarten Riesling Trocken Hallgarten 2012 Deze wijn heeft veel neus, citrus, grapefruit, honing en is nu al mooi op dronk. Hij is dan ook twee jaar ouder dan de vorige wijn.

Weingut Peter Jakob Kühn de nieuwe etiketten

De etiketten hebben een face-lift ondergaan. Links het nieuwe.

‘Sankt Nikolaus’ Riesling Trocken Grosse Lage Mittelheim 2013Van oude stokken van wijngaarden direct aan de rivier de Rijn waar de bodem warm is. De wijn is vol en heeft veel smaak maar ook deze wijn is nog veel te jong en geeft zich niet helemaal.

‘Lenchen’ Riesling Kabinett Grosse Lage Oestrich 2014 Om de zoetheid in deze wijn te bewaren is de gisting gestopt door langzaam koelen in plaats van filteren. ‘Nog even het kind bij de moeder houden’, noemt Angela dat. De wijn is vriendelijk, lichtzoet.

‘Lenchen’ Riesling Spätlese Grosse Lage Oestrich 2014 Honing, tropisch fruit naast citrusfruit. Licht rokerig. Het wordt bijna saai maar… ook nog veel te jong.

Weingut Peter Jakob Kühn, de wijnen

Al met al was het een mooie proeverij maar het is jammer dat we niet een oudere Riesling hebben kunnen proeven. Want daar is het wijnhuis nou juist zo goed in: Rieslings maken die mooi kunnen ouderen. We danken Angela hartelijk voor de ontvangst en haar enthousiaste verhalen en vertrekken op tijd met onze luxe bus huiswaarts. Het was een mooie reis!

Ga hier naar de website van Weingut Peter Jakob Kühn

Organisatie reis: De Wijnschool.nl i..s.m. De Wijntherapeut

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnstudiereisDuitsland