Als wij na het bijzondere bezoek aan het Chileense wijnhuis Casa Silva zijn ingecheckt in ons hotel in Santa Cruz vertrekken we naar weer een mooi wijnhuis: Montes Wines.

IMG_3133     IMG_3138

Als we bij het stijlvolle, strak vormgegeven gebouw van Montes Wines (aangelegd volgens de principes van Feng Shui) aankomen worden we eerst op trucks geladen en de berg op vervoerd naar een punt waar we een fantastisch uitzicht hebben over de vallei met de wijnmakerij en wijngaarden. ‘Mirador del Angel‘ heet de plek. We zijn in Apalta, Valle de Colchagua.

Montes Wines wagen

Montes Wines mousserend, een primeur

Daar geeft de jonge wijnmaker Jorge Gutierrez uitleg over het bedrijf Montes Wines. Vier onderzoekende heren stichtten Montes (aanvankelijk ‘Discover Wine’) eind jaren tachtig met als doel een hogere kwaliteit wijn te maken dan tot dan toe gebruikelijk in Chili. Inmiddels maakt men wijn onder niet minder dan 32 labels! Dan horen we geknal van kroonkurken: we gaan een primeur beleven: we mogen de eerste mousserende wijn testen die nog in flessen met kroonkurk rijpt in de kelder van Montes Wines. Deze is dus nog beendroog en heerlijk verfrissend. Jorge gaat met zijn team nog besluiten of en hoe ‘zoet’ hij hem gaat maken. Daar zijn onder ons de meningen over verdeeld. Spannend vinden we het allemaal!

Mousserend uitzicht Montes Wines chili

Een prachtig uitzicht en een spannende wijn!

De gedreven wijnmaker Jorge Gutierrez Montes wines

De gedreven wijnmaker Jorge Gutierrez.

Experiment mousserend montes wines chili

Experimentje!

Montes Wines, de wijnmakerij

Weer beneden leidt Jorge ons rond in de moderne wijnmakerij van Montes. De ontvangst van de druiven is op het dak vanwaar, steeds gebruik makend van de zwaartekracht, de druiven verder worden verwerkt tot de uiteindelijke wijn.

Montes Wines Jorge Gutierrez bij de plek waar de druiven binnenkomen en worden gesorteerd.

Jorge Gutierrez bij de plek waar de druiven bij Montes Wines binnenkomen en worden gesorteerd.

Montes Wines, het dak van de winery

Het dak van Montes Wines met de deksels van de tanks waar de druiven ingaan.

Montes Wines Kijkje onder het deksel: de RVS vaten een verdieping lager.

Kijkje onder het deksel: de RVS vaten een verdieping lager.

Montes Wines Een hypermoderne ruimte waar uitsluitend wordt gewerkt met zwaartekracht, getuige ook de unieke lift midden-achter.

Een hypermoderne ruimte bij Montes Wines waar uitsluitend wordt gewerkt met zwaartekracht, getuige ook de unieke lift midden-achter.

De kelder van Montes Wines

In de enorme vatenkelder van Montes Wines klinkt serieuze Gregoriaanse muziek. De kelder is halfrond waardoor het een theater lijkt. Hier liggen de icoonwijnen te rijpen. ‘Een ideale rustplaats voor de Montes engelen’.

     IMG_3200     AW in de vatenkelder bij Montes Wines

De proeverij: ‘Outer Limts’

We beginnen de proeverij met vier wijnen van Montes uit de serie ‘Outer Limits‘. Hier willen de wijnmakers ‘gekke dingen’, doen. Buiten de vastgestelde grenzen gaan. Qua terroir, druivensoorten, blends en meer. Jorge benadrukt het belang van de plek waar de druiven groeien: aan de kust bij de oceaan of meer richting de Andes.

