Tijdens onze wijnreis naar Duitsland laat ons volle programma het helaas niet toe alle interessante wijnbedrijven aan te doen. Onder andere een bezoek aan Weingut Werther Windisch in Rheinhessen staat niet op het programma, dus komt de jonge wijnmaker Jens Windisch naar ons toe !

Aperitief met Werther Windisch Weiss 2014 

Tijdens een diner bij restaurant Zum Goldenen Engel genieten we van mooie gerechtjes begeleid door de wijnen van Werther Windisch. Als aperitief wordt de Werther Windisch Weiss 2014 geschonken, een blend van voornamelijk bacchus, aangevuld met müller thürgau, silvaner en kerner. Een prettig glas: lekker fris, kruidig met zachte zuren.

Jens Windisch Wijnstudiereis Duitsland Weiss 2014

Jens Windisch: jonge wijnen van dito maker

Jens Windisch stelt zich voor en vertelt kort iets over het bedrijf. Aanvankelijk was het Weingut een gemengd bedrijf met naast wijnbouw ook akkerbouw en veeteelt. Mede door de betrokkenheid van Jens Windisch richt het bedrijf zich inmiddels vooral op de wijnbouw. In 2006 begon Jens aan zijn studie tot wijnmaker en liep o.a. stage bij Weingut Wagner-Stempel, dat wij vanmiddag bezochten. Waar de familie Windisch vroeger hun druiven en most verkocht maakt Jens in 2010 zijn eerste wijn. Zijn wijnen zijn voornamelijk wit. Op de vraag van Erik (De Wijntherapeut) of hij heeft genoten van Koningsdag lacht Jens breeduit: hij had twee dagen vakantie nodig na die dag! “Amsterdam am Koningstag ist total verrückt!” De “King of Riesling” vaart dan met een bont gezelschap Rieslingliefhebbers door de Amsterdamse grachten. Links Jens Windisch, rechts Erik van Duijn. Foto: Mia Hamoen

Jens Windisch op de Rieslingboot

Diner met wijnmaker Jens Windisch 

Bij de tomaten-broodsalade met gebakken garnalen en venkelsalami schenkt Jens zijn Riesling Gutswein 2014. Die heeft behoorlijk was zuren en smaakt heerlijk bij het gerecht, met name bij de verschillende bereidingen van tomaat.

Jens Windisch diner Bijzondere wijn bij de aspergesoep

Het volgende gerecht is een aspergecrèmesoep met geitenkaas-tijmcrème en wilde kruiden. Daarbij drinken we de  8grad 14minuten Weissburgunder 2013 uit magnum. De druiven voor deze wijn komen van wijngaarden in vier verschillende dorpen. Één ding hebben zij gemeen: ze liggen op dezelfde lengtegraad: 8grad 14 minuten oosterlengte. Vandaar de ietwat vreemde naam voor deze wijn. Het liefst is Jens Windisch de hele dag buiten, in de wijngaarden, want daar gebeurt het. Hij werkt zoveel mogelijk biologisch maar is ook realistisch. Jens gebruikt liever geen koper of sulfiet, maar dat is in een natte en koele omgeving zoals hier vrijwel onmogelijk. “Ik wil niet mijn oogst verliezen”. Daar heeft hij wel een punt. De wijn is heel verfijnd en smaakt geweldig bij de soep!

Jens Windisch wijn en soep

Werther Windisch Schlossberg Riesling

Bij de rosé gebraden kalfsrug met parmesanrisotto, paprika en ‘mandelbroccoli’ stond de Lieth Silvaner 2013 op de planning, maar in zijn haast had Jens de verkeerde flessen van de plank gepakt. In plaats daarvan drinken we Werther Windisch Schlossberg Riesling 2013. Volgens Jens Windisch is de Schlossberg op dit moment de beste wijngaard. De wijn wordt zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Het persen gebeurt met de voeten. “Ja, auch meine!” lacht Jens. Een mooie wijn. En slim die ‘vergissing’: nu moeten we die Lieth Silvaner wel kopen omdat we toch wel nieuwsgierig waren geworden naar deze ‘dijk van een Silvaner’.

Werther Windisch Riesling

Van de weeromstuit ben ik vergeten een foto van het gerecht te maken.

Panna Cotta en Werther Windisch Riesling Kabinett

Het nagerecht bestaat uit panna cotta met  bosbessensaus en yoghurt-limoenijs. Erbij drinken we een Riesling Kabinett 2014. Jens Windisch is geïnteresseerd in de wijnen van de Moezel en Saar en ging aan de slag om een Kabinet te maken. Hij wilde hem niet te zoet maken en met een wat lager alcoholgehalte. “Het is pas de start van de nacht”. De wijn is inderdaad heel mooi en fris maar heeft naar mijn smaak iets te weinig zoet en teveel strakheid bij het gerecht. Een (Beeren-)Auslese zou wellicht beter passen. Of een minder zoet dessert bij de wijn uiteraard.

Panna Cotta en Werther Windisch Riesling KabinettDit diner was een mooie afsluiting van een even mooie dag in de Duitse wijngebieden. En die Lieth Silvaner…. die is besteld, dus daarover later meer.

P.s.: onze wijnreis begon overigens al met een mooie rosé van deze wijnmaker! #buswijn

Werner Windisch rose

De buswijn!

LINKS:

Meer lezen op deze website over bezoeken aan wijnbedrijven in Duitsland? Klik dan hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#wijnstudiereisDuitsland