Op de tweede dag van onze wijnreis in Chili/Argentinië gaan wij naar het wijnhuis Casa Marín in  San Antonio, zo’n 100 kilometer ten westen van Santiago de Chile. De wijngaarden liggen in de Leyda Vallei, dicht bij de Grote Oceaan.

Chili: over voetbal en meer

We rijden een klein stukje over de Pan American Highway, de belangrijke weg die Noord-Amerika met het uiterste zuiden van Chili verbindt. Onze gids Felipe vertelt intussen allerlei wetenswaardigheden over het dagelijkse leven in Chili. Waarom voetballen zo belangrijk is bijvoorbeeld. Hoewel kampioenschappen veelal niet met overwinningen worden afgesloten is deze sport een vlucht voor veel jongeren uit het dagelijkse, vaak armoedige leven. Daarnaast zijn de sociale contacten die daaruit voortvloeien, ook op latere leeftijd, belangrijk. Met een minimumsalaris van 300 euro en een groot verschil tussen arm en rijk is het duidelijk dat hier op het op het sociale vlak nog een en ander te doen is.

Ruta_CH-78

De haven van Valparaiso

We slaan af naar de highway 78, oftewel de ‘Autopista del Sol‘ die leidt van Santiago de Chile naar Valparaíso aan de westkust. Felipe vertelt over het belang van de haven van Valparaiso. Door de natuurlijke grenzen (bergen, woestijn en Antartica, zie mijn vorige blog) is een haven heel belangrijk als in- en uitvoerroute van goederen, vooral voor de aanleg van het Panamakanaal. Chili is, naast  een groot producent van fruit en groenten, ’s werelds grootste exporteur van koper. Met name China is voor hen een belangrijke handelspartner in verband met de huidige digitalisering.

Leyda Valley, onderweg naar Casa Marín

De veelal dorre heuvels van Leyda Valley. Hier wijn maken is een kunst en kwestie van terroir!

Casa Marín, Leyda Vallei

We bereiken Leyda Valley, die vrijwel in open verbinding staat met de Grote Oceaan en daardoor een bijzonder koel microklimaat heeft. We worden ontvangen door de Nederlandse Jamie Verbraak. Zeven jaar geleden kwam ze naar Chili voor een stage in het toerisme en ontmoette aldaar wijnmaker Felipe Marín. De liefde deed haar blijven. Felipe is de tweede generatie wijnmakers. Zijn moeder Maria Luz Marín produceerde als eerste vrouwelijke afgestudeerde wijnmaker aanvankelijk bulkwijnen, waar ze goed mee verdiende. Zo’n 15 jaar geleden echter wist ze wist haar droom werkelijkheid te maken. Ze begon haar eigen wijnmakerij in haar geboortedorp Lo Abarca. Iedereen verklaarde haar voor gek omdat er te weinig zonlicht zou zijn en teveel kou door wind van de zuidpool. Zij bleef er echter in geloven.

“De allerbeste sla van Chili komt uit dit dorp, waarom dan niet de allerbeste druiven?”

Felipe en Jamie vertellen vol enthousiasme over het bedrijf Casa Marín.

Felipe en Jamie vertellen vol enthousiasme over het bedrijf. Het ligt aan mij dat deze foto dat wellicht niet uitstraalt. Sorry!

Maria Luz Marín: moed en vakkennis

Maria Luz blijkt een vechter. Om als alleenstaande moeder op je vijftigste een wijnbedrijf te beginnen en daarnaast slechts negatieve adviezen te krijgen is moed nodig. En vakkennis. Het is haar gelukt. In 2003 is haar eerste oogst. Ze kiest voor druiven die goed gedijen in een koel klimaat zoals sauvignon blanc, riesling, gewurztraminer met als maximaal haalbare rode de syrah. Ze besluit dat haar wijn zich kan meten met de beste Sauvignon Blancs van de wereld (“Waarom zouden die uit Nieuw Zeeland beter zijn? Omdat ze de naam hebben?”) en zet haar verkoopprijs in de U.K. hoog in. Men is bereid het ervoor te betalen. De erkenning is een feit. Hiermee is een belangrijke zet gedaan, want tot dan waren alleen de rode wijnen van Chili als premiumwijnen erkend.

Zoon Felipe en moeder Maria Luz Casa Marin

Zoon Felipe en moeder Maria Luz zijn het niet met alles eens, maar wel heel trots op elkaar!

Microklimaat van Casa Marín

Casa Marín beslaat nu 46 hectare wijngaarden verdeeld over niet minder dan 63 blokken. Uitbreiden kan niet omdat het dorp maar een beperkte hoeveelheid water tot zijn beschikking heeft. De focus is gericht op kwaliteit. 80% Van de wijngaarden ligt op de veelal steile heuvels waar veel verschillende microklimaatjes te vinden zijn. In de lagere delen van de wijngaarden is de kans op vorst groter dan op de heuvels. “Ook worden de druiven op de heuvels ’s morgens eerder ‘wakker’ doordat het daar warmer is”, leert Maria Luz ons. Er zijn verspreid over de wijngaarden vijf bodemsoorten met veel sedimenten uit de zee omdat dit gebied lang geleden onder de zeespiegel lag. Om het juiste oogstmoment per blok te bepalen laten moeder en zoon zich niet uitsluitend leiden door het aantal graden Brix maar lopen zij dagelijks door de wijngaarden om de druiven te proeven. De geselecteerde oogst is klein en de diverse percelen worden apart gevinificeerd. Daartoe hebben zij veel kleine RVS en eiken vaten in de kelders.