Montes wines, de proeverij

De eerste wijn die we proeven is een Sauvignon Blanc 2014 uit Aconcagua. De wijn heeft een heel expressieve neus en komt heel groen en grassig over. Bijna hard. Veel citrus, grapefruit en asperges. Hij is pas vier maanden geleden gebotteld en dus nog veel te jong, oordeelt onze wijnmaker. De Pinot Noir die we daarna proeven komt eveneens uit Aconcagua. Hij heeft rood fruit, bosaardbeitjes in de neus en mond en een zachte kruidigheid. Een beetje witte peper, maar is, ondanks zijn leeftijd (2012) nog niet helemaal open. Spannend! Dan de Cinsault 2014 uit Itata. Sappig, zuurstok in de neus en mond: maceration carbonique. Beetje Beaujolais-achtig dus, maar dan eentje met nogal stroeve tannines. De blend die de serie besluit is de CGM 2012 uit Conchagua, een blend van 50% carignan, 30% grenache en 20% mourvèdre. Deze wijn is complex. In de neus donker fruit , bessen, inkt, medicijnkastje, drop, laurier. In de mond is hij wat dunner dan je verwacht na al deze geuren. Hij is fris en minty in de afronk.

Montes Wines Outer Limits proeverij

De proeverij continued: ‘Montes’

Dan proeven we drie jaargangen van de ‘Montes Alpha’ Cabernet Sauvignon. Aan allen is 10% merlot toegevoegd. De 1999 is sappig, bijna zwoel, met veel rijp rood fruit en een zachte kruidigheid. BL-letje voor mij (= aanrader!). De 2011 is wat meer gesloten, heeft meer cassis dan rood fruit, groentenat en is een beetje scherp met stroevere tannines. De 2012 geeft zich weer wat meer (2012 is een warmer jaar, verklaart Jorge), bessenfruit. Hij heeft een goede structuur met nog veel stevige tannines. Op het label van deze laatste zien we de woorden ‘sustainable dry farming‘ staan. Hoewel er vooralsnog water in overvloed van de Andes komt houdt men nu meer en meer rekening met de waterhuishouding in de wijngaard en de manier van irrigeren. Veel is meestal niet beter.  De laatste ‘Montes’ wijn die we proeven is de Montes Alpha M uit 2009. Dit is een blend uit Santa Cruz van 80% cabernet sauvignon, 10% merlot, 5 %cabernet franc en 5% petit verdot van een enkele wijngaard met een speciaal terroir in de Apalta Valley van Santa Cruz. Altijd op zoek naar het beste. En dat is met deze hekkensluiter aardig gelukt! Hij heeft véél neus en dito sap. Een snuffelwijn! Fruit, kruidigheid, rijpe tannines. Hier word ik blij van!

Montes Wines Alpha Chili

Hier word ik blij van!

Weer op de wagens bij Montes Wines

Na de proeverij bij Montes nemen we afscheid van onze charmante en enthousiaste wijnmaker, maar daarmee is het bezoek aan Montes Wines nog niet afgelopen. We worden nogmaals vervoerd met trucks en aanhangwagens naar een andere vallei, Marchigüe Valley, iets dichter naar de kust. Daar genieten we onder het genot van een fris glas Montes rosé begeleid door coquilles en ceviche van een sprookjesachtige zonsondergang.

Montes wines Chili Als vee vervoerd. En wat was dat leuk!

Als vee vervoerd. En wat was dat leuk!

Cactus-selfie Montes Wines Chili

Cactus-selfie

Need I say more?! #Sunset

Need I say more?! #Sunset

Montes wines

Aperitief…

IMG_3252     Montes Wines Coquilles

En alsof we nog niet genoeg verwend zijn eindigt de avond bij Montes Wines met een geweldig diner onder de bomen aan een meer wat ongetwijfeld een van de mooist plekken van deze vallei is. Geweldig genoten!

Montes wines Een heerlijk samenzijn voorafgaand aan het diner.

Een heerlijk samenzijn voorafgaand aan het diner.

IMG_3282

Diner onder de bomen aan het water. Ik voel mij een prinsesje.

Veel dank aan Peter van Houtert, namens de importeur van deze wijnen: Verbunt Wijnkopers

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili