Op de derde dag van ons bezoek aan Chili worden we bij Casa Silva ontvangen door commercial manager (en Elfstedentochtwinnaar 2014 Stand Up Peddling!) Arnaud Frennet en sales manager Zuid-Amerika Thomas Wilkins op de wijngaard Angostura in Colchagua Valley. Hier is het in 1892 allemaal begonnen toen twee broers uit Saint Émilion Franse druivenstokken meenamen en hier plantten.

Casa Silva en Doña Dominga

Het duurde echter nog tot 1997 voordat de familie Da Silva met wijn onder eigen naam op de markt bracht. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer en voert men twee labels: Doña Dominga  voor de supermarkt en Casa Silva voor de horeca en speciaal geselecteerde tussenhandel. Carmenere is de belangrijkste druif. Naast deze wijngaard heeft de familie nog vier wijngaarden, maar de gehele productie van alle wijnen vindt hier plaats. We lopen met Thomas mee naar binnen. Naast de wijnmakerij en de kelders bevindt zich hier een heel mooi hotel dat is nu tijdelijk niet toegankelijk is voor gasten. Het familiehuis is onlangs verwoest door brand en tijdens de renovatie daarvan verblijft de familie zelf in het hotel. Helaas zijn zij nu in verband met de zomervakantie niet aanwezig om ons te begroeten.

AW in de wijngaard bij Casa Silva Chili    Casa Silva bord in de wijngaard

De kelders van Casa Silva

Thomas laat ons de diversiteit aan vaten zien. Grote betonnen cuves waar alles mee begon. Maar ook hypermoderne rvs en eiken vaten. De betonnen cuves zijn tegenwoordig van binnen voorzien van rvs. Beton is goed voor de isolatie, maar rvs is beter te sturen, zo vertelt Thomas.  Alle druiven zijn van eigen wijngaarden en worden per blok apart gevinificeerd. In de oogsttijd worden de druiven per soort en perceel geproefd om te bepalen of ze plukrijp zijn. Zo ook wordt de wijn door de vier wijnmakers maandelijks geproefd tijdens de rijping. ‘Wanneer ga ik wat doen met welke wijn’ is steeds de vraag. Over het algemeen wil men hier wijnen die zo ongeveer direct kunnen worden gedronken. Een fruitrijke stijl met complexiteit en niet teveel eiken. Men gebruikt alle houten vaten 4 keer (dus geen vier jaar!) om teveel houtinvloed op de wijn te voorkomen.

De ‘schatkamer’ van Casa Silva

We dalen af naar de oudste kelders. ‘Earthquake-proof‘, verzekert Thomas ons. Hier liggen dan ook de topwijnen zoals de icoonwijn Atura. Hier worden jaarlijks slechts 5.000 flessen van gemaakt en dan nog alleen in heel goede jaren. De laatste tien jaar bijvoorbeeld is hij twee keer niet gemaakt. Familie Da Silva was de eerste in de vallei die elektriciteit had. Dat deelde men met de werknemers. Dit soort sociale ‘giften’ maakt dat ook van veel werknemers hier al de vijfde generatie werkt.

IMG_3026     IMG_3039     IMG_3028

IMG_3033

De oude ondergrondse kelder met icoonwijnen.

Casa Silva: niet alleen wijn

Tijdens onze rondgang in de kelders zien wij plotsklaps een groot aantal blinkende oldtimers staan. Een hobby van de eigenaren, vertelt Thomas ons. Een andere hobby is inmiddels ook een onderneming geworden: paarden. De familie bezit een stal van wel 600 paarden voor polo en rodeo. Naast het organiseren van vriendschappelijke wedstrijden op het eigen poloveld richtte de familie een eigen poloteam op waarmee het door het hele land succesvol polowedstrijden speelt.

IMG_3034

Dat is nog eens iets anders in een wijnkelder!

IMG_3078

Poloveldje…

Casa Silva, de proeverij

De proeverij wordt begeleid door commercial manager Arnaud Frennet die ons bij de diverse wijnen sheets toont en uitlegt over het terroir en hoe de diverse wijnen worden gemaakt. De druiven voor de wijnen uit de ‘Cool Coast‘ serie komen uit, de naam zegt het al, de heuvels van Colchagua Valley die dicht bij de kust liggen. De wijnen zijn fris en fruitrijk en bovenal heel ‘schoon‘. De druiven voor de wijnen uit de ‘Gran Terroir‘ serie komen uit de wijngaarden die iets verder van de kust liggen. Voor elke druivensoort is de perfecte helling, de perfecte terroir gekozen. De wijnen zijn fruitrijk, vol en sappig met een juiste houtbalans.