Casa Marín de wijnkelder met houten vaten

De witte wijnen van Casa Marín

1) Casa Marín Riesling, Miramar Vineyard 2012.  De naam zegt het al: Miramar, zeezicht. Wijn van druiven van de hoogste wijngaard die uitkijkt over de oceaan en slechts 4 kilometer van die oceaan verwijderd is. Deze wijn heeft een lage Ph-waarde (2,94) dus kan goed rijpen. In Chili is nu pas de jaargang 2009 in de verkoop! De wijn heeft een frisse neus met citrus, abrikoos en de voor riesling zo kenmerkende petrol begint zich langzaam te ontwikkelen.

IMG_2880

2) Casa Marín Sauvignon Blanc, Cipreses Vineyard 2013. Het ‘flagship”. Het eerste jaar dat deze wijn werd gemaakt had hij een minty karakter, wat hem deed denken aan de cipres-bomen die daar groeien. De bodem is kalkrijk met veel mineralen uit de zee. Deze bodem houdt goed het vocht vast, wat belangrijk is in de droge zomers. Voor de ‘finishing touch’ heeft deze wijn 4% eiken gekregen. Dat is weinig, want de familie Marín zoekt de expressie van het terroir en te veel hout zou gaan overheersen. De wijn heeft veel wit en tropisch fruit, citrus, groene peper en een lichte ziltigheid. Finesse en een lange afdronk.

IMG_2888

3) Casa Marín Sauvignon Gris, Estero Vineyard 2013. Sauvignon gris is een mutatie van sauvignon blanc, echter met een rozige en dikkere schil. Dat laatste maakt hem resistenter tegen (schimmel-)ziektes. De wijn is voor 50% opgevoed op grote eiken oudere vaten van 500 liter. Het is een gastronomische wijn die in veel toprestaurants, waaronder The Fat Duck in Engeland, op de kaart staat. De wijn heeft een neus van sauvignon blanc met veel tropisch fruit, citrusvruchten en mooi geïntegreerd hout. Heerlijk fris met een goede structuur.

IMG_2890

Casa Marín Pinot Noir: The Battle!

4) Casa Marín Pinot Noir, Litoral Vineyard 2013. Dit is de wijn van zoon Felipe. Hij vertelt. Litoral is het kustgebied. Het is een blend van verschillende blokken en hij heeft een jaar Frans eiken gehad (3-4 jaar oude vaten). Er is veel blad weggehaald om de trossen voldoende aan het zonlicht bloot te stellen en schimmelvorming te voorkomen. Voor de fermentatie is commerciële gist gebruikt. De wijn heeft nog heel even tijd nodig in de fles, maar is gemaakt om jong te drinken. Het alcoholgehalte is 14%.

IMG_2899

5) Casa Marín Pinot Noir, Lo Abarca Hills Vineyard 2009 is de wijn van moeder Maria Luz. In 2003 was ze met deze druif begonnen, maar ze wist niet goed hoe ze hem zou maken. Haar idee was de terroir te laten proeven. Ze huurde een expert in die haar vroeg voor welke markt ze hem wilde maken. De Europese of Amerikaanse. “De Amerikaanse”, was haar antwoord. Die wilden dikke wijnen. Dus ging ze laat plukken (“sommige druiven leken wel op een golfbal!”) om zoveel mogelijk suikers in de druiven te krijgen en daarmee zoveel mogelijk power. Het alcoholgehalte van deze wijn is 15%. Ze gebruikte wilde gisten, fermentatie in open tanks, nieuw eiken en geen filtratie.

IMG_2901

2009 Is het laatste jaar dat de wijn zo gemaakt is. De druiven worden nu o.a eerder geplukt. Zoon Felipe is van mening dat de trend aan het veranderen is. Zijn antwoord op onze vraag waarom hij de wijn nu anders maakt: “Because I drink a lot”, ontlokt een lachsalvo, maar hij heeft wel een punt. Wijn wordt tegenwoordig minder lang bewaard en een lager alcoholgehalte wordt op prijs gesteld. De eerste wijn is fris, elegant, fruitrijk waar de tweede wat steviger is en boerser.

Casa Marín Syrah

6) Casa Marín Syrah, Miramar Vineyard 2010. Syrah is een grensgevalletje qua druiven die in dit klimaat kunnen gedijen. Het is hier over het algemeen te koel. In extreem koele jaren wordt deze wijn dan ook niet gemaakt. Waarom dan toch deze aangeplant? Maria Luz legt het uit. Ze hadden al wat stokken staan als experiment. Omdat de vraag naar rode wijnen in Chili nog altijd groter is dan naar witte zocht men naar de juiste terroir. Die vond men in een klein blok waar het net iets warmer (lees: minder koel) is dan in de overige wijngaarden. De wijn die wij proeven is het tweede jaar van het nieuwe blok. Het was een experiment: na 12 maanden in eiken vat was de wijn nog niet naar hun zin. Na en proefmonster bij 18 maanden nog steeds niet maar bij 24 maanden keurden zij hem goed. Deze wijn is heel populair in Engeland. Hij heeft hoge zuren, cassisfruit, is ietwat metalig. “You like it or not”, is de boodschap. Ik zit daar tussenin.

IMG_2903

Hoewel de familie Marín nog veel wil vertellen en wij graag langer naar hun enthousiaste verhalen luisteren moeten we afscheid nemen want het volgende bezoek staat alweer gepland. Het was een mooie ochtend!

Casa Marín het hek met logo

Importeur: Okhuysen

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

Meer lezen over deze reis? Klik hier! 

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in ✏️voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili