Na ons bezoek aan Casa Marín in de Leyda Vallei in Chili rijden we langs kale vlaktes met Eucalyptusbomen naar Viña Leyda, het bedrijf dat in deze vallei in 1998  als eerste wijnstokken plantte.

Viña Leyda cool climate

We worden met een feestelijk glas espumante (Leyda Extra Brut, Méthode Traditionelle) ontvangen in de wijngaard El Granito. Deze wijngaard heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een bodem die voornamelijk bestaat uit graniet. Hij ligt op ruim 200 meter hoogte en op korte afstand van de oceaan, die we van hieruit in de verte kunnen zien. En ruiken!

Door gebrek aan water was de Leyda Vallei aanvankelijk niet geschikt om druivenstokken te planten maar men legde een lange pijpleiding aan die water kon transporteren uit de Maipo River onder aan de heuvel. Inmiddels liggen hier in de Leyda Vallei drie wijngaarden met in totaal 190 hectare.

De voornaamste aanplant (104 hectare) in de Leyda Vallei is pinot noir. Daarnaast staan er druivenrassen die in een koel klimaat goed gedijen zoals o.a. sauvignon blanc en riesling. Ook hier heeft, net als bij Casa Marín de syrah het niet heel gemakkelijk.

Viña Leyda Chili wijngaarden en oceaan

El Granito, met in het midden aan de horizon de oceaan, bijna niet zichtbaar door de vrijwel altijd in de Leyda Vallei aanwezige bewolking en mist.

 

Chili, Viña Leyda in de wijngaard

Een feestelijke ontvangst!

Viña Leyda Espumante

Viña Leyda: Picknick in de wijngaard

Na deze bijzondere ontvangst in de Leyda Vallei rijden we naar een van de andere wijngaarden van Viña Leyda, El Maitén. In deze wat lager gelegen wijngaard verwachten we wat broodjes of empanada’s, maar onder de bomen staan sfeervol gedekte tafels en een complete buitenkeuken klaar.

IMG_2929     IMG_2948

Terwijl de wijnen worden ingeschonken genieten we van cheviche van ‘rotsvisjes’,  zalm met Parmezaanse kaas, risotto met paddenstoelen en tot slot een brownie met bosvruchten. Bij elk gerecht krijgen we twee wijnen van Viña Leyda ingeschonken. Ik heb zo genoten van de gerechtjes en de wijnen dat ik niet heel veel aantekeningen gemaakt. Mijn bevindingen hieronder (met dank aan Ingrid Larmoyeur voor een deel van de foto’s).

IMG_3001    FullSizeRender1    IMG_3002

Beide Sauvignon Blancs van Viña Leyda vormen een mooie combinatie met de cheviche. Ik heb een lichte voorkeur voor de tweede.

 IMG_3004    Viña Leyda, zalm     IMG_3003

Ook hier weer een fijne combinatie, de volle Chardonnay, met de milde houttonen en de zalm met kaas.

IMG_3005    Risotto    IMG_3006

Mooie Pinot Noirs! Normaal iets gekoeld perfect, maar nu bij de risotto iets te koel geserveerd.

IMG_3007    FullSizeRender3    IMG_3008

Een feestelijke afsluiting bij Viña Leyda met twee Syrahs!

We genieten nog even na in het zonnetje voordat we ons opmaken voor het volgende bezoek. Door de uitgebreide en overheerlijke lunch bij Viña Leyda schiet ons bezoekje aan het havenstadje Valparaíso er bij in maar niemand is daar treurig om. Het was fantastisch bij Viña Leyda!

Importeur: Wijnimport J. Bart

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

Meer over deze wijnreis Chili-Argentinië lees je hier

🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
InstagramLinkedIn of Facebook

 

 

#Chili