1) Casa Silva Cool Coast Sauvignon Blanc 2014
Tropisch fruit in de neus, citrus en dat komt terug in de mond. Mooi. Schoon!

2) Casa Silva Chardonnay Gran Terroir Angostura 2014
Romig, boter, fris, kruidig, prikkeltje, mooi fruit.

3) Casa Silva Viognier Gran Terroir 2013
Bloemig, zacht kruidig, klein bittertje, fris, schoon!
BL, schreef ik erbij =best lekker= een om te onthouden!

4) Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2013
Donker fruit, kruidig, hout, fris, soepel, elegant, schoon!
Weer een BL-letje!

5) Casa Silva Cool Coast Syrah 2012
Wordt niet elk jaar gemaakt, soms is het te koud. Kersen, rood fruit en zachte zuren.

6) Casa Silva Cabernet Sauvignon Gran Terroir 2013
Echte CS neus, groene tonen maar rijp, sappig. En weer: schoon.

7) Casa Silva Syrah Gran Terroir 2013 (en de volgende BL. 3% viognier is toegevoegd)
Blauwe bessen, nootmuskaat, jeneverbessen, soepele tannines.
Weer een BL!

Casa Silva Cool Coast Pinot Noir      Casa Silva Viognier

8) Casa Silva Quinta Generación Red 2011
De Quinta Generación Red 2011 is een blend van 50% cabernet sauvignon, 30% carmenere, 10% syrah en 10% petit verdot. De beste wijnen van de beste terroirs worden voor deze wijn geblend om de meer dan 100 jaar wijnmaken door vijf generaties te eren. De wijn is licht, elegant met lekker veel fruit en sap en ronde tannines.

Casa Silva 5th quinta

En dan een vertikaaltje:

9)   Casa Silva Carmenere Microterroir 2006

10) Casa Silva Carmenere Microterroir 2008

11) Casa Silva Carmenere Microterroir 2009
De carmenere druiven voor de Casa Silva Carmenere Microterroir wijn komten van de Los Lingues Vineyards aan de voet van de Andes. Het is het resultaat van een studie van de microklimaatjes in deze vallei.
De 2006 heeft veel neus, donker fruit, jeneverbessen en is sappig, kruidig, komt nog heel jeugdig over.
De 2008 lijkt wat lichter maar heeft wat meer zuren, iets lichter en elechter.
De 2009 heeft dit donker fruit in de neus, maar is verder nog heel gesloten.

Casa Silva Microterroir Carmenere

Rodeo en lunch

Dan is het tijd voor de lunch. We willen wegrijden naar het ‘picknickterrein’ maar dan springt Mario Pablo Silvo nog even de bus in. Op het punt staande met zijn gezin naar zijn vakantiehuis te vertrekken wil hij ons nog graag even zien. Hij verontschuldigt zich en wenst ons een heel fijne lunch toe.

Frank Donker (Groupe LFE) en Mario Pablo Silva. Casa Silva

Frank Donker (Groupe LFE) en Mario Pablo Silva. Business, maar ook ‘ Friends since long’!

Dat gaat zeker lukken. Maar voordat we daarvan gaan genieten worden we getrakteerd op een heerlijk aperitief onder de eucalyptusbomen gevolgd door een korte rodeo-show waarin we leren hoe de ‘huasos’ oftewel ‘horsemen’,  vroeger het vee bijeendreven. De barbecue ruiken we van verre.

Casa Silva paarden in bos   Casa Silva lunch ceviche hapjes   Casa Silva witte wijn in koelers

Casa Silva Ceviche en Sauvignon Gris

Ceviche met Sauvignon Gris van de oude wijngaarden als aperitief. Top!

Casa Silva Rodeo

Rodeo & Sauvignon Gris

Casa Silva BBQ

BBQ!

Het was een geweldige ontvangst. ‘Ja, lekker makkelijk, als je zo rijk bent om gasten zo te onthalen’ lees ik via de sociale media. Maar toch voelt het bijzonder. Misschien ook omdat onze gids Felipe, die deze tour al vaak had begeleid, na afloop onder de indruk is en zegt: ‘Wow! Wat een ontvangst! Jullie zijn zeker heel bijzonder?!’ En dat voelt goed. Het was top!

Casa Silva lunch with a view

Lunch with a view

Importeur: LFE

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili