Na de fantastische lunch de onder de bomen bij Viña Leyda in Chili rijden we richting Casablanca waar we in de wijngaarden worden opgewacht door Guy Hooper, export director en Rodrigo Soto, wijnmaker, van Veramonte.

Veramonte, AW en Rodrigo Soto en Guy Hooper

Een hartelijke ontvangst door wijnmaker Rodrigo Soto (links) en export director Guy Hooper (rechts)

Veramonte is in 1990 opgericht door Agustin Huneeus. Als een van de eersten plantte hij druivenstokken in Casablanca, gelegen aan de kust. Het was toen nog niet populair om hier druivenstokken te planten. Central Valley was veiliger, warmer. Het zou hier te koud zijn. Door echter de juiste stokken op de juiste hellingen te planten kan men hier optimaal gebruik maken van de koele wind die over de oceaan blaast. Wijnmaker Rodrigo van Veramonte benadrukt dat het terroir heel belangrijk is. De ligging van de helling ten opzichte van de zon, de hoogte (we zijn hier in de wijngaarden van Veramonte op 250 meter), maar ook de bodem. “Soil discussions”, noemt hij het. Luisteren naar de bodem. Opletten wat er gebeurt in de wijngaard.

De beste wijn maken

Inmiddels telt Veramonte ruim 400 hectare wijngaard gelegen in 2.500 hectare natuurgebied. Men is bezig over te gaan op biologisch werken in de wijngaard. “Let the grapes go and monitor them and do not overdo things with your technology” roept Rodrigo. Wel benadrukt hij dat het niet vanzelf gaat. Er is tijd nodig, ook om de consument en de handel te overtuigen. Het doel van Veramonte is niet biologisch werken, maar de beste wijn maken. Biologisch werken kan dan een middel zijn. We proeven de Sauvignon Blanc uit de Veramonte Serie (Veramonte maakt 3 series). De wijn is heerlijk fris, heeft tropisch fruit maar ook veel fris citrusfruit, is kruidig en vol. Rodrigo vertelt dat hun eerste wijn meer het type van een Nieuw Zeelandse Sauvignon Blanc was: (te) veel tropisch fruit. Toen was dat de benchmark. Villa Maria. Inmiddels hebben ze hun eigen stijl bepaald. Tussen die van Nieuw Zeeland en Californië in noemt hij dat. Kan ik me iets bij voorstellen.

Veramonte, wijnton in wijngaard      Veramonte Sauvignon Blanc

Veramonte, de wijnmakerij

Na deze kennismaking rijden we door naar de plek waar Veramonte de wijnen maakt, vlakbij de tolweg op de grens van San Antonio en Casablanca. Eerst bezoeken we de ‘kelders’ waar we allerlei verschillende tanks en vaten zien. Betonnen vaten worden steeds populairder. Roestvrijstaal is zo ‘clean’, vindt Rodrigo. Er zijn open fermentatievaten (voor de pinot noir bijvoorbeeld), maar ook werkt hij tegenwoordig met betonnen ‘eitjes’ en amforen, afhankelijk van de wijn die hij wil maken.

Veramonte cuverie en wijnton met glazen      Veramonte RVS en ei      Veramonte wijnmaker

Diner ‘with a view’ bij Veramonte

Nog maar net bekomen van de fantastische lunch bij Viña Leyda staan er bij Veramonte ook prachtig gedekte tafels voor ons klaar in een even prachtige ruimte met uitzicht op de wijngaarden en de bergen op de achtergrond. Deze ontvangstruimte is nog in aanbouw maar wij mogen er alvast van genieten. En dat doen we!

Vermonte tafel met glazen Chili

We beginnen het diner met een glas Veramonte Chardonnay 2013

Veramonte tafel met uitzicht

Room with a view @ Veramonte!

Veramonte tafel met gerechtjes

 

Veramonte Ritual, Primus en Reserva

Bij het diner proeven we drie rode wijnen uit de verschillende series die Veramonte maakt. Pinot Noir 2014 uit de Ritual serie uit Casablanca, Cabernet Sauvignon 2013 uit de Veramonte Reserva serie uit Colchagua Valley en The Blend 2012 uit de Primus serie, eveneens uit Colchagua Valley. De Pinot Noir is heerlijk fris, met rood fruit en zijdezachte tannines. De Cabernet Sauvignon heeft veel rijp donker fruit en ronde tannines. Het ‘groene’ karakter dat veel cabernets uit Europa hebben (groene paprika) vind je ook hierin terug, maar dan, zoals in de meeste cabernets uit het warme Chili, in een veel rijpere vorm. Ik vind hem mooi. The Blend (vrnl cabernet sauvignon en carmenere) tenslotte is fullbodied met mooi geïntegreerde houttonen.

Veramonte Chili Ritual Primus

We nemen afscheid van een boeiend wijnbedrijf en een bevlogen wijnmaker. Het was een mooi bezoek!

Veramonte wijnglas en wijngaarden

Importeur: Poot Agenturen

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

Meer over deze wijnstudiereis naar Chili-Argentinië? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili