Vanavond Casillero de del Diablo Cabernet Sauvignon reserva Chili 2015 in mijn glas. Aangeschaft bij Auchan in Deva, Roemenië. Die moest ik wel kopen. Zulke mooie herinneringen aan mijn bezoek aan deze ‘duivelskelder’ Casillero del Diablo en Concha y Toro! 

Over wijnland Chili

Na een lange vlucht met overstap in Parijs arriveren we tegen het middaguur bij ons hotel in de hoofdstad van Chili, Santiago de Chile. Nadat we ons opgefrist hebben vertrekken we naar een van de oudste en tevens grootste wijnhuizen van Chili: Concha y Toro in Maipo Valley. Dit gebied, ten zuiden van Santiago de Chile is het meest traditionele wijngebied van Chili en vooral bekend om zijn rode wijnen. Onderweg vertellen onze Chileense reisleider Felipe en Frank Donker een en ander over wijnland Chili.

Chili map

Chili geografisch

Chili is een langgerekt land dat van noord naar zuid ruim 4300 kilometer meet en van oost naar west gemiddeld slechts 170. Aan beide lange zijden zien we hoge bergketens: in het westende ‘Cordillera de la Costa’ dat de vlakten scheidt van de Grote Oceaan en in het oosten de enorm hoge bergrug ‘Cordillera de Los Andes’ waar de grens met buurland Argentinië is. Hier zien we later ook de hoogste berg van Amerika (en tevens de hoogste buiten Azië): de Aconcagua met zijn besneeuwde bergtoppen. Met in het noorden de woestijn Atacama en in het zuiden het koude Antartica lijkt Chili een eiland te zijn met natuurlijke grenzen die ziektes aan gewassen voorkomen. Dat is ook de reden dat phylloxera, een druifluisziekte met voor de plant een desastreuze afloop, hier niet heeft toegeslagen. Dat de controles bij de grens zo streng zijn heeft hier alles mee te maken: men wil dat graag zo houden.

Chili, het klimaat

Globaal heerst er in vrijwel de hele wijnbouwregio een Mediterraan klimaat met warme zomers en koele winters maar, zoals wij later zullen merken, zijn de verschillen groot. In de vlaktes valt, anders dan op en aan de voet van de bergen, vrijwel nooit sneeuw. De temperaturen in de zomer kunnen oplopen van 10 graden in de ochtend tot ver boven de 30 graden in de middag. Bovendien is er de altijd aanwezige ‘Humboldt Current’, de koele wind die over Chili waait vanuit de Grote Oceaan en zorgt voor afkoeling door de dagelijks aanwezige wind en mist. Water is er volop door smeltwater uit de Andes en dat is ook nodig in dit warme gebied. Er wordt dan ook volop geïrrigeerd, hoewel elk bedrijf dat op een andere manier doet. Sommigen bevloeien hun complete wijngaard, anderen bedruppelen de wijnstokken en weer anderen combineren dat.

Concha y Toro, geen kleine jongen

Na een eenvoudige lunch worden we rondgeleid door het in 1883 opgerichte, immens grote bedrijf Concha y Toro. Naast wijngaarden in Chili bezit Concha y Toro inmiddels ook wijngaarden in Argentinië en de Verenigde Staten, exporteert men naar meer dan 149 landen en produceert men meer dan 280 miljoen liter wijn per jaar. Allereerst lopen we door het park van wel 23 hectare waar we, naast het in 1875 gebouwde zomerhuis van de oprichter Don Melchor, allerlei bijzondere bomen uit alle windstreken zien.

Concha y Toro, Chili, het huis van Melchor     Concha y Toro, Chili, bomen

De druiven van Concha y Toro, Chili

Vervolgens wandelen we naar de ‘Grape Variety Garden’, waar zo’n 26 (experimentele en traditionele) druivenrassen aangeplant zijn. We kijken uit over de wijngaarden van Maipo Valley waar Concha y Toro 68 ha cabernet sauvignon heeft aangeplant, hun belangrijkste druif. Naast deze wijngaarden bezit Concha y Toro in Chili wijngaarden in de gebieden Limarí, Casablanca, Rapel, Curicó en Maule. Sommige wijngaarden liggen wel 400 kilometer ver, maar de druiven worden allemaal hier naartoe vervoerd om wijn van te maken.

Concha y Toro, Chili druiven Pais   IMG_2761  FullSizeRender

Gran Reserva Chardonnay

De eerste wijn die we proeven is de Gran Reserva Chardonnay ‘Ribera del Rapel’ 2012. De Gran Reserva serie bestaat uit wijnen gemaakt van druiven uit speciaal geselecteerde wijngaarden die liggen naast verschillende rivieren. Deze wijn komt van de wijngaard Ucúquer, gelegen op de zuidbank van de Rapel rivier in Colchagua Valley. Hij heeft een boterige neus met vanille (6 maanden Frans eiken). In de mond vol en rond, heel dik met tropisch fruit en een frisse kruidigheid. Het zoetje komt waarschijnlijk door de 14% alcohol, wat hier in Chili heel gewoon is.

IMG_2773

Viña Maycas del Limarí

De tweede is de Pinot Noir Reserva Especial Maycas del Limarí 2013. De wijngaarden waar de druiven voor deze wijn groeien liggen dicht bij de oceaan waardoor zij optimaal profiteren van de koele winden en de mist. Hierdoor rijpen de in de volle zon hangende druiven langzamer en heeft de uiteindelijke wijn meer frisheid. De kalkrijke bodem bedekt met rode klei in de Limarí vallei geeft de wijn zijn mineralige karakter. En dat proef je. Hij heeft sappig rood fruit, wat caramel en is heerlijk fris!

IMG_2776

Casillero del Diablo: de Duivelskelder! 

Dan wordt het spannend. Nadat we de diverse kelders hebben bewonderd waar de mooiste wijnen op eiken vaten rijpen (o.a. de topwijn Don Melchor) dalen we af naar de Casillero del Diablo: de Duivelskelder! De legende gaat dat hier jaren geleden veel wijnen werden gestolen. Don Melchor verzon toen het verhaal dat er een duivel zou wonen in de kelder. Of het waar is weet niemand, maar vanaf toen werd er geen fles meer gestolen! We schrikken op als onze gids de kelder verlaat en de lichten uit gaan. Er volgt een amusante presentatie met lichteffecten en spannende geluiden waarin de legende wordt verbeeld. Een ander leuk filmpje over het ontstaan van de legende zie je hier.

Concha y Toro, Chili, de duivelskelder Casillero del Diablo

Gran Reserva Carmenère

Als we zijn bekomen van de schrik proeven we de Gran Reserva Carmenere ‘Ribera del Cachapoal’ 2012.  De druiven voor deze wijn komen van de Peumo wijngaard, de noordzijde van Cacapoal rivier. Deze wijn van de typisch Chileense druif carmenere (er is overigens, geheel volgens de regels, 10% cabernet sauvignon aan toegevoegd) heeft 13 maanden Frans eiken gehad. Hij heeft veel donker fruit, een lekkere kruidigheid en wat rokerige tonen. Ik vind hem mooi!

IMG_2797

Palo Alto Reserva 

De Palo Alto Reserva I 2013 die we vervolgens proeven is een blend van 50% cabernet sauvignon, 28% carmenere en 22% syrah. Deze wijn heeft 8 maanden Frans en Amerikaans eiken gehad. De wijngaarden voor deze wijn liggen in de Maule Valley aan de voet van het Andesgebergte, waar ze profiteren van de koele winden. Ik verwacht een dikke fruitbom, maar hij heeft niet heel veel neus en ook in de mond is hij meer elegant dan vol en rond.

Concha Y toro Reserva Casillero del Diablo

Casillero del Diablo

De Casillero del Diablo Reserva Privada 2013 is een blend van voornamelijk cabernet sauvignon uit de Pirque wijngaarden in de Maipo Valley waar wij doorheen wandelden, aangevuld met syrah. De wijn is vol, heeft veel sap, donker fruit, goed geïntegreerde houttonen en een frisse kruidigheid.

Casillero del Diablo Concha Y Toro

 

Dit bezoek was een mooie aftrap voor een boeiende wijnreis! 

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

Meer over de wijnbezoeken in Chili-Argentinië? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili