De vijfde dag van ons bezoek aan de Zuid-Amerikaanse wijngebieden staan we vroeg op. ‘Een spectaculaire rit van Chili naar Mendoza in Argentinië over het Andes gebergte staat ons te wachten’, zo belooft het programma.

Via het Andes gebergte van Chili naar Mendoza, Argentinië

Dat is niets teveel gezegd. We zien het landschap veranderen van lichtglooiende heuvels in serieuze bergen, waaronder de Aconcagua, met zijn 6959 meter de hoogste berg van Amerika. Via een pas met niet minder dan 26 haarspeldbochten bereiken we de plek waar we gaan lunchen: het ski-resort El Portillo op zo’n 3000 meter hoogte. Een aantal van ons slaat de wijn maar een keer af: het abrupte hoogteverschil speelt ons parten. We genieten nog even van de prachtige omgeving en stappen dan weer in de bus die ons naar de grens zal brengen.

Over het Andes gebergte van Chili naar Argentinie

Linksonder de haarspeldbochten van onder gezien, bovenaan van boven. Rechtsonder globetrotter Anne-Wies.

Skiportillo Andes Chili Argentinie

Het ski-resort in El Portillo, gelegen aan een hemelsblauw meer. Zó hoog! Letterlijk adembenemend.

Grens tussen Chili en Argentinië

Twee bussen dit keer. Om de een of ander duistere reden moet ons gezelschap van rond de 40 personen zich opsplitsen. Dat heeft te maken met het gewicht van of het aantal bagagestukken? We komen er niet achter. Wel een feit is dat we een immens lange rij zien voor de grensovergang van Chili naar Argentinië. Gelukkig is er een aparte busbaan. Na een tijdje wachten in de bus mogen we eruit en naar een van de loketten. Maar als dan je paspoort afgestempeld is ben je er nog niet: dit is Chili-uit. Nu nog Argentinië-in. Bij het volgende loket. Al met al duurt het zo’n uurtje of twee-drie. Valt best mee, als je bedenkt dat geen van ons de koffers uit de bus hoeft te halen en/of te openen voor controle. Dat dat ook anders kan zien we om ons heen. Misschien hebben die twee bussen toch geholpen?

Grensovergang Chili - Argentinië

Het duurt ‘even’ maar dan ben je uiteindelijk toch in… Argentinië!

Nog meer vergezichten

De route naar Mendoza is overweldigend! Hoe het voelt kun je niet vastleggen in foto’s. Zo snel de klim naar de grens ging, zo geleidelijk glijden we af naar Mendoza waarbij het landschap voortdurend verandert. Van ruig en woest wordt de omgeving langzaam maar zeker groener en ontwaren we de eerste dorpjes. Tot we plotsklaps in bruisend Mendoza belanden.

Onderweg na de grens Chili - Argentinie Andes gebergte

Overweldigend…

Diner in Mendoza

Nadat we ons opgefrist hebben in ons hotel in het centrum van Mendoza hebben we de avond ‘vrij’. Met een kleine groep strijken we voor de avondmaaltijd neer op het terras van restaurant en wijnbar ‘a Zafrán’. We beginnen met een feestelijke wijn: Cruzat Rosé Extra Brut, Cuvée Réserve, Método Tradicional. Nadat we onze wensen voor de maaltijd hebben doorgegeven worden we allemaal hebberig in het geklimatiseerde wijnlokaal. Om beurten zoeken we een interessante wijn uit. Na twee chardonnay’s kiezen we een viognier die mij persoonlijk zeer bekoort. Zeker bij mijn gerechtjes: ‘Carpaccio de higos, jamon crudo, queso brie y balsamico’ en Langostines y centolla, hojaldre renello de centolla zuchinis, rucula y salsa de brandy’. Dat laatste in de Engelse vertaling: ‘Shrimp and king crab, king crab stuffed puff pastry, zucchini, arugula and brandy creme’. Mooi! Een aantal van het gezelschap besluit een grote Argentijnse steak te delen en daarbij wordt een tweetal malbecs besteld die beiden ook zeer goed bevallen.

Diner in Mendoza bij wijnbar a ZafránTot zover het ‘rustdagje’ tussendoor. Morgen weer hard aan het werk: Salentein op het program!

Deze reis vond plaats in januari 2015, werd georganiseerd door De Wijnacademie en is mede mogelijk gemaakt door de volgende importeurs: Wijnimport J. Bart, Delta Wines, Groupe LFE, Intercaves, Okhuysen, Poot Agenturen en Verbunt Wijnkopers

🍇🍷🍴Geen enkel culinair nieuwtje missen? Schrijf je dan hier in✏️ voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

#Chili