Na ons geweldige bezoek in Chili aan Cono Sur, waar de nadruk ligt op pinot noir, rijden we naar Los Vascos, waar het voornamelijk om cabernet sauvignon draait. Oorspronkelijk Spaans (Spaanse immigranten uit Baskenland, vandaar de naam Vascos : Basken) maakt Viña Los Vascos sinds 1988 deel uit van de Domaines Baron de Rothschild groep. 

Los Vascos Cili proeverij

Proeverij: elegante wijnen

We worden ontvangen door Juan Pablo Mozo, area manager, en zijn team. De groep wordt in tweeën gesplitst. Mijn groep gaat eerst proeven. Chief winemaker Marcelo Gallardo begeleidt de proeverij. Zijn doel: “I want to keep the elegance into te wines”. Hout wordt dan ook niet of met mate gebruikt. We proeven een viertal wijnen.

1) Sauvignon blanc 2014. Casablanca, waar de druiven voor deze wijn vandaan komen, heeft een speciaal terroir. Helaas is in 2014 niet minder dan 70% verloren gegaan door vorst in het vroege voorjaar. De druiven voor deze wijn zijn eerder geplukt dan normaal en hebben 2-3 dagen maceratie (inweking) gehad voor de fermentatie.
De wijn heeft een uitgesproken sauvignon blanc- neus. Fris, citrus, grapefruit en tropisch fruit. Een beetje spritzig is hij ook.

2) Carmenere Grande Reserve 2012. Deze wijn heeft voor de helft gedurende 12 maanden hout gehad, waarvan 20% nieuw. Het is de eerst single variety Carmenere van Los Vascos. Men heeft lang gezocht naar het juiste tijdstip van plukken. Dat is nu best goed gelukt!
De wijn heeft donker fruit in de neus en bescheiden hout, meer caramel. In de mond is hij sappig en vol, met veel donker fruit, een frisse kruidigheid, zwarte peper en jeneverbessen. De afdronk is fruitrijk en lang.

3)  Grande Réserve 2012. Sinds wijnmaker Marcelo Gallardo in 2000 bij Los Vascos is gekomen wordt er steeds meer kwaliteitsgericht gewerkt. Hoewel cabernet sauvignon de belangrijkste druif blijft maakt hij er sinds 2004 geen momocepage meer van. Deze wijn is een blend van 75% cabernet sauvignon, 10% carmenere, 10% syrah en 5% malbec. Dat laatste druifje is minimaal aanwezig in de blend, maar toch geeft hij hem zijn structuur, zo vertelt Marcelo. Hoewel de wijn 12 maanden hout heeft gehad, waarvan 20% nieuw, overheerst dat niet in de wijn. Dat komt door de toasting van het hout. Marcelo koos voor een medium toasting.
De wijn is sappig, met blauwe bessen, witte peper, ronde tannines en een frisse, fruitrijke afdronk.

4) LE DIX 2011. Dit is het paradepaardje van Los Vascos en gemaakt in Bordeauxstijl in vaten van Lafite. De wijn van 85% cabernet sauvignon, 10% carmenere en 5 % syrah rijpte 18 maanden in deze nieuwe Franse vaten. Na de fermentatie volgde een lang maceratie van 20-25 dagen om zoveel mogelijk kleur en aroma’s te verkrijgen.
De wijn is nog jong, vrij gesloten. Donker en rood fruit in neus en mond. Tabak, cederhout.

Los Vascos Le Dix en Barons de Rothschild

Los Vascos Grand Tour

Na een rondleiding door de wijnmakerij en de sjieke vatenkelder rijden we naar een plek in de wijngaarden waar we uitleg krijgen over de diverse bodemsoorten in dit gebied. Vanuit deze plek zijn alle wijngaarden van Los Vascos te zien. Er hangt een aantal vlaggen te wapperen. Naast de Chileense, Franse en die van Los Vascos is speciaal voor ons vandaag ook de Nederlandse gehesen. Heel attent!

Los Vascos wijngaarden Barons de Rothschild aperitief

Na deze boeiende rondleiding worden we bij het landhuis van Los Vascos getrakteerd op een mooi glas champagne van, hoe kan het anders: Barons de Rothschild! Deze heerlijke Brut wordt geserveerd met even heerlijke hapjes!

Los Vascos Barons de Rothschild aperitief

Chileense boerenkeuken

Na dit fantastische aperitief worden we verrast met een diner bestaande uit  gerechten uit de Chileense ‘boerenkeuken’. Het is sfeervol, heerlijk en, naast serieuze gesprekken over de wijn, hebben we ook veel lol met onze wijnmaker Marcelo Gallardo.

Los Vascos diner met wijnmaker

Hieronder een zeer kort maar aanstekelijk filmpje: Marcelo Gallardo en Frank Donker: friends 4 life :)!
(Filmpje tijdelijk niet bereikbaar. Wordt aan gewerkt!)

Dit is wéér een dag met een gouden randje. Ik zeg: Los Vascos: “keep on movin'”!

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili