Tijdens onze wijnstudiereis in Chili komen we bij Cono Sur aan in het Walhalla van de Pinot Noir. We worden allerhartelijkst ontvangen met een vers geperst vruchtensapje en wat knabbels. De fietsen waarmee we later door de wijngaard gaan staan al klaar. Maar eerst geeft enthousiaste ‘Chief Winemaking’  Matías Ríos een presentatie.

Pinot Noir bij Cono Sur Chili ontvangst

De filosofie van Cono Sur 

Cono Sur is onderdeel van marktleider Concha y Toro en is in 1993 opgericht met het idee premium- en innovatieve wijnen te produceren die de ‘spirit’ van de Nieuwe Wereld, en dan met name het meest zuidelijke deel daarvan, overbrengen. “No family trees, no dusty bottles, just quality wine“. De drie kenmerken zijn kwaliteit, het creatieve gebruik van technologie en respect voor en betrokkenheid bij de omgeving. Van dat laatste geeft Matías diverse voorbeelden zoals ISO- en fairtrade certificaten. Hoe zij de kwaliteit bewaken en daarbij de technologie gebruiken zien we later in de wijngaarden en de kelders. “If you blend Innovation, Quality and Environment, you have Cono Sur” zegt Matías, waarbij hij met een soort ‘zorro-gebaar‘ het logo verbeeldt.

logo cono sur zuidelijke kegel

Cono Sur, letterlijk vertaald ‘zuidelijke kegel’. Zo is het logo een handgetekend silhouet van de kegel die Zuid-Amerika is.

Het belang van terroir

We bevinden ons op de plek waar het allemaal begon: Chimbarongo in het koelere deel van Colchagua Valley. Daarnaast heeft Cono Sur inmiddels wijngaarden in de streken Limarí, Casablanca, Maipo, Maule, Aconcagua, San Antonio, Cachapoal, Curicó en in het meest zuidelijke wijngebied Bío Bío. En de pinot noir heeft er een tiental vriendjes bij gekregen waaronder de viognier waarmee Cono Sur een van de eersten was in Chili. Deze verschillende streken hebben elk weer hun eigen microklimaatjes. Veel is afhankelijk hoever ze bij de oceaan vandaan liggen. Of het Andesgebergte. De Humboldt, de koude wind die vanuit de oceaan over het land waait is daarin heel belangrijk, net als het smeltwater uit het Andesgebergte.

Matias legt de diversiteit in terroirs uit. Cono Sur Pinot noir

Matías legt de diversiteit in terroirs uit.

Mooiste Pinot Noir van Chili

Pinot noir is de ‘Flag-Variety‘ van Cono Sur. Matías legt uit waarom Chili een ideaal klimaat heeft voor die druif. Een gematigd mediterraan klimaat, regen in de winter, een lange en droge lente en zomer en de koelende wind uit de oceaan zijn hierbij van belang. In Chimbarongo zijn de eerste pinot noir wijngaarden aangeplant: ze stammen uit 1968. Toen zij hier in 1999 een project startten om de mooiste Pinot Noir van Chili en wellicht van Zuid-Amerika te maken werden ze door veel ‘kenners’ voor gek verklaard. Ze trokken Martin Prieur uit de Bourgogne aan om hen te helpen de juiste terroirs te vinden. Dat dat goed is gelukt is inmiddels wel bewezen.

Cono Sur Matias legt uit Cono Sur pinot noir

“Daarom is Chili zo goed voor pinot noir”

Op de fiets door de wijngaarden

Dan is het tijd de fiets te pakken. De fiets zie je terug op veel etiketten en reclame-uitingen van Cono Sur. Het geeft de manier weer waarop de arbeiders zich in de wijngaard verplaatsen: op de fiets. Behoorlijk gezond en ‘groen’ dus. Wij als Hollanders genieten er volop van na die soms lange busritten. Matías gaat ons voor naar een plek in de wijngaard waar de oude pinot-noir stokken staan van een Bourgondische kloon. Men is in overgang naar het biologisch werken in de wijngaard. Veel last van ziektes heeft men niet maar een van de plagen waar men mee te kampen heeft is de burrito kever. Deze kan niet vliegen en probeert vanuit de bodem tegen de stam van de druivenstok op te klimmen en hem dan te doden.  Om dat tegen te gaan plaatst men om de onderkant van de druivenstokken stukken karton die zijn ingesmeerd met vet en knoflook. Dat vinden de kevertjes niet lekker dus kruipen ze snel weer terug. De groep ganzen die regelmatig los loopt in de wijngaard doet zich vervolgens weer tegoed aan die kevertjes. “Alles draait om balans“, legt Matías uit. Zo bestrijdt men de voor de fotosyntese gevaarlijke ‘red spider‘ door zijn natuurlijke vijand, de ‘white spider’ toe te laten in de wijngaard. “Selfcontrol is the keyword!”

Cono Sur op de fiets

 

Cono Sur ganzen in de wijngaard

In ganzenpas door de wijngaard om o.a. de kevers te bestrijden.

‘Theezakjes’ als compost

Als we een stukje omhoog lopen zien we een groot waterreservoir met smeltwater uit de besneeuwde bergtoppen van de Andes. Ervoor ligt een kleiner bassin met donkerder water. Matías legt uit. Van alle snoeiafval uit de wijngaard wordt compost gemaakt. Daar zitten veel micro-organismen in die heel gezond zijn voor de druivenstokken. Elk microklimaat heeft andere micro-organismen, dus overal is een andere compost nodig. Dat kun je niet zomaar kopen. De compost ligt in grote zakken op de rand van het bassin. Deze worden als een soort theezakjes voor enige tijd in het bassin ondergedompeld waarna de wijngaard met dit water wordt geïrrigeerd. Hoe het werkt demonstreert Matías door een grote zak in het water te werpen. Dat zijn collega daarmee een nat ‘pak’ oploopt lacht hij vrolijk weg.

Cono Sur compost maken

Ook een ‘geheim’ recept is een papje van koeienmest, koemelk en suiker, een maand lang gefermenteerd.  “Energydrink” voor de druivenstokken, noemt Matías dat.

Cono Sur, de vatenkelder

Dan stappen we weer op de fiets en rijden naar de kelder waar de mooiste wijnen op eiken vaten liggen te rijpen. Dat Bourgogne het voorbeeld is zien wij aan de namen op de vaten. Aan het grote aantal verschillende vaten zien we dat men van experimenteren houdt om de juiste vaten (en ‘eitjes!) voor de juiste wijn te gebruiken.

Cono Sur vatenkelder pinot noir

Cono Sur, de wijnmakerij

We steken een plein over en komen in een hoog gebouw waar een groot aantal roestvrijstalen vaten staat opgesteld. De “Ferrariecellar“, noemt onze wijnmaker hem. Om deze investering te rechtvaardigen moest hij aantonen er topwijnen te kunnen maken. Hij is zichtbaar trots op en laat ons allerlei snufjes zien zoals een in de relingen geïntegreerd  systeem waarmee warm en zo nodig koud water wordt getransporteerd. En zoals verwacht vindt het hele proces van wijnmaken plaats met gebruikmaking van de zwaartekracht.

Cono Sur wijnmakerij

De proeverij: Pinot Noirs! 

In de wijnmakerij staan de proeftafels inmiddels opgesteld, zijn de flessen geopend en waar nodig gekaraffeerd. We gaan Pinot Noirs proeven van verschillende terroirs en jaargangen. Wij zijn er klaar voor, leuk!

pinot noir proeven bij Cono Sur in Chili

Cono Sur: mijn proefnotities

We proeven 12 Pinot Noirs van verschillende terroirs en jaargangen. De verschillen zijn groot! Hieronder mijn bevindingen van de diverse flights.

Cono Sur proeverij Pinot Noir

 

1) In de eerste flight  staat Bicicleta Pinot Noir 2013 uit Central Valley tegenover die uit 2014. Dit zijn de instapwijnen. Zoals verwacht is de eerste wat meer open dan de tweede. De 2013 is ‘easy to drink’ met zacht rood fruit en wat rokerige tonen. De 2014 lijkt wat meer zuren te hebben en minder fruit, maar, zoals gezegd, geheel volgens verwachting.

2) De volgende flight is de Organic Pinot Noir 2013 uit Colchagua Valley tegenover die uit 2014. De eerste is heel licht van kleur, bijna transparant. Met frambozen, kersen, caramel, rokerige tonen en heel ronde en zachte tannines. De 2014 is een vatmonster. Paars van kleur met meer donker fruit, bessen en cassis dan zijn voorganger. De tannines zijn nog stroef, ook in de afdronk.

3) Dan de Reserva Especial Pinot Noir 2013 naast die uit 2014. De eerste blend bestaat uit 85% druiven uit Casablanca en 15% uit San Antonia, terwijl dat bij de tweede omgekeerd is! De reden is de vorst in Casablanca waardoor veel van de druiven vernietigd zijn. De eerste heeft veel rood fruit, aardbeien, kersen en veel sap. Fris en bijna zoet in de afdronk. De tweede in de neus wat meer zuur, zwavel?, ijzer en nogal stroeve tannines.

4) Single Vineyard Pinot Noir, Valle de San Antonia 2012 tegenover 2013. Deze wijn komt van een langgerekte landtong die dicht bij de oceaan ligt: Block 21 in vaktermen. Hier weer een verschil in jaargang te proeven. Waar de eerste jammy is met sappig rood fruit ligt bij de tweede de nadruk op donker fruit en bosbessen. En is hij wederom wat meer gesloten

5) Dan is het de beurt aan de stevige jongens: 20 Barrels Pinot Noir 2012 naast 2013. Een wijn jaarlijks geselecteerd uit de beste vaten. Van deze wijn word ik blij. ‘Snuffelwijn‘, zo noem ik hem. Een wijn waar je aan kunt blijven ruiken. Hij heeft véél neus: rood fruit, caramel, zachte kruidigheid, en… en… en… In de mond is hij soepel en rond en jammy. De tannines zijn best aanwezig, maar rond en fris. De afdronk is lang en fris. De tweede wijn is pas 6 maanden geleden gebotteld. Dus nog behoorlijk gesloten. Blauw fruit, frisse zuren, tannines. Dat heb ik ervan opgeschreven. Maar ja, ik was natuurlijk nog helemaal in de ban van de 2012!

6) Tot slot de icoonwijn van Cono Sur: de Ocio Pinot Noir 2011 en 2012. Over ‘kindermoord’ gesproken. Deze wijnen hebben allebei nog veel tijd nodig. Ver weg ruik en proef ik donker cassisfruit, koffie, drop en eikenhout. Veelbelovend!

Genieten met een grote G!

Na deze bijzonder interessante proeverij is het tijd voor de lunch. In de tuin van de statige villa van Cono Sur staan prachtig gedekte tafels klaar en worden we opgewacht met een verfrissend glas espumante. En voor de liefhebbers een Heineken biertje! Dit is genieten met een grote G! Eerst van de ontvangst, de rond’fietsing’ en de Pinot Noir-proeverij en nu van deze geweldig sfeervolle lunch en elkaars gezelschap. Top!

Cono Sur lunch

Véél dank aan Frank Donker van Groupe LFE , de importeur van deze wijnen, voor het organiseren van deze dag!

Cono Sur groepsfoto

En dank aan Ellen van de Schoor voor deze vrolijke foto!

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili