Na ons bezoek aan Casa Marín in de Leyda Vallei in Chili rijden we langs kale vlaktes met Eucalyptusbomen naar Viña Leyda, het bedrijf dat in deze vallei in 1998 als eerste wijnstokken plantte.
Viña Leyda cool climate
We worden met een feestelijk glas espumante (Leyda Extra Brut, Méthode Traditionelle) ontvangen in de wijngaard El Granito. Deze wijngaard heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een bodem die voornamelijk bestaat uit graniet. Hij ligt op ruim 200 meter hoogte en op korte afstand van de oceaan, die we van hieruit in de verte kunnen zien. En ruiken!
Door gebrek aan water was de Leyda Vallei aanvankelijk niet geschikt om druivenstokken te planten maar men legde een lange pijpleiding aan die water kon transporteren uit de Maipo River onder aan de heuvel. Inmiddels liggen hier in de Leyda Vallei drie wijngaarden met in totaal 190 hectare.
De voornaamste aanplant (104 hectare) in de Leyda Vallei is pinot noir. Daarnaast staan er druivenrassen die in een koel klimaat goed gedijen zoals o.a. sauvignon blanc en riesling. Ook hier heeft, net als bij Casa Marín de syrah het niet heel gemakkelijk.
Viña Leyda: Picknick in de wijngaard
Na deze bijzondere ontvangst in de Leyda Vallei rijden we naar een van de andere wijngaarden van Viña Leyda, El Maitén. In deze wat lager gelegen wijngaard verwachten we wat broodjes of empanada’s, maar onder de bomen staan sfeervol gedekte tafels en een complete buitenkeuken klaar.
Terwijl de wijnen worden ingeschonken genieten we van cheviche van ‘rotsvisjes’, zalm met Parmezaanse kaas, risotto met paddenstoelen en tot slot een brownie met bosvruchten. Bij elk gerecht krijgen we twee wijnen van Viña Leyda ingeschonken. Ik heb zo genoten van de gerechtjes en de wijnen dat ik niet heel veel aantekeningen gemaakt. Mijn bevindingen hieronder (met dank aan Ingrid Larmoyeur voor een deel van de foto’s).
Beide Sauvignon Blancs van Viña Leyda vormen een mooie combinatie met de cheviche. Ik heb een lichte voorkeur voor de tweede.
Ook hier weer een fijne combinatie, de volle Chardonnay, met de milde houttonen en de zalm met kaas.
Mooie Pinot Noirs! Normaal iets gekoeld perfect, maar nu bij de risotto iets te koel geserveerd.
Een feestelijke afsluiting bij Viña Leyda met twee Syrahs!
We genieten nog even na in het zonnetje voordat we ons opmaken voor het volgende bezoek. Door de uitgebreide en overheerlijke lunch bij Viña Leyda schiet ons bezoekje aan het havenstadje Valparaíso er bij in maar niemand is daar treurig om. Het was fantastisch bij Viña Leyda!
Importeur: Wijnimport J. Bart
Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers
Meer over deze wijnreis Chili-Argentinië lees je hier
🍇🥂Geen enkel culinair nieuwtje missen🍷🍴?
Schrijf je dan hier in
voor onze wekelijkse nieuwsbrief en/of
volg Anne-Wies op
Instagram, LinkedIn of Facebook
#Chili
Dank voor dit prachtige verslag. Ik voel en proef opnieuw!
[…] Vorige […]
Hallo Anne-Wies,
Je gaf me je visitekaartje na de lunch bij Leyda en heb hem gebruikt….Leuke blog!!
Goed teken dat je weinig aantekeningen had gemaakt…voor ons !!!
En wat betreft de temp. van de wijnen…..ja…helaas was het een beetje lastig om de wijnen op goede temp te serveren…..volgende keer nemen we een koelkast mee….:-]
Was heerlijk om al die ongebreidelde nederlanders van dienst te zijn!!!..Leuke groep!!
Groetjes vanuit een warm Chile,
Annetta
PS. Mocht je ooit info nodig hebben over wat dan ook in Chile, bewaar mijn mailadres en gebruik ´m!!
Leuk je te ontmoeten en nu van je te horen! We hebben genoten, geweldige lunch!